18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Paddy Power Betfair krijgt boete van 2,5 miljoen euro

Tim Giesbers

De Britse Gambling Commission heeft Paddy Power Betfair (PPB) een boete van omgerekend liefst 2,5 miljoen euro opgelegd. Het bedrijf heeft volgens de Commissie nagelaten een sociale verantwoordelijkheid te nemen en er zou sprake zijn van het faciliteren van witwassen. Paddy Power Betfair is niet de eerste overtreder.

Illegaal

De bookmaker had haar consumenten beter moeten beschermen tegen de mogelijke gevaren die gepaard gaan met wedden. Verschillende consumenten lieten duidelijk problematisch gedrag zien tijdens het wedden, maar er werd niet ingegrepen door het wedkantoor. PPB erkent dat er problemen zijn geweest wat betreft het handhaven van verantwoord wedden.

Ook waren er duidelijke aanwijzingen dat er gewed werd met gestolen geld en dat er dus sprake zou zijn van witwassen. Consumenten in een fysiek wedkantoor en via online kanalen konden hun gang gaan met illegaal verkregen geld. Volgens Paddy Power Betfair wordt er sindsdien beter gecontroleerd.

Voor de Gambling Commission is dit niet eerste grote boete van het jaar. Eerder in 2018 kregen al drie andere bedrijven een boete met een waarde van meer dan 1 miljoen euro. William Hill is koploper met een boete van 7 miljoen euro en ook 32Red (2,3 miljoen) en Sky Bet (1,14 miljoen) moesten er eerder aan geloven.

Falen

Richard Watson, uitvoerend directeur van de Gambling Commission, zegt: “Als een gevolg van het falen van Paddy Power Betfair zijn er significante bedragen gestolen geld geïnvesteerd in weddenschappen en dat is simpelweg onacceptabel. Bookmakers hebben een verplichting richting hun consumenten om criminele praktijken te weren uit het wedden.”

“Alle fouten van Paddy Power Betfair zijn terug te brengen tot één principe: wedkantoren moeten hun consumenten kennen. Doen ze dat goed en stellen ze de juiste vragen, dan verzekeren ze zich van een sterke positie om te zorgen voor een veilige en criminaliteitsvrije markt.”

PPB moet van de 2,5 miljoen een deel (570.000 euro) betalen aan gedupeerde consumenten. De resterende 1,9 miljoen euro gaat naar GambleAware. Deze onafhankelijke organisatie maakt zich sterk voor onderzoeken, educatie en behandelingen om het aantal gokproblemen flink terug te dringen.

Interventie

Peter Jackson, CEO van Paddy Power Betfair, zegt: “We hebben de verantwoordelijkheid om consumenten te helpen wanneer zijn signalen van problematisch gedrag vertonen. In deze gevallen was onze interventie niet effectief genoeg en het spijt ons enorm dat dit voor heeft kunnen komen.”

“De afgelopen jaren hebben we geïnvesteerd in een extensief programma om onze middelen en systemen te versterken. Hiermee kunnen we consumenten beter beschermen en verantwoord wedden beter promoten. Dit werk blijven we voortzetten en we werken graag samen met andere aanbieders en de Gambling Commission om consumenten nog meer te kunnen beschermen.”