18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Organisaties roepen bij Boris Johnson op tot wedsponsoren

Tim Giesbers

De Britse campagnegroepen Gambling With Lives en The Big Step, die zich inzetten voor het beschermen van wedconsumenten, hebben een brief geschreven gericht aan premier Boris Johnson. In dit schrijven roepen de organisaties op tot een einde aan wedsponsoring in het voetbal.

De groepen beweren dat de relatie tussen voetbal en kansspelen zich op het ‘verzadigingspunt’ bevindt. De brief moet worden bezorgd wanneer The Big Step een reis van Reading naar Downing Street voltooit. Onderweg worden zes voetbalclubs bezocht die kansspelaanbieders als sponsoren hebben.

Enquête

In de brief staat: “Wij geloven dat er aanzienlijke steun van fans zou zijn voor een verbod. Uit een recent onderzoek van de Football Supporters’ Association bleek dat slechts 13 procent van de fans blij zou zijn als hun club gesponsord zou worden door een gokbedrijf.”

Vorig jaar wees een enquête nog uit dat 71 procent van de fans van Engelse voetbalclubs vertrouwd waren met wedsponsoring. De groepen willen een verbod op wedlogo’s op elk voetbalshirt, alsmede reclameborden langs het veld en advertenties in stadions. Ook competities moeten niet gesponsord worden door kansspelbedrijven.

Normalisatie

De brief voegt daaraan nog een reden toe waarom het verbod een goed idee zou zijn: “We maken ons grote zorgen dat beïnvloedbare jonge fans ongevoelig worden gemaakt voor de ernstige risico’s van verslaving door normalisatie van wedden in het voetbal.”