18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Sportweddenschappen ABC

Welke vaktermen worden bij sportweddenschappen gebruikt? Hier een overzicht van A tot Z.

Lexicon van het wedden / sportweddenschappen ABC / glossarium

In ons sportweddenschappen ABC vindt u een verklaring voor een paar belangrijke begrippen uit de wereld van de sportweddenschappen.

1-0-2 (1-X-2)

De 1 staat hier voor een overwinning van de thuisploeg, de 2 verwijst naar een overwinning van de uitploeg en de 0 staat voor gelijkspel.

2-weg weddenschap (tweeweg weddenschap)

Bij een 2-weg weddenschap zijn er maar twee mogelijke uitkomsten: overwinning of verlies. Tweeweg weddenschappen vindt u bijvoorbeeld bij tennis, waar geen gelijkspel mogelijk is.

3-weg weddenschap (drieweg weddenschap)

Bij een 3-weg weddenschap zijn er drie mogelijke uitkomsten. Naast overwinning en verlies is gelijkspel ook nog mogelijk. Een klassiek voorbeeld hiervan is voetbal.

Accumulator (+3)

Een accumulator weddenschap is een soort meervoudige weddenschap. Bij een accumulator (+3) bijvoorbeeld worden drie weddenschappen met elkaar gecombineerd. Een accumulator weddenschap wordt ook meervoudige of combi-weddenschap genoemd. Deze weddenschap moet uit een minimum aantal gecombineerde wedstrijden bestaan.

Als bij een bookmaker achter de weddenschap bijvoorbeeld (+8) staat, moet de tip uit ten minste 8 gecombineerde wedstrijden bestaan. Weddenschappen waarbij ten minste 3 wedstrijden gecombineerd worden, herkent u aan het feit dat achter de wedstrijd een (+3) staat.

Amerikaanse weddenschappen

Bij Amerikaanse weddenschappen wordt de gastploeg meestal als eerste genoemd.

Arbitrage

Ook wel surebet of sure win genoemd. Arbitrage verwijst bij sportweddenschappen naar een situatie waarin u verschillende weddenschappen afsluit en 100% gegarandeerd winst maakt, om het even hoe de wedstrijd eindigt.

Aziatische handicap

De Aziatische handicap is quasi een kunstmatige tweeweg weddenschap. Bij deze vorm van wedden krijgt het ene team (meestal een outsider) een virtuele voorsprong ten opzichte van het andere team. Door deze voorsprong is gelijkspel onmogelijk. Er is uiteindelijk altijd een winnaar.

In de laatste jaren is deze speciale manier van wedden uit het Verre Oosten ook in Europa steeds populairder geworden. Bij een weddenschap met een Aziatische handicap is er altijd een winnaar of een verliezer. Gelijkspel bestaat niet.

De voorsprong (handicap) beperkt zich niet tot bijv. 1 of 2 doelpunten. Er kunnen ook handicaps van 0,25 tot 2,5 aangenomen worden. Bij een handicap van + 2,5 moet de vermoedelijke favoriet dus meteen met 3 doelpunten voorsprong winnen.

Bet

Engels voor: weddenschap

Bonus

Bij sommige bookmakers krijgt u als nieuwe klant, maar ook soms als bestaande klant een bonus op een storting.

Bookie

Engelse afkorting voor: bookmaker.

Bookmaker

Aanbieder van sportweddenschappen. Hij bepaalt de quotes en is eigenlijk de tegenspeler van de sportwedder.

CVC2 – Card Verification Code

De CVC2 bestaat uit drie cijfers. Deze code staat op de achterkant van uw credit card.

Dubbele kans

Bij de dubbele kans hebt u de mogelijkheid om twee resultaten te combineren. Zo kunt u bijvoorbeeld op overwinning (1) of gelijkspel (0) tippen en op die manier uw kans op winst verhogen.

Doelpuntweddenschap

Dit begrip kan twee betekenissen hebben. Doelpuntweddenschap wordt vaak als synoniem voor juiste score weddenschap gebruikt. De doelpuntweddenschap kan echter ook betrekking hebben op de mogelijke doelpuntmakers, het aantal doelpunten enz.

