18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wedden op Amerikaanse presidentsverkiezingen 2020

Joris Gemen

Binnen de wereld van het wedden is eigenlijk niks te gek. Je kunt op erg veel verschillende dingen geld inzetten. Naast onze gebruikelijke artikelen over het sportwedden, gaan we je nu een introductie geven in het wedden op de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020.

Wanneer vinden de Amerikaanse presidentsverkiezingen plaats?

Hoewel wedden nu al mogelijk is, vinden de verkiezingen pas plaats op 3 november 2020 en worden de 59e presidentsverkiezingen in Amerika. De huidige president van Amerika is Donald Trump. In 2016 wist hij eerst de voorverkiezingen te winnen en later ook de presidentsverkiezingen. Voor de komende verkiezingen heeft Trump zich verkiesbaar gesteld voor een tweede termijn. De winnaar van de verkiezingen in 2020 mag zich de 46e president van Amerika noemen.

Belangrijke data omtrent de verkiezingen op een rijtje

Als je gaat wedden op de Amerikaanse presidentsverkiezingen, zijn er een aantal data en gebeurtenissen belangrijk om te weten, aangezien deze de quoteringen kunnen doen verschuiven.

Op 16 oktober 2019 vindt er op CNN een groot debat plaats met de belangrijkste Democratische presidentskandidaten.

3 maart 2020 vindt ‘Super Tuesday’ plaats. Dan mogen negen staten in Amerika gaan stemmen op de nieuwe president.

3 november 2020 vinden de daadwerkelijke verkiezingen plaats.

Op 20 januari 2021 vindt de inauguratie plaats van de nieuwe Amerikaanse president.

Voorverkiezingen

Het verkiezingsjaar wordt altijd geopend met de zogeheten ‘voorverkiezingen’. Dan wordt er een verkiezingskandidaat gekozen die aan een verkiezing gaat deelnemen. De Amerikanen die zich als kiezer hebben laten registreren, kunnen tijdens deze voorverkiezingen stemmen op de Republikeinse of Democratische presidentskandidaat.

Belangrijkste kandidaten bij de voorverkiezingen

In deze paragraaf zetten we de belangrijkste kandidaten op een rij die zich verkiesbaar stellen voor het Amerikaanse presidentschap, en waar je dus ook op kunt wedden. In Amerika heb je twee ‘kampen’ om het zo maar even te noemen. De Democraten en de Republikeinen.

Kandidaten bij de Democraten

Bij de democraten doen veel kandidaten mee, waarvan uiteindelijk een er het zal opnemen tegen Trump. Dit zijn de belangrijkste: Bernie Sanders, Joe Biden, Elizabeth Warren, Kamala Harris en Pete Buttigieg.

Bij sommige bookmakers kun je al zien hoe deze kandidaten er op dit moment voor staan. We geven je nu een overzicht van de kandidaten en hun quoteringen. We zullen de volgorde aanhouden van de laagste quotering (grote kans) naar de hoogste quotering (weinig kans).

1. Elizabeth Warren (quotering van 3.75)
2. Joe Biden (quotering van 6.00)
3. Bernie Sanders (quotering van 15.00)
4. Kamala Harris (quotering van 34.00)
4. Pete Buttigieg (quotering van 34.00).

Kandidaten bij de Republikeinen

Donald Trump is kandidaat nummer één bij de Republikeinen. Hij is namelijk de huidige president van Amerika en hij wil dit graag langer blijven.

Binnen het kamp van de Republikeinen heeft Trump niet zoveel concurrentie voor de kandidaatspositie. Echter meldde eerder dit jaar de eerste Republikein die de strijd aan wil gaan met Trump. Bill Weld, een voormalig Amerikaanse Gouverneur, heeft zich kandidaat gesteld bij de Republikeinen.

Verschillende soorten weddenschappen

Net als bij het sportwedden heb je ook bij het wedden op de Amerikaanse presidentsverkiezingen te maken met verschillende soorten weddenschappen. We zetten de meest gangbare voor je op een rijtje in deze paragraaf.

Election winner-weddenschap

We beginnen bij de Election winner-weddenschap. Deze weddenschap gaat over de uiteindelijke winnaar van de presidentsverkiezingen.

Bij deze weddenschap zijn er twee mogelijkheden voor hoe je kunt wedden. Enerzijds kun je inzetten op het feit of de democraten of de republikeinen gaan winnen en anderzijds kun je echt op een kandidaat als persoon inzetten. We zullen allebei de mogelijkheden even verder uiteenzetten.

Democraten of Republikeinen?

