18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Dekker: ‘Cruks functioneert pas sinds 20 oktober’

Tim Giesbers

Sander Dekker, demissionair minister van Rechtsbescherming, heeft toelichting gegeven op de slordige start van de kansspelmarkt begin oktober. Zo vertelde hij als antwoord op kamervragen dat het Cruks pas op 20 oktober daadwerkelijk goed functioneerde.

Al twee dagen voor de opening van de markt stelde SP-kamerlid Michiel van Nispen kritische vragen aan Dekker. Vier dagen na de opening kwamen er nieuwe vragen, ditmaal in samenwerking met Mirjam Bikker (ChristenUnie). Zij waren kritisch op de fouten die gemaakt waren.

Vooraf getest

Volgens Dekker zijn de opstartproblemen met het Cruks (Centraal Register Uitsluiting Kansspelen) niet doordat er van tevoren niet getest is met het systeem. Sinds september 2021 waren bepaalde online casino’s al aan de slag gegaan met het uitsluitingssysteem.

Hij licht toe waar de problemen wel vandaan komen: “Op vrijdag 1 oktober bleek dat er een probleem was met de live verbinding met de Beheervoorziening burgerservicenummer als gevolg van het ontbreken van een diginet-verbinding. Deze koppeling is nodig zodat aanbieders van kansspelen de gegevens van spelers kunnen verifiëren.”

“Door het probleem met de verbinding konden spelers zich niet inschrijven bij online aanbieders. Op 2 oktober is met betrekking tot de verbinding met BV BSN een tussenoplossing gecreëerd zodat spelers zich bij vergunde aanbieders konden inschrijven. Het probleem is op 20 oktober definitief opgelost.”

Nieuwe versie

Deze problemen waren al een dag voor de start van de kansspelmarkt aan het licht gekomen, stelt Dekker. Een nieuwe versie van het Cruks werd geïnstalleerd op 20 oktober, waarbij aanbieders volgens de Kansspelautoriteit geen foutmeldingen meer zou moeten krijgen.

De KSA en het ministerie besloten om de kansspelmarkt toch al op 2 oktober te openen. Dit gebeurde mede doordat grote internationale aanbieders zich al hadden teruggetrokken uit Nederland. Dekker: “Het risico bestond daardoor dat spelers terecht zouden komen bij onverantwoord opererende aanbieders.”