18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Verenigd Koninkrijk: weddeelname neemt af, problemen blijven

Tim Giesbers

Volgens de nieuwste cijfers is het aantal problematische gokkers in het Verenigd Koninkrijk gelijk gebleven in 2016. Dit cijfer bleef even hoog, terwijl er wel minder mensen meededen aan diverse gokactiviteiten; hier is namelijk een afname van 6 procent te zien. Deze statistieken staan in een nieuw rapport van de Gambling Commission.

Problematisch

Volgens de laatste gezondheidsenquête van de Britse wedwaakhond werd 1,2 procent van de deelnemers aan weddenschappen en andere gokactiviteiten omschreven als problematisch. Dit komt neer op 0,7 procent van de gehele bevolking van het Verenigd Koninkrijk. Ook in 2012 en 2015, toen eerdere rapporten uitkwamen, was dit cijfer zo hoog.

Problematisch gokken kwam volgens het rapport veel meer voor bij mensen die aan meerdere gokactiviteiten deelnemen binnen één jaar. De Gambling Commission heeft 2,4 procent van de deelnemers geïdentificeerd als gokkers met een laag risico en 1,1 procent als gokkers met een gemiddeld risico. Ook is het percentage consumenten met wedproblemen hoger onder de mensen met mentale gezondheidsklachten.

Impact

Tim Miller, algemeen directeur van de Gambling Commission, zegt: “Het begrijpen van de mogelijke problematiek achter wedden is een belangrijke stap in het veiliger maken van de industrie. Deze cijfers geven echter niet aan hoeveel schade iemand heeft van de problemen of de impact op hun directe omgeving.”

“Daarom willen we, samen met onze adviseurs van de Responsible Gambling Strategy Board (RGSB) – zij zijn gespecialiseerd in deze materie – een volledig nieuwe aanpak realiseren. We begrijpen de impact die wedproblematiek kan hebben op de samenleving en dat willen we graag aanpakken.

Volwassenen

De deelname aan gokactiviteiten in het Verenigd Koninkrijk nam wel af. In 2015 nam nog 63 procent van de volwassenen deel aan diverse gokgerelateerde activiteiten, in 2016 was dat nog maar 57 procent. Het merendeel van de deelnemende consumenten is man en de meest actieve groep is tussen de 25 en 34 jaar oud.