18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wedden, quoteringen en tips Oscars 2018

Maurice Krabbendam

Zoals ieder jaar, kan er ook in 2018 worden gewed op de Oscars. De meest prestigieuze filmprijzen – waarvan de uitreiking live over de hele wereld wordt uitgezonden – worden dit jaar uitgereikt op zondag 4 maart. Het betreft de 90ste editie.

Dit artikel gaat over het wedden op de Oscars 2018. Voor de belangrijkste categorieën zullen de favorieten en outsiders benoemd worden, met daarbij ook de quoteringen. Hierbij worden ook tips gegeven voor het wedden op de Oscars 2018.

Beste film

Zoals altijd zijn het vooral films die in de paar maanden voorafgaand aan de Oscars uitkomen die een kans maken op het beeldje voor ‘best picture’. De grote favoriet in de categorie beste film is dit jaar ‘The Shape of Water’, dat met z’n quotering bij de meeste bookmakers onder de 1.70 zit. In Nederland is deze film op 15 februari pas uitgekomen.

The Shape of Water is een fantasyfilm en dat is opmerkelijk, want historisch gezien komt de beste film vaak uit een ander genre. Echter is het ook een film waarin gelijkheid van iedere kleur en ieder ras centraal staat, en dat is het soort thema dat het altijd goed doet bij de stemmende leden van de Academy. Vorig jaar won bijvoorbeeld Moonlight onverwacht deze prijs, een film over homoseksualiteit binnen de Afrikaans-Amerikaanse gemeenschap van de Verenigde Staten.

De tip is dus om te gaan voor een bet op deze film, en niet op de andere favoriet: Three Billboards Outside of Ebbing Missouri. Die film over een vrouw die eigenhandig de strijd aanbindt met een laks politiekorps na de moord op haar dochter staat geprijsd rond de 2.65. Dat is eigenlijk wat te laag voor deze film, die qua thema wat minder zal aanspreken bij de stemmers.

Beste mannelijke hoofdrol

Als het gaat om het wedden op de Oscar voor beste acteur in 2018, dan kun je niet heen om Gary Oldman voor zijn vertolking van Winston Churchill in Darkest Hour. Zijn rol heeft alles in zich om een Oscar op te leveren: een transformatie qua uiterlijk, een historische setting en een iconisch personage dat iedereen kent. Bovendien is Gary Oldman een acteur die in Hollywood al ruimschoots zijn sporen heeft verdiend, en deze prijs voor beste acteur is in dat kader al vaker een optelsom gebleken.

Quoteringen op Oldman schommelen tussen de 1.05 en 1.10. Dat is niet veel, maar hij is dan ook wel erg uitgesproken de favoriet. Daniel Day-Lewis in Phantom Thread betaalt rond de 21.00 uit. Het is naar eigen zeggen zijn laatste film en dat maakt het interessant, want zo’n gegeven kan extra stemmen opleveren. Wat echter zwaarder telt is dat Day-Lewis al drie Oscars heeft, en dan kunnen de stemmers het ook wel eens mooi geweest vinden. Die kun je dus maar beter later lopen.

Wil je gaan voor een outsider en de kans op een grotere uitbetaling, sluit dan een weddenschap af op Timothee Chamalet in Call Me By Your Name. Deze ‘coming of age’-film over een homoseksuele jongen zou weleens de gevoelige snaar kunnen gaan raken bij veel leden van de Academy. Met een quotering van zo’n 15.00 is de potentiële uitbetaling groot bij deze outsider in de strijd om de Oscar voor beste acteur.

Beste vrouwelijke hoofdrol

Je kunt de klok erop gelijk zetten: Meryl Streep is weer genomineerd voor de Oscar voor beste actrice. Met haar rol in The Post gaat de meervoudig winnares ditmaal echter het beeldje niet winnen. Een quotering van boven de 40.00 laat zien dat ze zelfs de genomineerde met de minste kans is.

Wie dan wel? Frances McDormand speelt de moeder in het al genoemde Three Billboards en zij is met een quotering van zo’n 1.15 bij de meeste bookmakers de duidelijke favoriet. Ze speelt dan ook één van de meest in het oog springende karakters van dit jaar; een grofgebekt slachtoffer dat een ongelijke strijd levert tegen een organisatie.
Haar dochter is in het verhaal niet alleen vermoord maar ook aangerand (dit wordt al meteen aan het begin van de film duidelijk, dus geen spoiler). Een sterke vrouw die strijdt voor gerechtigheid na seksueel misbruik: dat zou weleens goed kunnen aanslaan na het jaar van #MeToo, de beweging die opkomt voor slachtoffers van dit soort misbruik in de filmwereld. Dit soort sentimenten speelt bij de Oscars zeker mee, en daar kun je als wedder ook maar beter rekening mee houden.

