18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Kansspelautoriteit beboette voor 3,5 miljoen euro in 2019

Tim Giesbers

In het afgelopen kalenderjaar 2019 heeft de Nederlandse Kansspelautoriteit (KSA) boetes opgelegd voor een recordbedrag: 3,5 miljoen euro. Nog nooit eerder mocht het zo’n hoog bedrag innen. Het record was van vorig jaar, toen voor 1,7 miljoen euro aan boetes werd uitgedeeld aan kansspelaanbieders.

De boetes werden door de KSA uitgedeeld aan tien partijen, namelijk Exinvest/1XCorp, Casumo Services, Onisac, Simbat, Spinity, Trannel International, ElectraWorks, TSG Interactive Gaming Europe, Royal Panda en LeoVegas. Voor al deze partijen geldt dat zij (of een dochteronderneming) zonder licentie online kansspelen aanboden aan Nederlandse consumenten.

Basisboete

René Jansen, bestuursvoorzitter van de Kansspelautoriteit, legt uit waar de verdubbeling van het boetetotaal door komt. Een reden hiervoor is volgens hem de verhoging van de basisboete van 150.000 euro naar 200.000 euro. Daarnaast waren er meer bedrijven in overtreding dan in eerdere jaren.

Het opleggen van een boete is niet de enige sanctie die de autoriteit kan opleggen aan kansspelaanbieders die de regels overtreden. In dit geval ging het om ongelicenseerde aanbieders, maar bij bedrijven mét een licentie kan de KSA besluiten om deze in te trekken, zodat het sowieso niet meer op de Nederlandse markt kan acteren. Dat gebeurde bij 41 aanbieders met speelautomaten.

Onbetrouwbaar

Niet alle boetes worden even netjes betaald. In november maakte de KSA bekend dat op de website getoond gaat worden welke bedrijven nog openstaande boetes hebben. De kans is groot dat veel bedrijven op tijd gaan betalen. Anders kunnen ze bij het starten van de gereguleerde wedmarkt gezien worden als onbetrouwbaar en zo een licentie mislopen.