18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

5 tips voor goed bankroll management in sportwedden

Maurice Krabbendam

Goed bankroll management, oftewel het beheren van je tegoeden, is erg belangrijk als je succes wilt hebben met sportwedden. Door je bankroll op de juiste manier te beheren vergroot je de kans dat je jouw kapitaal kunt laten groeien. Tegelijkertijd is financieel management een goede manier om te voorkomen dat je blut gaat als het even tegenzit.

Dit artikel presenteert vijf tips voor bankroll management in sportwedden.

1. Werk met units

Sportwedden is vergelijkbaar met het runnen van een een bedrijf, of het handelen in aandelen op de beurs. Je doet bepaalde investeringen in de verwachting dat deze winst op zullen leveren. Om te bepalen hoe groot deze investeringen zouden moeten zijn, is het werken met units handig.

Een unit is een vast inzetbedrag, dat je vaststelt op basis van je totale bankroll. Dit doe je met behulp van een percentage. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen dat jouw unit-grootte 5% van je totale bankroll is. Staat er €200 euro op je bookmaker-account, dan komt één unit neer op €10. Is je bankroll gegroeid naar €400, dan stijgt je unit size naar €20.
Per weddenschap bepaal je vervolgens hoeveel units je inzet. Voor de meeste weddenschappen zul je simpelweg één unit inzetten, maar als je een extra goede quotering tegenkomt kun je bijvoorbeeld ook besluiten om anderhalf of twee units in te zetten.

Units brengen op het gebied van bankroll management grote voordelen met zich mee. Het eerste is dat deze methode blut gaan voorkomt. Zelfs als het tientallen keren op rij tegen zou zitten, houd je nog genoeg geld over om door te kunnen gaan met wedden.
Een ander voordeel is dat units helpen om niet in absolute geldbedragen te denken, maar in investeringen die een percentage van je kapitaal vertegenwoordigen. Dit is een zakelijkere benadering van geldbeheer, waardoor je jouw ‘wedden-onderneming’ meer runt als een echt bedrijf. Dat geeft je uiteindelijk een betere kans van slagen.

De unit-grootte kun je aanpassen naarmate je bankroll stijgt of – als het iets tegenzit – daalt. Het is niet zo praktisch om dat na elke kleine verschuiving in je kapitaal te doen, maar bijvoorbeeld telkens als je bankroll 20% groter of kleiner is geworden.

2. Maak gebruik van promoties

Een bookmaker komt in principe nooit zomaar met een promotie. Zoals dat ook in de rest van het leven het geval is, zijn promoties een investering van de kant van de aanbieder, waarvan hij hoopt dat ze hem meer winst zullen opleveren.
Dit wel echter niet zeggen dat je er als deelnemer niet ook voordeel uit kunt halen.

Het is aan te raden om gebruik te maken van promoties bij bookmakers, wanneer dit enigszins past binnen je normale plannen voor weddenschappen. Een promotie waarmee je een gratis weddenschap, bonusgeld of een ander voordeel kunt pakken vertegenwoordigt immers een waarde bovenop de reguliere waarde van de weddenschap.
Het is zonde om deze extra value niet mee te pakken. Tegen gratis geld, al komt dat dan in de vorm van een wedtegoed, moet je in principe nooit nee zeggen. Zeker niet bij een bezigheid als sportwedden, waarin geld verdienen het belangrijkste doel is!

De opmerking ‘wanneer dit enigszins past binnen je normale plannen voor weddenschappen’ is wel van belang. Hiermee wordt bedoeld dat je niet ineens veel meer moet gaan inzetten, of op types weddenschappen en sporten waar je geen verstand van hebt, alleen maar omdat dat een vereiste is voor deelname aan de promotie. Dan is er namelijk het risico van een averechts effect op je bankroll. Anders gezegd: ook bij een promotie moet je nog wel steeds goede weddenschappen aangaan.

3. Weet wanneer je nee moet zeggen

Wedden op sport draait om het vinden van value in quoteringen die door de bookmaker worden aangeboden. Als je die value niet kunt vinden, is het belangrijk dat je ook nee kunt zeggen tegen een weddenschap.

