18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Dit is waarom de FA Cup-wedstrijden 1 minuut later beginnen

Maurice Krabbendam

Wie voor dit weekend de aanvangstijden van de wedstrijden in de derde ronde FA Cup bekijkt, staat waarschijnlijk even raar te kijken. Alle duels beginnen namelijk op een gekke tijd. Op zaterdag worden de duels gespeeld om 13:31, 16:01 en 18:31. Ook op zondag beginnen de duels 1 minuut later dan je normaal gesproken zou verwachten, zoals Liverpool – Everton om 17:01.

Vrees niet als je wilde gaan kijken naar deze duels of een weddenschap wilde plaatsen, en denkt dat je misschien nog dubbel ziet na een leuke Oudejaarsavond: de tijden kloppen namelijk! En er is ook een reden voor deze vreemde aanvangstijden.

Aandacht voor mentale gezondheid

De Engelse Football Association (FA), organisator van het bekertoernooi, wil met de aangepaste begintijden aandacht vragen voor de actie Heads Up, gericht op mentale gezondheid. Met de slogan ‘Take A Minute’ wordt kijkers gevraagd een minuut lang na te denken over hun geestelijke welzijn, en hoe ze het eventueel kunnen verbeteren.

Het idee is dat 60 seconden bewustwording een belangrijkste eerste stap is voor de verbetering van mentale gezondheid van jezelf of je familie en vrienden.
Een belangrijk probleem wat met de actie bestreden wordt is zelfmoord. Op de site van de FA, waar je ook een test kunt doen om te zien wat jouw mentale gezondheidssituatie is, staat te lezen dat zelfmoord de belangrijkste doodsoorzaak is van mannen onder de 45 jaar in Engeland. Met de actie probeert men dan ook vooral het taboe bij mannen om hierover na te denken en praten te doorbreken.

“Krachtig platform voor belangrijke boodschap”

Directeur van de FA Mark Bullingham verklaart over de actie: “Hoewel de aftraptijd met 60 seconden vertragen een simpel idee is, creëert het een krachtig platform voor ons en onze Heads Up-stichting partners om een zeer belangrijke boodschap over mentale gezonheid te delen.”

In de stations en via de uitzendingen op televisie zal ook aandacht worden gevraagd voor het initatief, waarvan de Engelse kroonprins William de ambassadeur is. Mocht je hier dus iets van zien als je zit te kijken, dan weet je wat de aanleiding is.

Ben je in Nederland woonachtig en ben je of ken je iemand met gedachten over zelfmoord, neem dan anoniem contact op met de zelfmoordhulplijn 113.