18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Kansspelautoriteit deelde record aan boetes uit in 2018

Tim Giesbers

De Kansspelautoriteit (KSA), verantwoordelijk voor het controleren van de wedregels in Nederland, heeft in 2018 een record aan boetes uitgedeeld. Bedrijven die zich niet aan de Wet op de Kansspelen hielden of regels overtraden betaalden samen in totaal voor 1,7 miljoen euro aan boetes.

Administratieve sanctie

In totaal zijn er 23 sancties opgelegd door de Kansspelautoriteit. Deze zijn onder te verdelen in drie categorieën. Ten eerste werden er zeven administratieve sancties opgelegd. Hierbij worden het Openbaar Ministerie en de rechter gepasseerd. Deze boetes worden direct uitgedeeld door de KSA zelf.

Vijf van deze zeven sancties werden opgelegd aan online wedkantoren. Bet-At-Home (van Betclic Everest Group), Corona (van Betsson), MRG (van Mr Green), Honeydew (van CyberRock Entertainment) en William Hill hadden namelijk hun diensten gericht op Nederlandse consumenten, wat in strijd is met de Nederlandse wetgeving.

Ook werd een dergelijke sanctie opgelegd aan de eigenaar van internetcafé ITC Lounge in Den Haag. Hier konden klanten namelijk illegale sportweddenschappen afsluiten op speciale computers. De zevende en laatste administratieve sanctie was voor een onbekend individu die twee gokautomaten beheerde zonder een licentie.

Andere sancties

De Kansspelautoriteit kan ook boetes op laten leggen door de rechter, wanneer een bedrijf dat in een bepaalde periode regels overtreedt weigert deze activiteit te staken. Deze sanctie werd in het afgelopen kalenderjaar twaalf keer opgelegd. Het totaalbedrag aan boetes lijkt elk jaar te groeien sinds de oprichting van de KSA in 2012.

Daarnaast kan de waakhond ook zogeheten bestuursdwang opleggen. Hierbij wordt een bedrijf gedwongen om iets te veranderen zodat wordt voldaan aan de eisen in de wet. Ten slotte is er nog een mogelijke actie, die niet bij de sancties wordt geteld. 37 keer besloot de KSA een licentie in te trekken voor gokautomaten. Hierover worden geen details bekendgemaakt, maar in sommige gevallen zou de licentiehouder dit zelf hebben verzocht.