18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Anglicaanse Kerk wil gokadvertenties laten verbieden

Tim Giesbers

De Anglicaanse Kerk, ook bekend als Church of England, heeft samen met diverse Britse liefdadigheidsinstellingen opgeroepen om gokverslaafden beter te beschermen. Ook verschillende parlementsleden willen de invloed en de verleidingen van het gokken op de Britse consumenten.

Zo vinden zij dat er te veel reclameuitingen van gokbedrijven (waaronder wedkantoren) te zien zijn op commerciële televisiezenders als ITV of Channel 4. Britse politici hebben daarom ook opgeroepen tot een volledig verbod op gokreclames of ten minste binnen een uur rondom een sportuitzending.

Afname

Volgens onderzoeken is het aantal consumenten dat aan gokken doet sinds 2012 met 63 procent gestegen. Vorig jaar was er juist een afname te zien in het aantal gokkende consumenten, van 6 procent. Anglicaans bisschop Alan Smith zegt: “Wij moeten de wetgeving bestuderen en nagaan hoe wij kwetsbare mensen beter kunnen beschermen.”

“Het gaat niet alleen om de hoeveelheid gokadvertenties”, vervolgt hij. “Maar ook om de stijl waarop mensen worden aangezet om op korte tijd in te zetten op iets dat in de komende minuten zal gebeuren. Vooral voor verslaafden is dat problematisch.”

Draagvlak

De Britse hulporganisatie Christian Action and Research Education (CARE) wil ook actie op het gebied van gokken, waaronder dus ook sportwedden: “Wij denken dat er daarvoor ook een groot maatschappelijk draagvlak bestaat, zowel bij de parlementsleden als in de samenleving.”

“We staan aan de vooravond van een heuse gokepidemie waarbij honderdduizenden jonge mensen worden gestimuleerd om wekelijks te gokken, om nog maar te zwijgen van de honderdduizenden probleemgokkers. Het is absoluut noodzakelijk om advertenties voor sportweddenschappen voor, tijdens en na live evenementen te verbieden. Maar dat mag slechts een eerste stap zijn.”

Voorkomen

Om financiële problemen te voorkomen bij het afsluiten van sportweddenschappen, is bankroll management erg belangrijk. Lees in dit artikel hoe je op een slimme en verantwoorde manier je wedden geld kunt beheren. Zie ook ons artikel met vijf manieren om een gokverslaving te kunnen herkennen.