18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Spaanse wed-aanbieders akkoord over advertentie-beleid

Maurice Krabbendam

Partners van de Spaanse online wed-associatie JDigital zijn het eens geworden over een nieuw beleid met betrekking tot advertenties en marketing. Er zullen bepaalde controle-maatregelen worden ingevoerd, waarmee de bestaande gedragscode wordt verbeterd.

Er is afgesproken dat de aanbieders zichzelf gaan controleren. De nieuwe regels zullen worden toegepast op alle advertenties en marketing op televisie, radio en internet, en worden in de komende twee maanden worden uitgerold.

Maatregelen: o.a. geen advertenties overdag

Een onderdeel van de maatregelen is dat nog actieve bekende sporters niet langer zullen worden ingezet om wedactiviteiten te promoten. Een boodschap van verantwoord wedden zal vanaf nu daarnaast actief worden gecommuniceerd. Ook komen er bijvoorbeeld waarschuwingen dat wedden niet is toegestaan voor spelers onder de 18 jaar. Verder zullen er in advertenties geen personen jonger dan 25 jaar te zien zijn,

Het zal voor Spaanse bookmakers en andere wedbedrijven bovendien niet langer toegestaan zijn om overdag voor hun diensten te adverteren. Daarnaast worden ze uitgesloten van promotie via advertorials op televisie en andere digitale formats.

Mikel López de Torre, voorzitter van JDigital, licht de set van afspraken toe: “Deze overeenkomst is het resultaat van een lang proces van bijna een jaar werk en is mogelijk dankzij de inzet van alle aanbieders. We zijn zeer blij dat we de boodschap van verantwoord wedden extra kracht bij kunnen zetten, zoals die door aanbieders al is geuit sinds de nieuwe kansspelwetgeving werd ingevoerd in 2012.

Volledig verbod mogelijk in aantocht

Met de eigen overeenkomst neemt JDigital een voorschot op nieuwe wetgeving die nog vanuit overheidswege wordt verwacht, die mogelijk een volledig verbod op wedactiviteiten met zich mee zal brengen. Hierover zegt López Torre: “Gamingbedrijven hebben altijd de ontwikkelingen op het vlak van regulering ondersteund, aangezien het ook ons doel is om voldoende bescherming voor de gebruikers te garanderen, waarbij we speciale aandacht hebben voor meer gevoelige groepen, zoals jongeren of spelers met dwangmatig gedrag.”