18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Integriteit: Colombiaanse Dimayor en Genius Sports sluiten deal

Maurice Krabbendam

Het Colombiaanse Dimayor, organisator van de twee hoogste betaald voetbalafdelingen van het land, slaat de handen ineen met Genius Sports, een specialist op het gebied van sportsdata en integriteit. In 2016 opende Genius Sports al een kantoor in de Colombiaanse stad Medellin, en het bedrijf zet nu dus een vervolgstap op de Latijns-Amerikaanse markt.

Matchfixing tegengaan, integriteitsbeleid verbeteren

Zoals het ook al in veel andere markten (bijvoorbeeld Duitsland) doet , wordt Genius Sports de data- en integriteitspartner van Dimayor. Een belangrijk doel hierbij is om matchfixing binnen de sport op te sporen en tegen te gaan.

De nieuwe samenwerking houdt onder andere in dat het huidige integriteitsbeleid van Dimayor onder de loep genomen en verbeterd wordt. Er zal onder meer worden gekeken naar de regels over voorkennis, de structuren voor het houden van onderzoeken, het implementeren van succesvolle methodes uit andere landen, reguleringen en procedures.

Daarnaast gaat Dimayor profiteren van het Bet Monitoring System van Genius Sports. Hiermee kan op geautomatiseerde wijze verdacht wedgedrag worden opgespoord, en dus ook potentiële gevallen van matchfixing. Het systeem doet dit door real-time de oddsverschuivingen bij bookmakers in de gaten te houden, zowel die met een licentie als de aanbieders zonder. Deze worden vervolgens vergeleken met algoritmes. Dit systeem wordt onder andere ook gebruikt door de Premier League en PGA Tour.

“Eerste competitie in Zuid-Amerika die integriteit aanpakt”

Jorge Enrique Velez, de voorzitter van Dimayor, stelt dat zijn organisatie toegewijd is aan de integriteit van voetbal en transparantie in z’n competities. Volgens hem laat de komst van Genius Sports zien dat Dimayor interesse heeft in het bijhouden van wedactiviteiten in het Colombiaanse professionele voetbal. “Via monitoring en marktanalyse voorkomen we abnormaliteiten waarbij deelnemers uit onze competities betrokken zouden kunnen zijn.”
Hij voegt daar verder aan toe: “Genius Sports is het grootste bedrijf ter wereld dat onze controle over dit soort zaken kan garanderen. Zij zullen samen met ons werken in alle wedstrijden in onze competities. Wij zijn de eerste competitie in Zuid-Amerika die integriteit en transparantie direct aanpakt.”

“Schone, eerlijke sport”

Namens Genius Sports kwam CEO Mark Locke met een verklaring bij de aankondiging van de deal. Hij geeft onder meer aan dat de opening van het kantoor in Medellin en het organiseren van een top over sportintegriteit in 2017 in Bogota hebben bijgedragen aan het wereldwijde succes van Genius Sports. Hij vervolgt met: “Het is echt een eer dat we door Dimayor zijn gekozen als hun vertrouwde data en integriteitspartner. Zo kunnen we ervoor zorgen dat hun fans kunnen vertrouwen op een eerlijke en transparante strijd, en dat de competitie is uitgerust met de informatie en middelen om een schone, eerlijke en onvoorspelbare sport te handhaven.”