18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

De beste strategieën voor handicapwedden

Dirk Maas

Op sporten als voetbal, tennis en basketbal zijn verschillende soorten weddenschappen van toepassing. Eén van deze wedmogelijkheden is het handicapwedden. Deze vorm van wedden is iets complexer dan de gebruikelijke 1×2 weddenschap.

Lang niet iedere wedder zal bekend zijn met het fenomeen handicapwedden. In dit artikel worden de beste strategieën voor handicapwedden uiteengezet.

1. Voetbal: inzetten op de favoriet in competitieduels

Bookmakers stellen quoteringen voor voetbalwedstrijden vast op basis van verschillende factoren. Dat zijn bijvoorbeeld de krachtsverschillen tussen clubs, de huidige vorm van de ploegen en de samenstelling van een club (sommige ploegen kunnen in het nadeel zijn vanwege blessures of schorsingen van bepalende spelers).

Soms zijn de krachtsverschillen tussen teams zo groot dat het amper de moeite waard is om in te zetten op een 1×2 quotering. Handicapwedden kan een op papier zeer voorspelbare wedstrijd lucratiever maken. De quoteringen zijn hoger. Hoe groter de handicap, hoe groter de uitbetaling is. Bij een handicapweddenschap geef je een ploeg virtuele voorsprong of achterstand.

Speelt bijvoorbeeld de ongenaakbare koploper (die gemiddeld vier keer per wedstrijd scoort) een thuiswedstrijd tegen de al weken uit vorm zijnde hekkensluiter, dan kun je de koploper een virtuele achterstand geven om het wedden op deze wedstrijd interessanter te maken. Bij het inzetten op de koploper bij de weddenschap ‘Wie wint de wedstrijd met handicap -1’ moet de koploper met 2 goals verschil winnen om deze bet te winnen. Vanzelfsprekend geldt voor dezelfde weddenschap, maar dan met handicap -2, dat de koploper met 3 goals verschil moet winnen.

2. Voetbal: inzetten op de underdog in competitieduels

In plaats van de favoriet kun je ook een handicapweddenschap plaatsen op de underdog. Zeker als de favoriete ploeg veel spelers mist op cruciale posities, kan het aanlokkelijk zijn om de underdog een virtuele voorsprong te geven. Stel, je geeft de underdog een voorsprong van 2-0, dan is iedere zege, elk gelijkspel en iedere nederlaag met 1 doelpunt verschil voldoende om deze handicapweddenschap te winnen.

Raadpleeg daarom altijd het overzicht van geblesseerde en geschorste spelers om de daadwerkelijke kracht van een team in te schatten.

Je kunt een handicapweddenschap plaatsen als je van mening bent dat de underdog een te lage positie heeft vanwege schorsingen, blessures of pech (vanwege bijvoorbeeld eigen goals of veel ballen tegen de paal of lat) in de voorgaande wedstrijden en daardoor niet naar zijn mogelijkheden presteert. De quotering hoeft niet altijd de daadwerkelijke machtsverhoudingen op het veld te reflecteren. In zo’n geval kan een handicapweddenschap heel lonend zijn.

3. Voetbal: handicapwedden op bekerduels en Europese wedstrijden

Nationale bekerduels lenen zich bij uitstek voor handicapwedden, zeker in de beginfase. In de eerste of tweede ronde van een bekertoernooi komt het vaak voor dat clubs uit de hoogste voetbalklasse teams uit lagere divisies treffen. Het krachtsverschil tussen de ploegen die op verschillende niveaus acteren, is dermate groot dat de ploeg uit de hoogste voetbalafdeling een virtuele achterstand van 2 goals wordt toebedeeld.

Niet iedere club uit de hoogste voetbalklasse neemt bekervoetbal serieus. Soms geeft een trainer de voorkeur aan de competitie en Champions League of Europa League. Bekervoetbal wordt gezien als hinderlijke onderbreking en past niet in het programma. In een dergelijk geval is het aanlokkelijk om de underdog een virtuele voorsprong te geven. Het is derhalve raadzaam om voor ieder bekerduel waarop je wil wedden te kijken naar de vermoedelijke opstellingen. De voorbeschouwingen van Online-wedden-bookmakers geven vaak informatie over de vermoedelijke opstelling en de intentie waarmee een club een bekerduel ingaat.

Ook bij Europese wedstrijden kunnen handicapweddenschappen uitermate bruikbaar zijn. Het gebeurt regelmatig dat een topclub zich al na vijf, of soms zelfs vier, duels heeft geplaatst voor de knock-outfase van de Champions League of Europa League. Een trainer kiest er dan vaak voor om in de resterende wedstrijden met zijn reservespelers aan te treden om zo schorsingen en blessures te vermijden. De underdog maakt zo meer kans om van de tweede keus van een topclub te winnen. Handicapweddenschappen kunnen bij dit soort duels lucratief uitpakken. Ook hier geldt weer dat het valt aan te bevelen om enkele dagen voorafgaand aan zo’n duel diverse sites van kranten en tijdschriften door te neme, alsmede voorbeschouwingen op deze site.

4. Handicap wedden basketbal

Behalve voetbal is basketbal eveneens een teamsport die geschikt is voor handicapweddenschappen. Wedden op de spread is het equivalent voor handicapwedden in het basketbal. Scores van in totaal 200 of meer punten zijn niet ongebruikelijk in een basketbalwedstrijd.

De virtuele voorsprong die bookmakers aanbieden bij handicap wedden in het basketbal is daardoor veel groter. Sommige online wedkantoren bieden de mogelijkheid om de underdog een virtuele voorsprong van 20.5 punt te geven. De favoriet moet deze achterstand zien goed te maken indien je op de favoriet hebt ingezet. Het voordeel hiervan is dat het ‘beating the spread’ (winnen van de handicapweddenschap) vaak hoger gequoteerd is dan handicapweddenschappen in het voetbal.

5. Handicap wedden tennis

Naast teamsporten kan handicapweddenschappen ook worden toegepast op individuele sporten. Tennis is een sport waarin handicapweddenschappen niet ongewoon zijn. Er kan zowel op ‘handicap-uitslagen’ in sets als in games worden gewed.

Aangezien alleen de Grand Slam-wedstrijden bij de mannen over maximaal vijf sets worden gespeeld geldt in het tennis vrijwel altijd het principe van ‘best-of-three’. Daarom is de set-handicap van -1.5/+1.5 van toepassing. Dat komt er op neer dat een speler of speelster een achterstand van anderhalve set moet zien weg te werken of een voorsprong van anderhalve set moet zien te verdedigen. De achterstand wegwerken kan alleen met een zege in straight sets, dus een 2-0 zege. De ‘handicap-uitslag’ is in dat geval 2 tegen 1.5. Het verdedigen van een +1.5 voorsprong in sets is eenvoudig: de door jou gekozen speelster moet minimaal 1 set winnen om deze handicapweddenschap te winnen.

Handicapwedden op tennisgames kent een gevarieerder aanbod. Online bookmakers bieden de ene keer een voorsprong van +1.5 game voor de underdog aan, de andere keer bedraagt de voorsprong +8.5 games. Het optellen van het aantal gewonnen games is de maatstaf om de winnaar te bepalen. Wint de favoriet met setstanden 6-2 en 6-1, dan heeft hij 12 games gewonnen en zijn tegenstander drie. Het verschil is dus 9 games. Indien je hebt gewed op een handicap -7.5 voor de favoriet, dan win je de weddenschap omdat de eindstand dan vastligt op 12 tegen 10.5.