18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Voorzitter KSA biedt excuses aan voor opstartproblemen Nederlandse kansspelmarkt

Tim Giesbers

René Jansen heeft als voorzitter van de Nederlandse Kansspelautoriteit (KSA) zijn excuses aangeboden. De opening van de gereguleerde kansspelmarkt ging namelijk gepaard met wat opstartproblemen. Ook ging hij in op kritiek op de licensering.

Jansen legt in een blogpost uit dat het zelfuitsluitingsplatform Cruks (Centraal Register Uitsluiting Kansspelen) niet direct beschikbaar was op 1 oktober. Deze zou tegelijkertijd live zijn met de websites van kansspelaanbieders. Het duurde uiteindelijk drie dagen langer tot het Cruks actief was.

Spijt

Jansen gaat door het stof: “Ik vind het echt spijtig dat het zo gelopen is en ben me uiteraard zeer bewust van mijn bestuurlijke verantwoordelijkheid voor deze opstartperikelen. We hebben alle zeilen bijgezet om de problemen zo snel mogelijk op te lossen.”

Ook na de lancering van de kansspelmarkt waren er nog fouten bij diverse aanbieders. “Meerdere aanbieders hadden ook de nodige opstartproblemen. Zo krijgen we signalen van spelers dat de klantenservice van sommige aanbieders niet goed bereikbaar is en dat de stortingen niet altijd slagen. Als toezichthouder houden we hier nadrukkelijk een vinger aan de pols om vergunninghouders zo nodig bij te laten sturen.”

Kritiek

Er kwam tevens kritiek op het uitdelen van tien licenties, wat volgens sommige mensen zou leiden tot een te bepekte markt. Jansen: “Mijn antwoord is dat de eerste vergunde aanbieders een breed aanbod hebben en dat alle speltypes vertegenwoordigd zijn, maar … dat we er nog niet zijn.”

“Het is goed als de markt verder wordt uitgebreid om de keuze voor de speler breed en attractief te maken. Dat is geen doel op zich, maar een middel om ervoor te zorgen dat, als Nederlanders willen spelen, ze dat doen bij legale aanbieders, zodat ze zo goed mogelijk beschermd zijn.”