18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wat is een value bet in sportwedden?

Dirk Maas

Bookmakers te slim af zijn, dat is de ultieme droom van iedere wedder. Sommigen slagen daarin omdat ze de odds beter weten in te schatten dan de bookmakers. Het vinden van waarde is belangrijker dan het goed hebben van een weddenschap om op lange termijn winst te maken met het plaatsen van voetbalbets. Op dat leerstuk, de zogeheten value bet, wordt hieronder nader ingegaan.

Het begrip value bet

Hoe waarschijnlijk is het dat deze uitkomst zal plaatsvinden? Dat is de vraag die een bookmaker zich stelt bij het bepalen van de odds van een sportduel. Een bookmaker heeft verschillende middelen tot zijn beschikking om de winkans van uitkomsten bij een bepaalde sportwedstrijd te bepalen. Dat kunnen statische modellen zijn, maar ook eigen ervaring en kennis. Het is echter geen wet van Meden en Perzen dat bookmakers het altijd bij het rechte eind hebben wat betreft het vaststellen van de quoteringen.

De kunst is om de misrekeningen van de bookmakers te doorzien. Je gaat wedden op de uitkomst van een sportduel waarvan je denkt dat de door de bookmaker vastgestelde quotering naar verhouding te hoog is ten opzichte van de kans dat de uitkomst van een wedstrijd realiteit wordt. Kortom, je speelt in op quoteringen die naar verhouding zeer hoog staan aangeprezen. Indien je daadwerkelijk de odds beter weet in te schatten dan de bookmakers heb je de waarde van een weddenschap eruit gehaald. Dan is er sprake van een value bet: je hebt goed ingeschat dat een bepaalde weddenschap waardevol is oftewel’ value’ bevat.

Berekenen van een value bet

Zoals eerder is aangegeven is de vraag waar het om draait bij een value bet: komen de quoteringen van de bookmakers overeen met je eigen kansberekening? Nee, de prijs van de bookmaker ligt hoger dan jouw eigen kansberekening. Dan heb je te maken met ‘value’. Om deze berekening te vertalen in een formule wordt een quotering omgezet naar een percentage. Een dergelijke formule ziet er zo uit: 100/quotering.

Het gaat bij een value bet niet om het goed voorspellen van een weddenschap. Je kunt tachtig procent van je weddenschappen goed hebben, maar aan zo’n winstpercentage heb je weinig als je verlies lijdt. Er moet derhalve waarde op een weddenschap zitten. Je kunt bij wijze van spreken inzetten op de underdog terwijl je denkt dat de favoriet gaat winnen. Met een juiste kansberekening zul je met weddenschappen waarvan de quoteringen niet representatief zijn voor de werkelijke kans altijd winst maken op de lange termijn.

Voorbeeld van een value bet

De formule kan in de praktijk worden gebracht aan de hand van een wedstrijd tussen Barcelona en AS Roma. Jij denkt dat AS Roma weinig kans heeft in Camp Nou en je schat het winstpercentage op een zege van Roma in Barcelona in op 15 procent. De quoteringen voor een winst van de Italianen liggen rond de 12.50. Percentueel gezien komen die odds neer op 8 procent. Jouw kansberekening komt echter neer op 15 procent. Er is een verschil van 7 procent tussen jouw berekening en die van de bookmaker. Derhalve heb je value gevonden.

In vijftien van de honderd keer dat dit duel gespeeld zou worden heb je een juiste voorspelling gedaan. Stel dat je steeds één euro hebt ingezet tegen een quotering van rond de 12.50. Het gewonnen bedrag bedraagt dan: om en nabij de 187.50 euro.

Weliswaar zat je er in vijfentachtig van de honderd weddenschappen naast, maar toch heb je 87.50 euro winst gemaakt: 187.50 minus 100. De bookmaker komt met zijn percentage op een iets hoger bedrag uit, namelijk 100 euro: 8 x 12.50.

Natuurlijk is het voorbeeld van honderd maal een wedstrijd spelen puur hypothetisch. Het is zaak zoveel mogelijk duels met value te vinden en die op één hoop te gooien. In dat geval kom je op een vergelijkbare winst uit.

Voor wie is een value bet aan te raden?

Iedere sportwedder doet er goed aan om te zoeken naar value bets! Dit is dé manier op lange termijn een winstgevende speler te worden. Een voorwaarde voor succes met value betten is wel dat je de nodige tijd en moeite steekt in het analyseren van sportwedstrijden, en over genoeg parate sportkennis beschikt. In geval van voetbalduels zullen de doorgewinterde wedders met allerlei zaken rekening houden. Dan moet je denken aan de vorm van een bepaalde ploeg in thuis-en uitduels of aan blessures en schorsingen die een ploeg parten kunnen spelen.

Daarnaast moet je goed bekend zijn met de wedmarkten, meer bepaald hoe bookmakers hun quoteringen vaststellen. Zaken die je in ogenschouw moet nemen zijn bijvoorbeeld: beperk je niet tot één bookmaker, maar vergelijk de quoteringen van verschillende bookmakers met elkaar en richt je op wedmarkten waar minder bekende en mindere populaire sporten aangeboden worden. Weet jij bijvoorbeeld veel van MMA, mixed martial arts, dan kun je een voorsprong hebben op bookmakers. Die hoeven niet altijd bekend te zijn met de ins en outs van MMA.

Slotsom

De wedmarkt biedt uiteenlopende manieren van het plaatsen een bet. Eén daarvan is een value bet. Die methode komt er in het kort op neer dat je de quoteringen van de bookmakers beter weet in te schatten dan de bookmakers zelf. Value bets zijn een zaak van de lange adem. Het vergt tijd en moeite om jezelf kennis van een bepaalde sport eigen te maken. Dat wil zeggen dat je moet beschikken over parate sportkennis en dat je de capaciteiten moet hebben om informatie en statistieken over sport goed te kunnen analyseren.Daarnaast moet je goed bekend zijn met de manier waarop bookmakers de odds bepalen.

Wie de foutmarges weet te vinden, heeft de waarde, de value, van een weddenschap te pakken. Dat is niet altijd even gemakkelijk, maar als je dat over een langere periode vaak lukt dan is een value bet zeer geschikte manier van wedden.