18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Combinatieweddenschap: uitleg, tips en strategie

Tim Giesbers

Op deze website verschijnen voorbeschouwingen voor veel verschillende voetbalwedstrijden. Je kunt onze tips overnemen (of negeren) en inzetten op de desbetreffende wedstrijd waar de voorbeschouwing over gaat. Het zou echter kunnen dat je de mogelijke beloning van één weddenschap niet interessant genoeg vindt. Op zo’n moment kun je een combinatieweddenschap plaatsen. Wat een combinatieweddenschap is en wat goede tips zijn om deze te gebruiken, lees je hieronder.

Wat is een combinatieweddenschap?

Een combinatieweddenschap is, zoals het woord al verklapt, een combinatie van diverse weddenschappen. Kortweg gezegd moet je voor een combinatieweddenschap inzetten op diverse wedstrijden in één bet. Het belangrijke hiervoor is echter wel dat je vervolgens alle weddenschappen goed hebt. Is één weddenschap van al je weddenschappen fout, dan verlies je de complete inzet.

In één weddenschap zijn dus zogezegd twee of meer voorspellingen op wedstrijden gecombineerd. Dit is behoorlijk populair, omdat hierdoor ook de uiteindelijke quotering hoger ligt. Het is mogelijk om met een inzet van een paar euro een bedrag van honderden, duizenden of zelfs tienduizenden euro’s te winnen, al moet voor dat laatste wel veel goed gaan. Een ander woord voor combinatieweddenschap is ook wel accumulator of acca weddenschap. Wanneer je deze bewoordingen tegenkomt, betekent het dus hetzelfde.

Wanneer gebruik je een combinatieweddenschap?

Waarom zou je een combinatieweddenschap afsluiten? Wanneer een wedstrijd tussen twee ploegen gaat die gezien de stand, vorm of historie bijvoorbeeld erg aan elkaar gewaagd zijn, zullen beide ploegen ook een mooie quote hebben. Een voorbeeld uit het Eredivisie-weekend van 9, 10 en 11 november 2018 is de wedstrijd tussen FC Groningen en sc Heerenveen. De thuisclub krijgt 2.21 als quote, de bezoekers 2.95 en voor een gelijkspel is de quotering 3.50. Los van het feit wat de beste inzet is, kun je stellen dat aan iedere keuze een interessant hoge quotering is verbonden.

Dit is echter niet altijd het geval. In sommige wedstrijden is één van de twee teams overduidelijk favoriet bij de bookmakers. Een voorbeeld uit datzelfde weekend is bijvoorbeeld Excelsior – Ajax. De bezoekers zijn in goede doen en de thuisploeg niet. De quotes zijn dan ook 15.00 (Excelsior), 7.55 (gelijkspel) en 1.13 (Ajax). Als je dus wil wedden op Ajax, lijkt het bijna het risico niet waard gezien de lage mogelijke winst.

Je kunt echter wel een aantal ‘zekere’ wedstrijden met lage quoteringen met elkaar combineren. Wedden op Ajax (1.13) en in hetzelfde weekend PSV (1.19 tegen De Graafschap), Atlético Madrid (1.44 tegen Athletic Bilbao) en Barcelona (1.18 tegen Real Betis) levert individueel geen hoge quotes op, maar gecombineerd krijg je een quote van 2.28, wat al een stuk interessanter oogt.

De berekening van deze quotering is heel simpel. Het is namelijk een vermenigvuldiging van de quotes waar de combinatieweddenschap uit bestaat. In dit geval: 1.13 x 1.19 x 1.44 x 1.18 = 2.28. Op deze manier kun je altijd van tevoren je quotering berekenen, wanneer je van plan bent om meerdere wedstrijden te gaan combineren.

Hoe kun je de combinatieweddenschap het best inzetten?

Je kunt natuurlijk elke wedstrijd combineren met een of meerdere andere wedstrijden voor een combinatieweddenschap, maar je moet wel het risico in de gaten houden. Inzetten op FC Groningen (2.21) en PEC Zwolle (2.06 tegen Willem II) geeft namelijk een hele mooie quotering van 4.55, maar het risico dat een van deze weddenschappen misgaat is aanwezig. Dat geven de wedkantoren via hun quotes ook aan.

Een combinatieweddenschap is dus voornamelijk handig als je wil inzetten op wedstrijden waarvan de winnaar op voorhand vrij zeker lijkt. Anders zouden deze wedstrijden niet interessant genoeg zijn om op te wedden. Op deze manier kunnen deze voorspellingen je alsnog een mooie quote opleveren. In de regel zul je dus vooral de lagere quotes combineren. Eventueel kun je er wel één wedstrijd met een hogere quote aan toevoegen als je vrij zeker bent dat je deze goed gaat hebben. Dit kan aan de totale rekensom namelijk een mooie boost geven.

Tot nu toe hebben we het alleen over de 1/X/2-voorspelling, waarbij je voorspelt wie de wedstrijd gaat winnen (of dat het in een gelijkspel gaat eindigen). Je kunt bij een combinatieweddenschap echter ook kiezen voor andere weddenschappen, zoals het voorspellen van een exacte uitslag of het wedden op het aantal doelpunten. Deze kun je ook combineren met andere weddenschappen bij andere wedstrijden. Er zijn dus ontzettend veel mogelijkheden en vrijheden, wat mede een reden is – samen met de potentieel hoge uitbetalingen – dat dat combinaties in het wedden zo populair zijn.

Hoe plaats je een combinatieweddenschap?

Het is heel simpel om bij een wedkantoor aan te geven dat je een combinatieweddenschap wil plaatsen. Je selecteert namelijk een wedstrijd waar je een voorspelling voor wil plaatsen. In plaats van daarna je weddenschap te bevestigen zoek je je tweede voorspelling op en ook deze selecteer je. Dit doe je totdat je combinatieweddenschap compleet is. Daarna bevestig je deze pas.

De bookmaker berekent automatisch de nieuwe quotering, door zoals eerder vermeld alle losse quotes met elkaar te vermenigvuldigen. Daardoor zie je in één oogopslag voor welk bedrag je gaat spelen met je combinatie. Het is simpel te proberen en wanneer je de combinatie nog aan wil passen, kun je er gewoonweg een verwijderen.
De bookmaker zal je overigens ook gewoon de gelegenheid geven om alle gekozen weddenschappen los af te sluiten.

Dan is het nog de vraag hoeveel weddenschappen je gaat combineren. Bij veel bookmakers (zeker de grotere) kun je wel tot twintig voorspellingen invullen, waardoor je ook de totale quotering flink omhoog kan krijgen. Hou wel in de gaten: hoe meer weddenschappen je tegelijk afsluit, hoe groter de kans dat het misgaat. Wanneer één voorspelling niet uitkomt, kun je de weddenschap al niet meer winnen.

Hoe beperk je het risico van een combinatieweddenschap?

Een laatste tip kan nog zijn om in plaats van een 1/X/2-weddenschap te kiezen van de voorspelling op ‘draw no bet’. Vaak gaat het namelijk bij gecombineerde voorspellingen mis, doordat een van de wedstrijden waar je op wed onverwacht in een gelijkspel eindigt. Aangezien gelijke spelen minder vaak voorkomen, zul je hier vaak niet op wedden. Als je kiest voor ‘draw no bet’, vermijd je dit risico. Hierdoor zal de totale quotering lager uitvallen, maar met dit soort weloverwogen risico’s heb je wel meer kans om succes te boeken met combinaties in het wedden.