18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Een systeemweddenschappen-calculator gebruiken: stap voor stap uitleg

Maurice Krabbendam

Systeemweddenschappen: wat zijn ze precies, en hoe kun je op voorhand berekenen hoe ze af kunnen lopen?

Sportwedders gebruiken vaak systeemweddenschappen, omdat ze de grotere uitbetalingen van combinatieweddenschappen bieden, zonder dat hetzelfde niveau van nauwkeurigheid vereist is. Sommige wedders zullen dan ook zeggen dat de systeemweddenschap een verbeterde versie van de combinatiebet/accumulator is.

Om optimaal gebruik te kunnen maken van systeemweddenschappen, raden we je aan om onze systeemweddenschappen-calculator te gebruiken.
In dit artikel leggen we uit waarvoor je deze handige calculator kunt gebruiken.

Het verschil tussen een combinatieweddenschap en een systeemweddenschap

In een combinatieweddenschap worden al jouw selecties met elkaar in één betslip gezet. Je moet alles correct voorspellen om uitbetaald te krijgen. Als dat lukt krijg je erg veel uitbetaald, want alle quoteringen worden met elkaar vermenigvuldigd. Dit maakt combinaties erg populair, want je kunt zo met een kleine inzet een groot bedrag winnen.
Het is tegelijkertijd wel moeilijk om een accumulator te winnen, want je krijgt echt alleen uitbetaald wanneer je alles goed hebt!

Het grootste verschil tussen een combinatieweddenschap en een systeemweddenschap, is dat je bij de laatste niet alles goed hoeft te voorspellen. In plaats van dat je al je voorspellingen – ook wel selecties genoemd – samen in één combinatie stopt, maak je met jouw selecties een aantal kleinere combinaties. Deze combinaties vormen samen een systeem.
Als je bijvoorbeeld de voorspellingen A, B, en C doet, dan voorspel je in een accumulator A-B-C, in één combinatie dus. Een systeemweddenschap zou daarentegen kunnen bestaan uit de voorspellingen A-B, B-C en A-C.

Zoals je kunt zien vergroot je winstkans hierdoor ten op zichte van de accumulator. Een ander belangrijk verschil is dat je bij een systeemweddenschap op iedere combinatie een aparte inzet plaatst, in plaats van één inzet voor alles samen.

Je hebt misschien wel gehoord van beroemde wedtermen zoals Lucky 15, Yankee, Trixie of Canadian. Dit zijn een aantal van de meest populaire soorten systeemweddenschappen.

Berekenen van systeemweddenschappen

Het lijkt misschien ingewikkeld om op voorhand uit te vinden wat je met een systeemweddenschap precies kunt verdienen, of verliezen. Hoewel de berekeningen hiervoor aan te leren zijn, vergen ze elke keer de nodige tijd en moeite, zeker als je een grote systeemweddenschap aan het maken bent.
Om jou die tijd te besparen, hebben wij de systeemweddenschappen-calculator in het leven geroepen. Deze calculator laat zien wat de mogelijke uitkomsten zijn op basis van het soort systeem, de gekozen inzet en de verschillende quoteringen van je selecties.

Soorten systeemweddenschappen in de calculator

Je kunt in de calculator kiezen uit een groot aantal systemen. Om de verschillende mogelijkheden te kunnen begrijpen, kijken we eerst naar het verschil tussen een 2/4 systeem en een 3/4 systeem.

2/4 systeemweddenschap

  • Aantal selecties: 4 (A, B, C, D)
  • Aantal weddenschappen: 6 combinaties bestaande uit 2 selecties (AB, AC, AD, BC, BD, CD)
  • Twee van de vier selecties moeten uitkomen om winst te kunnen boeken

3/4 systeemweddenschap

  • Aantal selecties: 4 (A, B, C, D)
  • Aantal weddenschappen: 4 combinaties bestaande uit 3 selecties (ABC, BCD, ACD, BAD)
  • Drie van de vier selecties moeten uitkomen om winst te kunnen boeken

Het tweede getal geeft dus het aantal selecties/voorspellingen waarmee je in dit systeem werkt weer. Het eerste getal laat zien hoeveel van die selecties je gebruikt per combinatie in je systeem.
Met deze kennis kun je ook de vele andere beschikbare systeemweddenschappen in de calculator begrijpen. Zo betekent 5/8 dat je uit acht selecties combinaties van vijf selecties gaat maken. Dat komt in dit geval uit op 56 combinaties. Om winst te kunnen boeken, zullen vijf van de acht voorspellingen moeten kloppen.