Goede weddenschappen aangaan is eigenlijk nog maar het halve werk. Dit is het gedeelte waarmee je geldt verdient. Maar bankroll management gaat verder dan dit. Het draait niet alleen om verdienen, maar ook om het zorgen dat je niet teveel uitgeeft aan zaken die de investering niet waard zijn. Als je namelijk meer uitgeeft dan er binnenkomt, zul je ondanks de gewonnen weddenschappen alsnog verlies draaien.

Wederom kan hier de vergelijking met het runnen van een onderneming worden gemaakt. Het kopen van bepaalde software kan nuttig zijn als hiermee nieuwe projecten kunnen worden uitgevoerd die winst opleveren. Maar wanneer de investering in de software zich niet terugverdient, is het zonde dat het geld in de eerste plaats is uitgegeven.
Een weddenschap die geen value biedt is een slechte investering, net als de software-aankoop die niets oplevert. Daarom is het belangrijk dat je een beoogde weddenschap kunt overslaan als de geboden quotering volgens jou te laag is. Realiseer je dat dit soort beslissingen om niets te doen uiteindelijk net zo belangrijk zijn voor je kansen op succes.

4. Cash niet teveel winst uit

Eén van de leukste dingen aan sportwedden is dat je er geld mee kunt verdienen. Het is een mooi moment als je oorspronkelijke investering zich uitbetaald en je kapitaal een stuk is gegroeid.
Op zo’n moment wil je misschien het geld van je bookmaker-account afhalen, bijvoorbeeld om er iets leuks mee te kopen. En dit is ook goed, want waarom zou je geld proberen te verdienen als je er vervolgens niets mee doet? Toch is het raadzaam om bij het uitcashen niet teveel van je rekening te halen.

De simpele reden hiervoor is dat je geld nodig hebt om te kunnen wedden op sport. Een groeiende bankroll heeft als voordeel dat je meer kunt inzetten, en daarmee ook grotere winsten kunt behalen. Maar als je een groot deel van je winst uitcasht, blijft je wedkapitaal laag, of wordt het zelfs kleiner. Je ontneemt jezelf daarmee de kans om ook op het vlak van sportwedden te profiteren van je groeiende kapitaal.

Het advies luidt om wel uit te cashen, maar met beleid. Bij elke 25% stijging van je bankroll zou je bijvoorbeeld 10% kunnen uitcashen. Zo houd je er buiten de bookmaker geld aan over, maar sta je niet de groei van jouw wedden-onderneming in de weg. Zie het geld wat je uitcasht als een soort salaris, en het geld wat je laat staan als een investering in de toekomst.

5. Jaag je verliezen niet na

Het najagen van verliezen is een soort tijdelijke kortsluiting bij sportwedders, als gevolg van één of meerdere bets die zijn mislukt, vaak door pech. Alle plannen, van inzetbedrag en het soort sporten op in te zetten tot het zoeken naar value worden hierbij opeens aan de kant geschoven. Het enige wat nog lijkt te tellen is het goedmaken van de verliezen. Om dit te bereiken worden er niet alleen bets zonder value afgesloten (vaak wordt het eerste dat langskomt aangepakt), maar gaat ook het inzetbedrag omhoog.

De gevolgen hiervan kunnen catastrofaal zijn. Je verliezen najagen is de nummer één manier om blut te gaan. Alle discipline die je hanteert bij het aangaan van weddenschappen heeft een nut: langzaam maar zeker je kapitaal vergroten. Wedden doe je met een langetermijnvisie, en je verliezen najagen is precies het tegenovergestelde daarvan.

Het voorkomen van dit soort kortsluiting is dus cruciaal in bankroll management. Mocht het ooit tegenzitten en voel je de drang opkomen om je verliezen na te jagen, wees dan gedisciplineerd en vermijd de weddenschappen even. Twijfel je over je zelfbeheersing, dan is het altijd nog mogelijk om jezelf tijdelijk uit te sluiten van deelname bij de bookmaker.