18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Zweden stelt eerste coördinator matchfixing aan

Tim Giesbers

De Zweedse gokwaakhond Lotteriinspektionen heeft Katarina Abrahamsson aangesteld als de eerste coördinator matchfixing ooit in het land. Naast deze aanstelling omen er ook diverse nieuwe vereisten voor aanbieders op de nieuw gereguleerde markt in Zweden.

Politie

Abrahamsson begon deze week met haar nieuwe taak. Voorheen werkte ze als advocaat voor de Lotteriinspektionen. Daarvoor was ze actief voor de Zweedse energiewaakhond Energimarknadsinspektionen, eveneens in de rol als coördinator. Bij haar nieuwe werk leid ze een raad die als belangrijkste taak heeft om matchfixing in alle sporten tegen te gaan.

De Zweedse matchfixingraad zal naast Abrahamsson bestaan uit afgevaardigden van het openbaar ministerie, de politie en zowel het Ministerie van Financiën als het Ministerie van Sociale Zaken. Daarnaast zullen ook mensen van diverse sportbonden plaatsnemen in de raad, net als van de wedkantoren.

Manipulatie

Patrik Gustavsson, operationeel manager van de Lotteriinspektionen, zegt: “Katarine heeft veel ervaring van haar vorige baan als coördinator, waarbij ze veel moest regelen met de autoriteiten en diverse organisaties. Daarnaast werkte ze zowel nationaal als internationaal met regelgeving- en coördinatieprojecten.”

“Door diverse veranderingen in de regelgeving met de nieuwe Wet op Kansspelen hoopt de Lotteriinspektionen dat de politie en de openbaar aanklagers nu meer kansen hebben om manipulatie in de sport tegen te kunnen gaan.”

Zelftest

Aanstaande 1 januari start Zweden met de vernieuwde reguleerde wedmarkt. Er is nog een aantal regels en afspraken bijgekomen voor geïnteresseerde aanbieders. Zo wordt het bijvoorbeeld verplicht om op de website een zelftest te plaatsen, waar consumenten kunnen testen of zij te veel wedden. Ook moet zelf-exclusie mogelijk zijn bij elke bookmaker.