18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

SkyBet beboet vanwege mismanagement kwetsbare gokkers

Tim Giesbers

Bookmaker SkyBet heeft een boete van omgerekend 1,14 miljoen euro gekregen omdat het niet goed is omgegaan met kwetsbare consumenten. Het gaat hierbij om zogeheten ‘self-excluded’ gokkers. Dit zijn mensen die zelf hebben aangegeven (al dan niet tijdelijk) uitgesloten te willen worden van deelname aan weddenschappen.

Meerdere overtredingen

Een intern onderzoek heeft uitgewezen dat ongeveer 50.000 van deze wedconsumenten marketingmateriaal ontvangen hebben van het wedkantoor. Meer dan 700 consumenten kregen hierbij zelfs de kans om een tweede account te openen en te gebruiken om te wedden.

Daarnaast hebben ongeveer 36.750 consumenten die henzelf hebben uitgeschreven het geld op hun account niet teruggekregen na het sluiten van dat account. Dat is in strijd met de regels omtrent het opzeggen van een account bij wedkantoren.

Vanwege de regels behorend bij de licentie in het Verenigd Koninkrijk krijgt SkyBet voor deze overtredingen de boete van circa 1,14 miljoen euro. Zo’n 850.000 euro hiervan is bedoeld voor een fonds om verantwoord wedden te promoten.

Waarschuwing voor aanbieders

Richard Watson, programmadirecteur van de Gambling Commission, zegt: “Dit zijn grove overtredingen en SkyBet heeft duizenden mogelijke kwetsbare consumenten benadeeld. Deze boete moet gelden als een waarschuwing naar alle aanbieders op de markt.”

“Het verdedigen van consumenten tegen wedgerelateerde schade is een enorme prioriteit van ons. Als we zien dat aanbieders hun verantwoordelijkheid niet nakomen om consumenten te beschermen, dan komen we in actie.”

Watson heeft nog wel een compliment voor de beboete bookmaker. “SkyBet heeft de problemen snel bij ons aangekaart en prima samengewerkt. Ze namen het onderzoek erg serieus en hebben geholpen het op te lossen.”