18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Over / Under wedden uitleg en strategie

Tim Giesbers

We kennen allemaal de vaste weddenschap waarbij je het resultaat van een voetbalwedstrijd voorspelt. Wint de thuisploeg, winnen de bezoekers, of wordt het gelijk? Er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden om op te wedden, denk aan de weddenschap qua aantal doelpunten. Lees hier alles over de over / under wedden strategie.

Deze over / under wedden uitleg vertelt je niet alleen wat de terminologie inhoudt, maar ook hoe je deze weddenschappen het best in je voordeel kan gebruiken en hoe je de meeste winst kan maken door in te zetten op het aantal doelpunten.

Over / Under wedden uitleg

Allereerst moeten we natuurlijk een blik werpen op de voorspelling zelf. Wat betekent de over / under weddenschap? Dit is een opvallende weddenschap, omdat het resultaat van de wedstrijd niet uitmaakt. Bij El Clásico maakt het voor jou als wedder niets uit of Barcelona wint of juist Real Madrid, zolang er maar voldaan wordt aan jouw aantal doelpunten.

Over en under zijn Engelse termen en staan voor ‘meer dan’ of ‘minder dan’. Een voorspelling ‘Over 2,5 goals’ zul je dan ook vaak genoteerd zien als ‘meer dan 2,5 goals’. Of de uitslag in dit geval 2-2, 4-0 of 1-5 wordt, maakt voor jou niet uit. Zolang er maar vaker dan 2,5 keer wordt gescoord.

Let op dat de meeste keren dat je aan over / under wedden gaat doen, het om zogenaamde halve doelpunten gaat. Je wedt dan niet op ‘meer dan 2 goals’ of ‘minder dan 3 goals’, maar op ‘meer dan 1,5 goals’ of ‘minder dan 3,5 goals’. In het geval van ‘minder dan 3,5 goals’ moeten er dus maximaal 3 goals vallen. Door de halve goals is het duidelijker op hoeveel goals je precies wedt.

Er bestaan trouwens ook weddenschappen met hele doelpunten (en zelfs met kwart doelpunten). Dit zijn zogenaamde Asian handicap weddenschappen. Hier kun je bijvoorbeeld je inzet terugkrijgen (zonder winst) of een deel van je inzet tot winst omzetten en een deel verliezen. Lees deze gids voor meer informatie over het zogeheten Asian line wedden.

Wat is een makkelijke over / Under wedden strategie?

Dan is het nog de vraag wat bij het over / under wedden de beste strategie is. Het is natuurlijk de bedoeling om met deze voorspellingen zo veel mogelijk winst te kunnen maken over je inzet. Wanneer moet je deze weddenschap gebruiken en wanneer kun je beter voor de ‘klassieke’ 1/X/2-voorspelling gaan?

Allereerst kunnen we natuurlijk makkelijk kijken naar situaties waarin je het beste voor de over / under wedden strategie kan gaan. Hebben twee clubs bijvoorbeeld in hun laatste drie wedstrijden telkens veel gescoord (denk aan minimaal drie keer per duel) en ontmoeten ze elkaar nu? Dan is het aantrekkelijk om te wedden op veel doelpunten, dus bijvoorbeeld op ‘meer dan 3,5 goals’.

Andersom geldt natuurlijk hetzelfde principe. Spelen de twee clubs met de beste verdediging tegen elkaar, dan mag je best een duel verwachten met weinig doelpunten. Twee teams met ijzersterke defensies zullen niet zo snel tot veel goals komen in hun onderlinge wedstrijd. Dit is een goed moment om in te zetten op een voorspelling als ‘minder dan 1,5 goals’.

Andere strategie: over / under live wedden

Een andere interessante strategie is om voor het live wedden op overs en unders te gaan. Je kunt hierbij slim gebruik maken van het moment van scoren en het verstrijken van de tijd, waarmee de odds worden beïnvloed.

Stel bijvoorbeeld dat je denkt dat er minimaal drie doelpunten gaan vallen, maar je verwacht dat de teams voorzichtig gaan beginnen. Anders gezegd denk je dat de goals waarschijnlijk niet meteen in het begin vallen.

