18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Bookmakers en wedden nieuws jaaroverzicht 2019 deel 2: juli t/m december

Tim Giesbers

Op meerdere vlakken was 2019 een enerverend jaar te noemen. Er gebeurde veel in de wereld op het gebied van politiek en sport. Ook rondom bookmakers en sportwedden was er veel nieuws te melden dit kalenderjaar. Dat hebben we op deze website dan ook gedaan. In een tweedelige serie werpen we een blik op het nieuws van afgelopen jaar. In deel 2 kijken we naar de laatste zes maanden van het jaar.

Klik op deze link voor ons nieuwsoverzicht 2019 van januari tot en met juni.

Juli

MLS staat wedkantoren als sponsoren toe

Het aanbieden van sportwedden wordt de laatste jaren steeds meer geaccepteerd, ook door bonden. Nu is de Amerikaanse Major League Soccer (MLS) aan de beurt. De competitie staat nu toe dat bookmakers shirtsponsor worden en in stadions te zien zijn. Wel een kleine kanttekening: voetballers onder de 21 mogen niet met een kansspelaanbieder als shirtsponsor spelen.

Kansspelautoriteit maakt vergunningseisen bekend

Eerder in het jaar maakten bazen van wedkantoren al een vreugdedansje, toen de toekomstige legalisering van kansspelen bekend werd gemaakt, in het wetsvoorstel Kansspelen op Afstand (KOA). In juli maakte de autoriteit bekend welke eisen er gesteld worden aan een licentieaanvraag. Ongeveer 180 bedrijven hadden in de zomer al interesse getoond in een Nederlandse licentie.

Skënderbeu Korçë tien jaar Europees geschorst

De UEFA is niet bepaald blij met mensen die de integriteit van de sport aantasten, met andere woorden: matchfixing. Dat merkte Skënderbeu Korçë dit jaar. De Albanese club werd voor tien jaar verbannen uit Europese competities, vanwege gematchfixte wedstrijden in het seizoen 2015/16. Wie de billen brandt, moet op de blaren zitten.

Spanje verbiedt wedden op jeugdtoernooien

Het blijft een terugkerend onderwerp: het beschermen van minderjarigen tegen de mogelijke gevaren van kansspelen. In Spanje besloten de autoriteiten daarom dat het tijd werd in te grijpen. Geen weddenschappen meer op jeugdtoernooien. Alle voorspellingen op wedstrijden voor spelers onder 18 jaar zouden verboden moeten worden.

Augustus

Nederlandse boete van 350.000 euro aan Bwin

Zoals in deel 1 van deze rubriek te lezen viel, zei de Kansspelautoriteit (KSA) dat boetes aan aanbieders weinig zin hebben. Toch blijft het lustig boetes uitdelen. In augustus was Bwin aan de beurt. Zonder licentie had het bedrijf weddenschappen aangeboden aan Nederlandse consumenten. De prijs hiervoor? 350.000 euro.

BBC-documentaire: veel meer klachten over bookmakers

In de laatste vijf jaar zijn er in het Verenigd Koninkrijk meer klachten gekomen over wedkantoren. Dat stelt een documentaire van het BBC-programma Panorama, die dit baseert op gegevens van de Gambling Commission (GC). Volgens de autoriteiten komt deze groei aan klachten ook mede door hogere eisen van de consument. “Eigenlijk positief dat er meer klachten komen”, zegt de CEO van de GC.

PSV vraagt advies aan fans over wedkantoor als sponsor

Het was een logisch gevolg na het initiëren van een gereguleerde wedmarkt in Nederland. In elk land wemelt het van voetbalclubs die gesponsord worden door bookmakers, alleen bij ons niet. PSV kijkt nu of dit ook een mogelijkheid is. Wel wordt eerst onderzoek gedaan onder supporters. De supportersvereniging is bang voor verslavingsgevaar, maar Novadic-Kentron Verslavingszorg weerspreekt dit.

