18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Live wedden: uitleg, tips en strategie

Tim Giesbers

Veel weddenschappen worden van tevoren afgesloten. Je kiest een voorspelling voor een komende wedstrijd of toekomstig evenement en zet je geld in op de door jou verwachte winnaar. Veel wedkantoren bieden behalve deze mogelijkheid ook aan om live te wedden. Hierbij zet je dus in op wedstrijden die op dat moment bezig zijn. Wat houdt live wedden in en welke strategie moet je hierbij volgen?

Wat betekent live wedden?

Live weddenschappen zijn, zoals de naam al inhoudt, weddenschappen die je niet voorafgaand aan een wedstrijd plaatst, maar tijdens de wedstrijd. Je wedt dus op een wedstrijd die live bezig is. Je kunt alsnog inzetten op de ‘1X2-weddenschap’ (wie wint of wordt het een gelijkspel?) maar je kunt bijvoorbeeld ook wedden op welk team het volgende doelpunt gaat maken.

Moet je de wedstrijd ook live kijken?

Bij live wedden is het enorm belangrijk om de wedstrijd live te kijken. Het heeft namelijk minder zin om op de tast of op basis van statistieken te wedden, dan op basis van je eigen waarnemingen tijdens de wedstrijd. Wanneer je een wedstrijd live meekijkt, zie je direct in hoeverre het veld, de weersomstandigheden, het missen van de spits of de armblessure van de doelman effect hebben op de wedstrijd.

Je kunt de wedstrijd waar het om gaat natuurlijk via de reguliere televisieuitzending volgen. In Nederland worden bijvoorbeeld interlands, Champions League-, Europa League- of Eredivisiewedstrijden uitgezonden. Wanneer dit niet zo is, bieden veel wedkantoren aan om een live stream te volgen via de website. Eventueel kun je verder nog op andere sites streams vinden van de wedstrijd waar je graag op in wil zetten.

Welk huiswerk moet je van tevoren doen?

Alleen de wedstrijd kijken is echter niet genoeg om een perfect beeld te krijgen van de kansen van diverse weddenschappen. Net zoals bij een ‘reguliere’ weddenschap is het handig van tevoren in de statistieken te duiken en voorbeschouwingen te lezen met daarin mogelijk interessante en relevante informatie die je kan helpen bij je weddenschap.

Heb je bijvoorbeeld gelezen dat de thuisclub in eigen huis vaak pas in de laatste minuten een wedstrijd naar zich toetrekt, dan kun je dit opschrijven en bij je houden terwijl je het duel kijkt. Staat het twintig minuten voor tijd nog steeds 0-0, dan wordt het interessant om te wedden op winst van de thuisclub. Je weet dat dit een mogelijkheid is, omdat je van tevoren je huiswerk gedaan hebt. Dit geeft een belangrijk voordeel: hoe langer het 0-0 blijft, hoe hoger de quotering van de thuisploeg zal worden.

Hierbij is je timing ook van enorm belang. Je kunt dus van tevoren inzetten op een overwinning voor de thuisploeg, maar dat is financieel minder interessant dan live te wedden. Hoe langer je wacht, hoe hoger de quote. Let echter wel op dat je niet gaat inzetten op het moment dat de bezoekers net steeds gevaarlijker worden. En zet niet te laat in, want bij een doelpunt van de thuisclub keldert de quotering ook weer.

Kruip ook in de huid van de trainers. Het kan bijvoorbeeld een enorm verschil maken wie er voor de groep staat. Behoudende trainers als Antonio Conte, Didier Deschamps en José Mourinho zullen er eerder voor kiezen om bij een 1-0-voorsprong de bus te parkeren en de voorsprong met hand en tand te verdedigen, waar coaches als Josep Guardiola, Maurizio Sarri en Lucien Favre eerder nog op zoek gaan naar een extra doelpunt.

Kan je ook op meerdere wedstrijden live wedden?

Net zoals bij andere weddenschappen is het mogelijk om op diverse wedstrijden tegelijkertijd in te zetten. Het risico wordt natuurlijk wel groter. Zoals hierboven staat, is het enorm aan te raden om de wedstrijd ook zelf live te kijken wanneer je hierop gaat wedden. Wanneer je live gaat wedden op meerdere wedstrijden, wordt het steeds lastiger om ook echt de duels te volgen.

Zeker als je net begint met live wedden is het niet handig om op meerdere wedstrijden tegelijk te spelen. Het is namelijk al aan te raden om eerst goed te oefenen met je timing, opdat je de ultieme quotering voor jezelf hebt. Dit vergt oefening en het is lastiger te doen met meerdere wedstrijden tegelijkertijd. Ook heb je dan lastiger een duidelijk beeld van de meest interessante quotes van een wedstrijd.

Hoeveel zet je in?

Het is volledig je eigen keuze hoeveel je in gaat zetten op een wedstrijd tijdens het live inzetten. Let echter wel op: het kan heel verraderlijk zijn om te veel in te zetten. Mogelijk lijkt het heel aantrekkelijk om ergens op in te zetten en gaat de timing in je nek hijgen. Zorg er dan wel voor dat je niet uit een opwelling meer inzet dat je eigenlijk wil. Neem dus wel je rust tijdens het inzetten want je wil niet te veel inzetten en je inleg kwijtraken.

Laat je dan ook niet afleiden door interessant ogende weddenschappen waarvan je eigenlijk niet van plan was er op in te zetten. Een goede tip kan zijn om van tevoren een lijstje te maken van voorspellingen die interessant lijken voorafgaand aan de wedstrijd. Daarna kijk je tijdens de wedstrijd of een van die weddenschappen ook daadwerkelijk reëel en financieel aantrekkelijk is.