18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

EGBA roept Noorwegen op wetgeving te heroverwegen

Tim Giesbers

De European Gaming and Betting Association (EGBA) heeft de Noorse overheid opgeroepen om de huidige wetgeving op het gebied van kansspelen te veranderen. De associatie zou graag zien dat buitenlandse bedrijven de kans krijgen om een positie op de Noorse markt in te nemen. Het huidige systeem zou ‘niet duurzaam’ zijn.

Licentie

Op dit moment houdt de Noorse wet op kansspelen in dat consumenten in het Scandinavische land alleen legaal hun weddenschappen kunnen afsluiten bij Norsk tipping of Norsk Risktoto. Sommigen van hen kiezen ervoor om toch naar buitenlandse bookmakers te gaan, die geen licentie in Noorwegen hebben.

Eerder heeft de Noorse overheid een wetsvoorstel aangewakkerd waarbij het mogelijk wordt om de betalingstransacties van deze buitenlandse wedkantoren aan te pakken. Ook riep de Noorse wedautoriteit (NGA) Apple op om een aantal apps te verwijderen. Het ging hierbij om de apps van buitenlandse wedkantoren, die in de Noorse App Store te downloaden waren.

Rechtszaak

De EGBA heeft nu openlijke kritiek geuit op de plannen en strategie van de Noorse overheid. Volgens de Europese autoriteit zou het compleet verbannen van geldstromen naar buitenlandse aanbieders een ‘niet realistische of effectieve maatregel zijn om internetactiviteit te reguleren’.

Op dit moment is de kans zelfs aanwezig dat de EGBA een rechtszaak aan gaat spannen tegen de plannen om betalingen te blokkeren. Volgens de associatie is het namelijk illegaal volgens de wetgeving van zowel Noorwegen als de Europese Unie. Het blokkeren van betalingen ‘is makkelijk te ontduiken, vrijwel onmogelijk te controleren voor Noorse banken’, aldus de organisatie.