18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Grootste dataproviders sportwedden-industrie in conflict over rechten

Maurice Krabbendam

De twee grootste dataproviders in de sportwedden-industrie zijn verwikkeld in een conflict over rechten, dat een grote impact kan hebben op de industrie met een totale waarde van $65 miljoen in de Verenigde Staten alleen. Dat meldt de Financial Times.

“Onrechtmatig monopolie”

De FT heeft een brief onder ogen gekregen waaruit blijkt dat Sportradar z’n concurrent Genius Sports – dat exclusieve rechten heeft op data van de Premier League via partner FootballDataCo – verwijt een “onrechtmatig monopolie te hebben op publiekelijk toegankelijke sportdata”.

Zo’n monopolie, en de prijsbepaling als gevolg ervan, zou volgens bookmakers de prijzen omhoog kunnen drijven. Dit zou concurrenten ertoe dwingen slechtere odds aan te bieden omdat bookmakers zo hogere kosten kunnen compenseren, en hiervan zouden wedders uiteindelijk de dupe zijn.

Genius Sports beschuldigt FDC er specifiek van om data vanuit voetbalstadia te mijnen. Dit zou in strijd zijn met ticketvoorwaarden, die stipuleren dat in een stadion vergaarde data niet voor commerciële doeleinden mag worden gebruikt.

Data cruciaal voor aanbieden live weddenschappen

Toegang tot sportdata en het vaststellen van de odds zijn momenteel belangrijke onderwerpen, aangezien zulke informatie cruciaal is voor het kunnen aanbieden van live weddenschappen, zoals wie de volgende goal maakt of welk team de eerstvolgende corner krijgt in een voetbalwedstrijd. De Financial Times haalt data van Bet365 uit 2018 aan, die stelt dat 77% van de weddenschappen bij die bookmaker live tijdens wedstrijden werden afgesloten. Zulke weddenschappen kunnen niet worden aangeboden zonder toegang tot het soort data dat in de brief van Sportradar aan Genius Sports wordt genoemd.

Wel of geen algemeen toegankelijke informatie

De strijd tussen de bedrijven is verder toegenomen door een deal die Sportradar op haar beurt afgelopen maand in de Verenigden Staten sloot met de National Football League. Volgens het bedrijf gaat het hier niet om een monopolie, aangezien alle NFL-wedstrijden live worden uitgezonden, en iedere partij dus zelf toegang heeft om ook data te verzamelen. Van de Premier League worden niet alle wedstrijden live uitgezonden, en van algemene toegang tot alle informatie is daar dus geen sprake.

Beide bedrijven wilden niet reageren tegenover de FT, maar duidelijk is dat een eventuele rechtsgang grote consequenties zou kunnen hebben in de miljardenindustrie.

Rechten bij competities

Volgens de Times is in Amerika specifiek het live wedden populair. “De VS zijn geobsedeerd door statistieken, dus het live wedden gaat in onze markt nog belangrijker worden dan in andere gebieden,” citeert de krant Jeremy Kudon, een partner bij advocatenkantoor Orrick en vertegenwoordiger van de Major League Baseball, de National Hockey League en Nascar. Kudon vindt dat de rechten op data voor wedden bij de competities moeten liggen. “Dit lijkt niet zoveel anders dan het kopen van een T-shirt met een logo erop. Er is geen weddenschap mogelijk zonder wat de teams in hun wedstrijden hebben geïnvesteerd.”

Deze grote competities proberen het zo geregeld te krijgen dat bookmakers royalties moeten gaan betalen voor het gebruik van data, of officiële data van de competitie moeten gebruiken. Hier zijn wedkantoren weer op tegen, aangezien dit dan een monopolie aan de kant van de competities veroorzaakt, met alle gevolgen van dien voor de prijzen. “Als iemand drie yards rent, en iemand kan dat zien, dan is dat een feit dat niet te beschermen is”, citeert de Times Bill Miller, voorzitter van de American Gaming Association.