Enkelvoudige weddenschap (TOP-weddenschap)

Bij een enkelvoudige weddenschap zet u geld op een bepaalde gebeurtenis. Meestal is dat een overwinning, een nederlaag of een gelijkspel. Daarnaast worden een heleboel speciale weddenschappen aangeboden zoals bijvoorbeeld het juiste resultaat, de eerste persoon die scoort enz.

De klassieke vorm van sportweddenschappen – inzet op een spel of gebeurtenis.

Favoriet

De speler of ploeg waarvan de publieke opinie verwacht dat hij de wedstrijd zal winnen. De favoriet heeft de laagste quote.

Eerste helft/eindstand weddenschap

Bij deze vorm van weddenschappen worden de resultaten van de eerste helft met de eindstand gecombineerd. Een voorbeeld: 1/x. De thuisploeg wint de eerste helft. De wedstrijd eindigt na 90 minuten op gelijkspel.

Handicap weddenschap

Bij de handicap weddenschap krijgt de tegenstrever een virtuele voorsprong die bij het echte eindresultaat geteld moet worden.

Head to head (kop aan kop)

Bij een kop aan kop weddenschap wordt op de directe vergelijking van twee tegenstrevers gewed. Zo kan bijvoorbeeld bij Formule 1 gewed worden of Lewis Hamilton of Sebastian Vettel uiteindelijk zal winnen.

Juiste score weddenschap

Bij een juiste score weddenschap zet u in op het juiste resultaat. Het gaat dus om een enkelvoudige weddenschap op het resultaat van een wedstrijd, zoals bijvoorbeeld het aantal doelpunten bij voetbal. Dat in tegenstelling tot een tendens weddenschap: Club Brugge zal winnen.

Lange termijn weddenschap

Lange termijn weddenschappen zijn weddenschappen over een langere periode. Dat betekent dat u bijvoorbeeld op de voetbalkampioen inzet nog voor het voetbalseizoen begonnen is.

Last minute weddenschap

Bij last minute weddenschappen zet u kort voor het begin van de wedstrijd in op het resultaat ervan.

Live weddenschap

Live weddenschappen maken het mogelijk tijdens het spel of de wedstrijd uw inzet te plaatsen.

Meervoudige weddenschap (combi-weddenschap)

Bij de meervoudige weddenschap worden verschillende enkelvoudige weddenschappen resp. hun quotes met elkaar gecombineerd. De kans op winst is dan ook veel groter, net zoals het risico trouwens. Bij de meervoudige weddenschappen kunnen verschillende sportevenementen op verschillende momenten met elkaar gecombineerd worden.

Odds

Engels voor: quote. Weddenschapsquotes, fixed odds = vaste quotes

Outsider / underdog

Een outsider is een speler of een ploeg die volgens de statistieken of de algemene inschatting weinig kans op een overwinning maakt.

Over & under (totals)

Bij over & under weddenschappen wedt u niet op de winnaar of verliezer van een wedstrijd, maar bijvoorbeeld op het aantal doelpunten. Worden bijvoorbeeld meer (over) dan 3,5 doelpunten gemaakt of minder (under)?

Punter

Engels voor: sportwedder, liefhebber van sportweddenschappen.

Quotes

Als u de inzet met de quote vermenigvuldigt, krijgt u de mogelijke winst. Lagere quotes zijn altijd voor de favorieten, hogere quotes voor de underdogs.

Quotes vastleggen

Hiervoor werven bookmakers gespecialiseerde mensen aan.

Quotes-lijst

Lijst van de quotes voor verschillende wedstrijden en evenementen van de dag.

Quotes-vergelijking

Wie heeft de hoogste quotes? Het is bijzonder interessant om de quotes met elkaar te vergelijken. Beperkt u zich wel tot de quotes van de ernstige bookmakers.

Regulaire speeltijd (90 minuten)

Bij een weddenschap met regulaire speeltijd wordt gewed op het resultaat na 90 minuten (bij voetbal). Met verlengingen of een strafschoppenserie wordt geen rekening gehouden.

