18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

GambleAware onderzoekt hoe banken kunnen helpen tegen problematisch wedden

Tim Giesbers

GambleAware, dat geld over heeft voor plannen die problematisch wedden tegengaan, gaat samenwerken met de Universiteit van Bristol om samen een onderzoeksproject te beginnen. Het doel van het onderzoek is om te kijken hoe banken en andere financiële instellingen in het Verenigd Koninkrijk mensen met gokproblemen kunnen helpen.

Onderzoekers van het Personal Finance Research Centre (PFRC) van de Universiteit gaan een programma starten voor drie jaar met GambleAware. Het eerste doel wordt om te kijken wat banken nu al doen om problematisch wedden tegen te gaan. Daarna wordt gekeken wat deze financiële instellingen nog meer kunnen doen om consumenten te beschermen.

Potentieel

Hiervoor zal veel gecommuniceerd worden met mensen die last hebben van wedgerelateerde problemen, net als met mensen actief in de wedindustrie of bij banken. Samen met deze groepen gaan GambleAware en de Universiteit van Bristol kijken hoe financiële verliezen en andere problemen van consumenten verzacht kunnen worden.

Tijdens de eerste zes maanden van het onderzoek zullen de partijen zich voornamelijk richten op de effectiviteit van de huidige maatregelen. Ook kijken ze naar de manier waarop het potentieel van deze maatregelen gemaximaliseerd kan worden. Daarna gaat de onderzoeksgroep zich richten op andere gebieden.

Begeleiding

Zo gaan de onderzoekers kijken naar praktische begeleiding van banken voor consumenten die te maken hebben met wedgerelateerde problemen. Ook worden de financiële instellingen gewezen op het identificeren van effectieve zelfhulp voor wedders en de haalbaarheid van zelfexclusie voor consumenten.