September

’Nederlandse minderjarigen kunnen zonder problemen wedden’

De NOS heeft onderzoek gedaan naar het wedgedrag onder jongeren. Wat blijkt? Het is voor Nederlandse minderjarigen makkelijk om een account aan te maken bij een wedkantoren. Bij zowel het gelicenceerde Toto als bij illegale aanbieders is er geen leeftijdscontrole. René Jansen, voorzitter van de Kansspelautoriteit, geeft aan dat het beschermen van jongeren wel degelijk prioriteit heeft.

Wordt Sjaak Swart nieuwe Koning TOTO?

Rapper Donnie, bekend onder de jeugd van Nederland, is al een tijdje Koning TOTO, zeg maar de officiële ambassadeur van het wedkantoor. Dit jaar kreeg hij concurrentie van niemand minder dan Sjaak Swart, oud-voetballer van Ajax. Samen met John de Wolf opent Swart de aanval op Donnie. Veronica Inside steunt zijn poging in elk geval.

’Te weinig aandacht OM en politie voor matchfixing’

Volgens Emiel Krijt, integriteitsmedewerker van NOC*NSF, moeten het Openbaar Ministerie en de politie meer aandacht besteden aan het opsporen en bestrijden van machfixing. Het zou niet voldoende op de agenda van de politiek staan en de politie krijgt te weinig tijd om zulke zaken aan te pakken. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid is het natuurlijk niet eens met Krijt.

Oktober

Maleisische politie arresteert 247 mensen voor illegaal wedden

In twee weken tijd 247 mensen oppakken; een mooie vangst voor de politie van Maleisië. Deze mensen zouden betrokken zijn geweest bij illegale wedpraktijken, gericht op China. Dat land trekt samen met landen in de regio op om illegale bookmakers op te rollen. Veel Chinese bedrijven vestigen zich in andere landen om belasting te ontduiken.

Nederlandse boete voor LeoVegas en Royal Panda

De Kansspelautoriteit was op dreef dit jaar. Ook LeoVegas en haar dochteronderneming Royal Panda mochten eraan geloven. Zij boden namelijk hun online kansspelen aan Nederlandse consumenten aan. Beiden konden hiervoor geen juiste licentie overleggen. In totaal mag de KSA door deze boetes een bedrag van 750.000 euro innen. Geen verkeerde vangst.

November

IOC maakt nieuwe wedregels OS 2020 bekend

Een van de doelen voor een sportbond is ervoor zorgen dat sporttoernooien gevrijwaard worden van manipulatie. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is hier ook druk mee bezig. Voor de Olympische Spelen 2020 in Tokio zijn met dit doel nieuwe wedregels aangekondigd. Deze werden opgesteld in samenwerking met meer dan honderd belangengroepen uit de sport.

KSA maakt onbetaalde boetes bekend op website

Het is een terugkerend item in deze nieuwsoverzichten: boetes van de Kansspelautoriteit. Aan het begin van het jaar was het bericht nog dat boetes niet werken bij wedkantoren, maar daar is een oplossing voor gevonden: de schandpaal. De KSA hoopt dat het bekendmaken van onbetaalde boetes op de website werkt om bedrijven zover te krijgen tóch te betalen.

December

’Meer dan helft Britse volwassen wedt’

Opnieuw een onderzoek, ditmaal van de National Health Service (NHS). De uitkomst: meer dan helft van de Britse volwassenen (boven de 16 jaar) deed in 2018 aan wedden, om precies te zijn 53 procent. Hiervan mag 0,4 procent omschreven worden als problematische wedder. 3,2 procent van de ondervraagden wordt als risicovol gezien.

Spanje ziet gokverslaving als psychische stoornis

Het promoten van verantwoord wedden is een belangrijk doel voor de Spaanse overheid. De nieuwe plannen om dit voor elkaar te boksen zijn nu bekendgemaakt. Een van de maatregelen is dat een verslaving aan kansspelen nu wordt aangemerkt als psychische stoornis. Daarnaast wordt het zelfuitsluitingssysteem in het Iberische land verbeterd.