Return / ROI

Return on investment, winst. Winst gemaakt met sportweddenschappen, uitgedrukt in procent van de inzet.

Winner bet

Bij winnaar weddenschappen wordt op de eindwinnaar van een bepaalde sportgebeurtenis ingezet. Hiervoor komen bijvoorbeeld toernooien of wereldkampioenschappen in aanmerking.

Single bet

Engels voor: enkelvoudige weddenschap

Stake

Engels voor: gokinzet

Storting

Betaling aan de bookmaker die op de wedaccount van de gebruiker overgeschreven wordt.

Surebet

Surebets zijn zekere weddenschappen. Door het plaatsen van weddenschappen bij verschillende aanbieders op dezelfde wedstrijd maakt u gegarandeerd winst. Meer hierover in de rubriek Zekere weddenschappen.

Systeemweddenschap

Bij systeemweddenschappen worden verschillende weddenschappen en hun quotes gecombineerd. Speciaal hierbij is dat u ook kunt winnen als u verkeerd getipt hebt. Zo moeten bij een 3/5 systeemweddenschap slechts 3 van de 5 resultaten juist zijn.

Tendens

Begrip uit de wereld van de toto. De tendens verwijst naar de waarschijnlijkheid waarmee een bepaald resultaat daadwerkelijk behaald wordt. Bij een tendens van 4-4-2 staan de kansen op zege of gelijkspel telkens op 40 procent. De kans op een nederlaag is beperkt tot 20 procent.

Tendens weddenschap

Bij een tendens weddenschap op bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd kan alleen op de winnaar of op een gelijkspel worden ingezet. Mogelijke tips bij een tendens weddenschap zijn bijgevolg:
1 = zege van de thuisploeg, X = gelijkspel, 2 = zege van de ploeg op verplaatsing

Tipster

Vakman voor bepaalde sporttakken (bijvoorbeeld harddraverij) die in staat is de resultaten te voorspellen en zijn tips gratis of tegen betaling bekend maakt.

Underdog (dog)

Degene die niet als favoriet voor de zege aan de wedstrijd begint.

Uitbetaling

Onder uitbetaling bedoelt men de uitbetaling van de winst (bijvoorbeeld van sportweddenschappen).

Wager

Engels voor: weddenschap

Wedbeurs

Het concept van een wedbeurs vergelijkt u het best met een sportweddenschap tussen twee voetbalfans die het oneens zijn over het resultaat van de volgende voetbalwedstrijd en allebei op hun eigen tips wedden. Hierbij treedt de wedbeurs als trustee op voor deze weddenschap tussen twee vrienden.

In tegenstelling tot het aanbod van klassieke bookmakers tippen op wedbeurzen privépersonen tegen elkaar en bepalen ze zelf de quotes waartegen ze bereid zijn een weddenschap te accepteren. Hierbij wordt zowel op (back-weddenschapen) als tegen (lay-weddenschapen) een bepaald resultaat gewed.

Weddenschap op juiste resultaat

Deze vorm van weddenschappen wordt ook juiste score weddenschap genoemd. Het zijn weddenschappen waarbij op het juiste resultaat van een wedstrijd gewed wordt. Dat is natuurlijk veel moeilijker dan gewoon de winnaar te bepalen. De kans een dergelijke weddenschap juist te zitten is kleiner dan anders. Daarom zijn de quotes bij dergelijke weddenschappen veel hoger dan anders.

Wedkantoor

Aanbieders van online sportweddenschappen of een “echt” offline sportweddenschappencafé.

Winst / winnen

Daar gaat het bij sportweddenschappen om: wie het resultaat van een wedstrijd juist raadt, wint. Bij de winst moet u een onderscheid maken tussen brutowinst en nettowinst. De brutowinst wordt berekend door de inzet te vermenigvuldigen met de quote. Als u daarvan de inzet aftrekt, blijft de nettowinst over.

Yankee

Yankee is een systeemweddenschap waarbij vier tips afgegeven worden waarmee 11 weddenschappen gevormd worden: 6 2-tips-combi’s, 4 3-tips-combi’s en 1 4-tips-combi. Ten minste twee tips moeten juist zijn om te winnen.