18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Waarschuwing voor verantwoord wedden bij reclames tijdens WK

Tim Giesbers

Britten die deze zomer op hun televisie inschakelen voor het WK voetbal in Rusland zullen boodschappen te zien krijgen over verantwoord wedden. Tijdens de reclameblokken tussen de wedstrijden en tijdens de rust zullen diverse berichten met dit doel getoond worden.

Nieuwe richtlijnen vanaf juni

Dit staat in de nieuwe richtlijnen van de Industry Group for Responsible Gambling (IGRG). Alle adverteerders van wedkantoren moeten een bericht laten zien over verantwoord wedden of een verwijzing naar de website begambleaware.com. Dit moet tijdens de gehele commercial te zien zijn.

De nieuwe richtlijnen moeten ingaan per juni 2018. Dit betekent dat deze berichten onder meer te zien zullen zijn tijdens het WK voetbal, dat plaatsvindt van 14 juni tot en met 15 juli.

Klachten vanuit de politiek

Volgens de IGRG, waar onder meer de Association of British Bookmakers en de Remote Gambling Association deel van uitmaken, moesten de nieuwe richtlijnen er komen nadat de politiek geklaagd had. Volgens diverse Britse politici waren er namelijk te weinig berichten over verantwoord wedden te zien en was begambleaware.com niet genoeg bekend bij het grote publiek. De keren dat deze berichten wel werden getoond waren ze niet lang genoeg in beeld om goed gelezen te kunnen worden.

“Helpen bewustwording te vergroten”

John Hagan, voorzitter van de IGRG, zegt: “We geloven dat deze verandering van de industrieregels helpen de toon en inhoud van wedadvertenties te verbeteren, zeker die op televisie. Dit is een mooi onderdeel van een groter pakket van manieren waarop we dit aan willen pakken. Hierdoor kunnen we helpen de bewustwording te vergroten dat mensen verantwoord moeten wedden.”

“Daarnaast zijn we erg blij om onze belofte te kunnen herhalen dat we ieder jaar onze richtlijnen tegen het licht houden om te kijken wat we kunnen verbeteren”, voegt Hagan daaraan toe.

De IGRG is opgericht in 2014 om ervoor te zorgen dat verantwoord wedden beter gepromoot wordt in alle wedsectoren in het Verenigd Koninkrijk.