Er liggen wel enkele outsiders op de loer die op voorhand niet uit te vlakken zijn. Veteraan Sally Hawkins zou kunnen meeliften op het succes van The Shape of Water, en met quoteringen van rond de 11.00 is zijn financieel een stuk aantrekkelijker. De pas 23-jarige Saoirse Ronan is al voor de derde keer genomineerd, maar haar rol in Lady Bird lijkt niet degene te zijn die haar al het beeldje gaat opleveren. Dan spreekt biopic ‘I, Tonya’ over kunstschaatster Tonya Harding meer tot de verbeelding. Hoofdrolspeelster Margot Robbie staat rond de 26.00 gequoteerd en voor een niet kansloze outsider is dat een wel erg aantrekkelijke prijs.

Regie

Als regisseur van de grootste kanshebber bij de Oscars – The Shape of Water – is  Guillermo del Toro niet geheel onlogisch ook de favoriet in de categorie Beste Regie. Zijn quotering schommelt rond de 1.20. Hoewel Del Toro de grootste kans heeft, luidt de tip hier om voor een andere kandidaat te gaan.

De belangrijkste en meest waardevolle outsider vanuit wedden-oogpunt in de categorie beste regie is Greta Gerwig voor Lady Bird. Dit heeft ook weer alles te maken met het #MeToo-thema dat Hollywood heeft gedomineerd het afgelopen jaar. Slechts één keer eerder won een vrouw deze prijs: Kathryn Bigelow voor The Hurt Locker in 2010. Vrouwen regisseren verhoudingsgewijs een stuk minder vaak en worden ook zelden genomineerd. De kans is groot dat Gerwig om deze reden veel sympathie-stemmen zal gaan krijgen van The Academy, die gevoelig is voor dit soort thema’s. Met dit in het achterhoofd is de 8.00 quotering voor winst van Gerwig die de meeste bookmakers aanbieden zeer het overwegen waard.

Christoper Nolan met Dunkirk zou in alle eerlijkheid een verdiende winnaar zijn, want die film zit razendknap in elkaar. Met een quotering tussen de 4.00 en 4.50 is hij op papier ook de tweede favoriet. Het is echter pas zijn eerste nominatie en gezien het feit dat hij misschien niet de meest toegankelijke films maakt, lijkt winst voor Nolan lastig.

Wedden op andere Oscars en tips

Er zijn tientallen categorieën bij de Oscars, dus helaas kunnen niet alle kanshebbers worden besproken. Wil je een idee hebben van de andere wedmogelijkheden, ga dan eens langs bij je bookmaker en ga daar na hoe de quoteringen voor de Oscars verdeeld zijn.

Een tip: ga er niet altijd blind vanuit dat de genomineerde met de laagste quotering ook wel zal winnen. Films met een politiek of maatschappelijk actueel thema hebben altijd extra kans. Ook kijken de stemmers soms meer naar het verhaal van de genomineerde. Denk bijvoorbeeld aan een eerdere winnaar als Leonardo DiCaprio, die al meerdere keren was genomineerd als beste acteur en die Oscar uiteindelijk ook kreeg, mede omdat de gunfactor hoog was. Dat er een bepaalde gunfactor moet zijn voor de genomineerde is een belangrijke vuistregel om aan te houden bij het wedden op de Oscars.

Ook belangrijk: baseer je weddenschap niet op je eigen persoonlijke voorkeur! Het is geen geheim dat de film die de Oscar  voor ‘best picture’ wint meestal objectief gezien niet perse de beste film van het jaar was. Thema’s zijn zoals genoemd belangrijk, en daarnaast telt simpelweg de smaak van de massa. Probeer je daarin te verplaatsen als je gaat wedden op de Oscars 2018.

Combinatie of systeemweddenschap op favorieten

Denk je er zeker van te zijn dat een aantal favorieten gaat winnen, maar vind je de quoteringen te laag? Overweeg dan een combinatieweddenschap op favorieten bij de Oscars. Door drie, vier of vijf favorieten in een combinatieweddenschap te plaatsen, worden de quoteringen met elkaar vermenigvuldigd, en dat levert aanzienlijke hogere quoteringen op. Je moet dan echter wel alles goed hebben om te winnen.

Omdat er altijd verrassingen kunnen zijn, is een systeemweddenschap op de Oscars ook zeker het overwegen waard. Je maakt dan in feite een combinatie van verschillende combinatieweddenschappen. Ook als je niet alles goed hebt kun je winnen. Er zijn verschillende soorten systeemweddenschappen die geschikt zijn, zoals de Yankee en de Canadian. Gebruik ook zeker onze systeemweddenschappen-calculator om van tevoren te zien wat je uitbetalingsscenario’s zijn.