18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Systeemweddenschappen voor beginners

Joris Velthausz

Er zijn verschillende manieren om online te wedden op sportwedstrijden. Zo kan je ‘gewoon’ inzetten op de winnende ploeg, echter kan je ook een systeemweddenschap doen. Dit is iets ingewikkelder, maar het kan ook meer opbrengen. In dit artikel wordt nader toegelicht wat een systeemweddenschap precies is en hoe het werkt.

Wat is een systeemweddenschap precies?

Bij het online wedden zijn er verschillende manieren om een weddenschap af te sluiten. De enkelvoudige weddenschap is de meest voorkomende, oftewel inzetten op een bepaalde uitslag. Naast een enkelvoudige weddenschap bestaan er ook combinatieweddenschappen. Hierbij worden twee of meer weddenschappen samengevoegd tot een grotere totaalweddenschap.

Bij een combinatieweddenschap gaat de quotering snel omhoog omdat de quotes van de verschillende weddenschappen met elkaar worden vermenigvuldigd. Vergeleken met de enkelvoudige weddenschap kan er een hoger bedrag worden gewonnen. Je moet er wel voor proberen te zorgen dat al jouw voorspellingen goed zijn. Want als één weddenschap in de combinatie niet klopt dan ben je de inzet kwijt.

Een systeemweddenschap heeft veel weg van een combinatieweddenschap. Er wordt namelijk ook gewed op verschillende wedstrijden. Er wordt echter niet één totale combinatie gemaakt, maar verschillende kleinere combinaties.

Bij een systeemweddenschap bepaal je van tevoren hoeveel van je gekozen voorspellingen goed moeten zijn. Hiervoor kies je tenminste drie voorspellingen waar je mee gaat spelen, en bepaal je daarna het systeem waarin je deze zet. Op basis van dit systeem moet je dan bijvoorbeeld twee van de drie, of drie van de vijf combinaties in het systeem goed hebben. Verderop geven we hier concrete voorbeelden van.

Een belangrijk verschil is dat er bij een systeemweddenschap, in tegenstelling tot bij een combinatieweddenschap, ook een foute voorspelling tussen mag zitten.

Het berekenen van een systeemweddenschap

Om uit te rekenen hoeveel winst je kan krijgen, hebben we een systeemweddenschap-calculator gecreëerd. Op dit deel van onze website kan je zelf uitrekenen hoeveel je gaat verdienen bij een bepaalde systeemweddenschap. Ook kan je zien wat de gevolgen zijn als je een van de weddenschappen fout hebt.

We helpen je op weg bij het maken van deze berekeningen. Hier is een helder overzicht waar je stap voor stap uitleg krijgt over de calculator.

Een voorbeeld van een systeemweddenschap

Een systeemweddenschap bestaat dus uit meerdere combinaties die je in een systeem zet. Je kunt kiezen uit meerdere systemen, en niet elke weddenschap hoeft dus goed te zijn om toch winst te kunnen maken.

Er zijn veel verschillende systeemweddenschappen en die kun je neerzetten als ‘x’ van de ‘y’ moet goed zijn om winst te behalen. Zo heb je 5 van de 7, en 3 van de 8. Andere opties zijn 2 van de 3 of 3 van de 4. Weer een andere mogelijkheid is 2 van de 4, waarbij je dus twee van de vier bets goed moet hebben voor winst

Een voorbeeld bij deze 2 van de 4. Je kunt in een Eredivisie-speelronde bijvoorbeeld inzetten op winst van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ in aparte wedstrijden en gaan voor 2 van de 4 voorspellingen die goed moeten zijn.

In onze systeemweddenschappen-calculator kun je voor iedere voorspelling de quotering invullen. Dan kies je het systeem (2/4 in dit geval) en inzetbedrag. Zo kun je zien wat je verdient als alles goed blijkt te zijn. Het fijne aan de calculator, is dat je ook kunt aangeven dat iets niet uitkomt, en om welke van de weddenschappen dit dan gaat. Zo kun je de uitkomst van het systeem zien als je bepaalde bets wel of niet correct voorspelt.

Je zult zien dat je winst maakt als tenminste 2 van de 4 voorspellingen goed zijn. Dus bijvoorbeeld: Ajax en Feyenoord winnen of PSV en AZ winnen, maar ook winst voor Feyenoord en PSV en de andere mogelijke combinaties van twee voorspellingen die uitkomen, en twee niet.

Komen er drie voorspellingen uit of vier, dan loopt je winst natuurlijk alleen maar verder op!

De calculator is dus een enorme hulp om te doorgronden hoe systemweddenschappen precies werken, en ook om concreet goede systeemcombinaties te vinden.

Verschillende soorten systeemweddenschappen

Er zijn veel verschillende systeemweddenschappen. Er is genoeg keuze, hieronder zullen twee van de populairste weddenschappen worden uitgelegd. In dit artikel staan nog meer systeemweddenschappen uitgelegd: 5 populaire systeemweddenschappen.

Trixie-weddenschap

Een Trixie-systeemweddenschap bestaat uit twee onderdelen: Drie combinatieweddenschappen uit twee voorspellingen en één combinatieweddenschap bestaande uit drie voorspellingen.

Bij een Trixie-weddenschap wordt er bijvoorbeeld ingezet op drie voetbalwedstrijden. Bij deze drie wedstrijden kies je zelf de winnaar. De drie combinatieweddenschappen uit twee voorspellingen komen hier terug. De quoteringen van wedstrijd A, B en C worden op verschillende manieren met elkaar vermenigvuldigd en uiteindelijk heb je drie verschillende quoteringen. Je hebt dan de combinatie AB, BC en AC. Naast deze drie combinaties heb je ook nog een combinatieweddenschap bestaande uit alle drie de voorspellingen. Hier wordt de quotering van wedstrijd A, B én C samen vermenigvuldig.

Bij een Trixie-weddenschap heb je uiteindelijk dus vier verschillende combinaties. Combinatie AB, BC, AC en ABC. Als je alle drie de wedstrijden goed hebt voorspeld dan krijg je de volle winst van de quoteringen. Wanneer een uitslag niet goed is, dan valt de combinatie ABC en de combinatie met de desbetreffende wedstrijd af. Bij één verkeerde voorspelling is er dus nog niks aan de hand. Zolang twee van de drie voorspellingen goed zijn wordt er geld uitgekeerd. Dat kan een kleine winst of gering verlies zijn als er een verkeerde voorspelling tussen zit.

Yankee-systeemweddenschap

Naast de Trixie-weddenschap is de Yankee-systeemweddenschap ook een bekende optie. Bij deze weddenschap zijn vier voorspellingen vereist. Uit deze vier keuzes worden alle mogelijke combinaties gemaakt. Dat komt uiteindelijk neer op het volgende: Zes keer twee voorspellingen in een combinatie (Tweevoudig), vier keer drie voorspellingen in een combinatie (Drievoudig) en één keer vier voorspellingen in een combinatie (Viervoudig).

Deze elf weddenschappen vallen allemaal binnen hetzelfde systeem. Net als bij de Trixie-weddenschap wordt er een totaalbedrag ingezet en dat wordt verdeeld over de combinaties. Ook hier moet je minimaal twee voorspellingen correct hebben om winst te halen.