18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Kansspelautoriteit verhoogt boetes voor illegale aanbieders

Tim Giesbers

Vanaf het begin van deze maand, per 1 maart 2019, heeft de Kansspelautoriteit (KSA) de boetes verhoogd voor illegale aanbieders van online kansspelen. Waar tot op dit punt de startboete voor een dergelijke overtreding 150.000 euro was, is deze nu met 50.000 euro verhoogd tot 200.000 euro.

Voor alle overtreders is deze startboete hetzelfde. Bovenop deze startboete kijkt de Kansspelautoriteit of het nodig is om nog een extra boete te geven. Daarentegen is het ook mogelijk om de startboete te verlagen, wanneer het gaat om kleine overtredingen. Hiervoor zijn veel verschillende omstandigheden om naar te kijken.

Afschrikwekkend

Zo onderzoekt de Kansspelautoriteit naar het aantal websites waarop de illegale online kansspelen worden aangeboden en ook de hoogte van de prijzen en bonussen hebben invloed op deze beslissing. Er komt een standaard verhoging van 75.000 euro voor drie vergrijpen: het aanbieden van live weddenschappen, het berekenen van kosten voor inactieve wedders en het misleidend communiceren over vergunningen.

Volgens René Jansen, voorzitter van de raad van bestuur van de Kansspelautoriteit, was het nodig dat de waakhond de boetes ging verhogen omdat de oude startboete van 150.000 euro niet afschrikwekkend genoeg was. Hierdoor bleef het voor illegale aanbieders aantrekkelijk om illegaal weddenschappen aan te bieden in Nederland.

Wetsvoorstel

Eerder nam de Eerste Kamer het wetsvoorstel Kansspelen op Afstand (KOA) aan, waardoor op den duur online wedden en gokken legaal wordt in Nederland. Hierdoor zal de rol van de Kansspelautoriteit verder veranderen. Lees dit artikel als je meer wil weten over het wetsvoorstel en wat er nu mee gaat gebeuren.