De systeemweddenschap-calculator gebruiken: stap voor stap

Nu duidelijk is wat systeemweddenschappen zijn, en hoe je de weergave van zulke systemen kunt lezen, kunnen we aan de slag met de systeemweddenschap-calculator. De calculator gaat ons uiteindelijk laten zien wat het resultaat van een bepaalde systeemweddenschap is. Dat doet hij op basis van het soort systeem, de quoteringen en welke selecties zijn uitgekomen. Deze informatie vul je zelf in.

We lopen de stappen van het invullen één voor één door, dan wordt het vanzelf helemaal duidelijk.

1) Systeem kiezen

Als eerste kies je via het dropdown-menu een systeem dat je wilt gebruiken. Scroll door de vele opties heen en selecteer het systeem dat je zoekt. Er zijn veel mogelijkheden, van 2/4 en 3/5 tot aan de echt hoge cijfers zoals 6/16. Deze verschillende systemen kom je ook weer tegen bij de bookmaker als je een betslip aan het samenstellen bent.

2) Bankers

Een tweede optie die je hebt is het kopje Bankers. Dit kun je wel of niet gebruiken. Een Banker is een selectie die een hele grote kans heeft om te winnen. Met andere woorden een voorspelling waarvan je heel erg zeker bent.
Vaak kiezen wedders ervoor om aan hun systeem zo’n banker bet toe te voegen. Met zo’n ‘zekerheidje’ erbij, is het namelijk makkelijker om het aantal correcte selecties te bereiken dat benodigd is voor winst. Je kunt in de calculator een Banker toevoegen aan je lijstje met quotes. Kies hiervoor in het dropdown-menu bij Bankers een getal (1 om 1 Banker toe te voegen, 2 voor 2 Bankers etc.).

Let op: Bankers hebben ook een keerzijde. Ze moeten namelijk sowieso goed zijn om winst te kunnen boeken! Je vergroot er dus je totale winstkans mee, maar je moet wel zorgen dat je zeker van je zaak bent.

3) Inzet

Bij Inzet vul je in welk bedrag jij in wilt zetten op deze systeemweddenschap. Het gaat hier om je geplande totale inzetbedrag voor de hele systeemweddenschap. Dit bedrag wordt dus uiteindelijk verdeeld over alle combinaties die ontstaan op basis van je gekozen systeem.

4) Quotes

Vul vervolgens de verschillende quoteringen in van de selecties die jij hebt gekozen. Je kunt – en dat geldt voor deze hele calculator – hier daadwerkelijk voorspellingen invullen die je van plan bent te doen. Het staat je natuurlijk ook vrij om de calculator juist te gebruiken als oefening, om zo beter te doorgronden welke systeemweddenschappen goed werken.

Achter iedere quote staat een vinkje. Hiermee kun je aangeven of de selectie wel of niet uitkomt. Zo kun je verschillende scenario’s nagaan en zien in welke situaties je winst boekt. Dit is de belangrijkste functie van de systeemweddenschap-calculator!

5) Berekenen

Als je alle informatie hebt ingevuld, klik je op de berekenen-knop. De calculator verwerkt nu direct alle gegevens die je hebt doorgegeven en je komt op een uitslagenpagina terecht.

Wat hier feitelijk gebeurt is een simulatie van de systeemweddenschap zoals jij hem hebt ingevuld. Je ziet een tabel waarin de uitslagen van alle combinaties staan weergegeven. Winnende selecties zijn blauw gekleurd, verliezende selecties rood. Achter elke combinatie zie je hoeveel winst deze heeft opgeleverd.

Al deze resultaten worden bij elkaar opgeteld en tonen onder de tabel de totale winst van de systeemweddenschap. Je ziet hier ook de inzet per combinatie staan (totale inzet gedeeld door aantal combinaties).

Het systeem, de inzet en de quoteringen kun je tijdens het invulproces altijd wijzigen. Wil je helemaal opnieuw beginnen, ververs dan de pagina.
Klik vanuit het resultatenscherm op Terug om weer naar de invulpagina te gaan.

Weten wat de scenario’s zijn

Zoals je op de uitslagenpagina kunt zien, weet je dankzij de systeemweddenschap-calculator al van tevoren wat de mogelijke scenario’s zijn. Gebruik de calculator dus telkens weer als je van plan bent een systeemweddenschap aan te gaan. Zo beschik je over cruciale informatie en weet je op voorhand echt goed waar je mee bezig bent. Met die informatie kun je vervolgens weer naar de bookmaker gaan om de systeemweddenschap daadwerkelijk af te sluiten.