18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

William Hill krijgt megaboete voor witwassen

Tim Giesbers

De Britse bookmaker William Hill heeft een boete van miljoenen euro’s gekregen van de Britse Gambling Commission. Deze commissie beoordeelde dat William Hill schuldig is aan het witwassen van geld en het niet controleren of klanten verslaafd aan gokken werden. Dit laatste is belangrijk vanwege de maatschappelijke verantwoordelijkheid van Britse wedkantoren.

De boete bedraagt uiteindelijk circa 7 miljoen euro. Omgerekend moet William Hill een boete van ongeveer 5,5 miljoen euro betalen. Dit wordt opgeteld bij circa 1,5 miljoen euro winst die vorig jaar geboekt is. Wanneer de bookmaker zich vanaf nu niet aan de regels gaat houden, kan het uiteindelijke bedrag nog op gaan lopen.

Stelen van de baas

De maatschappelijke verantwoordelijkheid van bookmakers houdt in dat Britse wedkantoren moeten checken waar grote bedragen vandaan komen als die worden ingezet. Er worden drie voorbeelden gegeven waar William Hill dat heeft nagelaten. Zo liet het bedrijf een man 750.000 euro inzetten in negen maanden tijd, terwijl diezelfde man maar een inkomen heeft van 33.000 euro per jaar.

Een andere speler stal van zijn baas om uiteindelijk 600.000 euro in te kunnen zetten in de tijdspanne van een jaar. Ook kreeg een ander twee automatische mailtjes met daarin een check of hij niet een gokprobleem had. Op dat moment had hij al 125.000 euro verloren in negen maanden tijd.

‘Zullen blijven samenwerken’

“Wedkantoren hebben een verantwoordelijkheid om gokproblemen aan te pakken. Als onderdeel daarvan moeten bookmakers altijd nagaan waar geld vandaan komt wat ze binnenkrijgen”, vertelt een woordvoerder van de Gambling Commission. William Hill heeft dit nagelaten en dat komt ze duur te staan.

Philip Bowcock, CEO van William Hill, reageerde: “We hebben onze volledige samenwerking getoond richting de Gambling Commission. Zo zijn er nieuwe regels gekomen en gaan we grondiger nakijken waar geld vandaan komt. Er komt tevens een onafhankelijk onderzoek en we zullen elke aanbeveling ten harte overwegen. We zijn volledig toegewijd aan het ontwikkelen van een duurzame industrie en zullen blijven samenwerken met de commissie en andere bookmakers.”