Je kunt dan wachten tot het live wedden met inzetten. Nadat er bijvoorbeeld een kwartier is verstreken, zal de quotering op Over 2.5 goals al wat zijn gestegen. Er is namelijk minder tijd over om te scoren, waarmee de kans statistisch gezien is afgenomen dat de Over 2.5 uitkomt. Maar als jij verwacht dat het qua doelpunten later nog losbarst, kan dit juist het goede moment zijn om in te zetten. Door te wachten kon je inzetten tegen een hogere quotering.
Deze strategie kun je bijvoorbeeld ook gebruiken als je verwacht dat een zwakker team zich ingraaft, maar na rust alsnog zal bezwijken onder de druk van de favoriet.

Risico is natuurlijk wel dat de eerste goal valt voordat jij je weddenschap hebt afgesloten, dus timing is essentieel. Hoe langer je wacht, des te groter het risico dat je jouw kans mist, maar des te groter ook de potentiële beloning.

Het moment van scoren en het verstrijken van de tijd kun je ook andersom in je voordeel gebruiken. Wanneer er vroeg wordt gescoord, zal de quotering op bijvoorbeeld Under 3.5 doelpunten oplopen, omdat de kans statistisch is afgenomen dat er maximaal drie goals vallen in de wedstrijd. Maar als jij denkt dat het juist wel mee zal vallen met extra doelpunten na de 1-0, is dit juist het ideale moment om in te zetten op die Under 3.5, tegen een hogere quotering!

Dit scenario kan bijvoorbeeld voorkomen in knock-outwedstrijden in de Champions League, waarbij een team met een sterke defensie de vroege voorsprong gaat proberen vast te houden.

Wil je toch liever alleen voorafgaand aan de wedstrijd wedden in plaats van live, dan kun je al dit soort overwegingen over teamtactieken en momenten van scoren natuurlijk ook van tevoren doornemen, en vooraf je weddenschap kiezen.
Bij over / under wedden is het hoe dan ook altijd belangrijk om altijd na te denken over hoe een wedstrijd kan gaan verlopen.

Waarom zou ik op over / under inzetten?

Een eenvoudige reden om te gaan wedden op over / under is dat je soms geen goede voorspelling kan doen van wie de wedstrijd gaat winnen, maar wel van het aantal goals. Kijk naar de voorbeelden die we eerder noemden. Als het bij twee veel scorende ploegen gaat om wisselvallige teams, dan is het wellicht lastig op een zege voor een van beiden in te zetten. Je kunt dan alsnog op veel goals inzetten. Je kunt dus wedden op wedstrijden die je normaliter links zou laten liggen.

Daarnaast kan het goed zijn voor je mogelijke winst, door aantrekkelijk quoteringen. Wanneer Barcelona tegen een Spaanse laagvlieger speelt, zal de quote voor een overwinning van de Catalanen laag zijn, vaak zo laag dat je er niet op zou willen wedden. Eventueel heeft deze wedstrijd wel een interessante quote voor het over / under wedden.

Je kunt altijd nog voorspellingen combineren. Misschien kan het aan te raden zijn te wedden op een overwinning van Liverpool, gecombineerd met veel goals. Combineer je de voorspellingen, dan mag je de quoteringen vermenigvuldigen om tot een nieuwere en hogere quote te komen. En een hogere quote betekent een hogere mogelijke winst. Dit alles kan in je voordeel werken, maar wel moet je weten dat je extra risico loopt. In dit geval moeten namelijk twee dingen goed uitwerken en niet één.

Lees dit artikel voor meer uitleg over combinatieweddenschappen.

Een laatste voordeel is dat het kijken van wedstrijden soms leuker wordt bij een over / under wedden strategie. Je hoeft namelijk niet te balen omdat de verkeerde club gewonnen heeft, maar kunt gewoon genieten van de doelpunten die vallen. Eigenlijk is een over / under weddenschap dus voor de echte liefhebber!