Of de keuze voor deze weddenschap op de democraten of de republikeinen valt, hangt af van welke persoon jij denkt dat de verkiezingen gaat winnen. Stel dat je van sterk van mening bent dat Elizabeth Warren de verkiezingen gaat winnen, dan is het slim om daarnaast op de Democraten te wedden. Warren hoort namelijk bij het Democratische kamp.

Als we naar de quoteringen gaan kijken, dan zien we dat er meer vertrouwen is in een democratische winnaar. De optie ‘Democraten’ heeft namelijk een quotering van 1.70. De optie ‘Republikeinen’ krijgt dus minder vertrouwen en staat momenteel gequoteerd op 2.10.

Naast de keuze voor de democraten of republikeinen is er ook de mogelijkheid om te wedden op een onafhankelijke kandidaat. Dit is iemand die geen democraat en ook geen republikein is. De kans dat zo iemand tot president wordt verkozen, is uiterst klein. De quotering die hieraan verbonden is, is met 101.00 ook extreem hoog.

Wie gaat er uiteindelijk winnen?

De tweede mogelijkheid gaat dus over de uiteindelijke winnaar van de verkiezingen. Hoe kun je nu eigenlijk het beste bepalen wie er de meeste kans heeft op de winst? Het is raadzaam om de peilingen goed in de gaten te houden. Daarnaast is het ook goed om de media te blijven volgen. Daar komen meestal nuttige items over de verkiezingen voorbij. Een debat, een bepaalde uitspraak, virale video of iets dat opduikt over het verleden van een kandidaat kan voor hem of haar in korte tijd hele positieve of negatieve gevolgen hebben.

Er zijn meerdere strategieën mogelijk bij het wedden op de presidentsverkiezingen, waarbij vooral timing belangrijk is. Als je bijvoorbeeld goed inzicht hebt in wie de Democratische kandidaat gaat worden, dan kun je door vroeg in te zetten profiteren van hogere quoteringen. Want als straks bekend is welke Democraat de partij gaat vertegenwoordigen, dan zal de totale quoteringen op die persoon wat zakken.
Denk je dat Trump de Republikeinse achterstand bij de bookmakers van dit moment goed gaat maken met zijn campagne voorafgaand aan de verkiezingen, dan is een vroege inzet ook slim. Wil je bijvoorbeeld meer zekerheid over welke twee personen uiteindelijk tegenover elkaar komen te staan, dan kun je wellicht beter even afwachten.

Door de verschuivende odds kun je ook een zogeheten ‘sure bet‘ proberen te creëeren, waarbij je ongeacht de uitslag winst maakt.

Wie wordt gekozen tot kandidaat van de Democratische partij?

Aan de kant van de Democraten moet dus nog altijd gekozen worden wie het gaat opnemen tegen Donald Trump. Ook hier kun je op wedden. De kandidaat met de laagste quotering, en dus de meeste kans op de winst, is Elizabeth Warren (quotering van 1.91). De top-twee wordt gecompleteerd door Joe Biden (quotering van 3.50).

Voor deze weddenschap is het raadzaam om het CNN-debat op 16 oktober 2019 in de gaten houden. Hier komen namelijk de belangrijkste democratische kandidaten voorbij. Dit optreden zal cruciaal zijn voor wie het meest presidentieel overkomt, en de meerderheid van de democraten achter zich krijgt.

Warren zou de eerste vrouwelijke president van de VS kunnen worden, en met haar 70 jaar is ze jonger dan Biden, die ten tijde van de verkiezingen net 78 zal zijn geworden. Het grote voordeel van Biden is dan weer dat hij ervaring heeft in het Witte Huis. Hij diende acht jaar als vice-president onder Barack Obama. Hoewel het ook om beleid en plannen draait, zijn dit toch wel erg belangrijke troefkaarten van beide kandidaten, en voor het wedden kan het veel helpen als je kijkt naar hoe ze deze in de media en hun campagnes uitspelen.

Een tweede termijn voor Donald Trump?

Donald Trump is de huidige president van Amerika. Het einde van zijn eerste termijn nadert en hij heeft besloten dat hij zich verkiesbaar will stellen voor een tweede termijn. Of dat ook gaat gebeuren, moet nog maar blijken. Als we naar de quoteringen kijken voor deze weddenschap, dan zien we dat een tweede termijn voor Donald Trump niet de meeste kans krijgt. Een herverkiezing van Trump staat namelijk gequoteerd op 2.25 en geen herverkiezing staat gequoteerd op 1.57. Trump is natuurlijk veel in opspraak geraakt na vrij nipt van Hillary Clinton te hebben gewonnen. Een belangrijke vraag is of de Amerikaanse bevolking hem hiervoor gaat afstraffen, of dat de meerderheid toch vertrouwen heeft in zijn beleid.