18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Noorse waakhond blij: Apple verwijdert apps

Tim Giesbers

Apple heeft een aantal apps verwijderd uit de App Store. Dit op advies en nadrukkelijk verzoek van de Noorse wedautoriteit (NGA). In mei heeft de NGA een verzoek gedaan aan Apple om de apps te verwijderen uit de App Store in Noorwegen vanwege een overtreding van de nationale wetgeving op wedden.

In het Scandinavische land zijn maar twee aanbieders gelicenseerd om weddenschappen aan te bieden, namelijk Norsk Tipping en Norsk Rikstoto. Via de App Store konden toch apps gedownload worden van andere aanbieders dan deze twee. Hierdoor zou volgens de NGA de veiligheid van consumenten niet gewaarborgd kunnen worden.

Het Amerikaanse Apple heeft de apps verwijderd aangezien ze in strijd zijn met de reglementen van de App Store. Daarin staat vermeld dat apps niet downloadbaar mogen zijn in landen waar ze de wet overtreden. Dat was wel het geval bij deze twee apps, dus voldeed Apple aan het verzoek van de NGA.

Frank Hoff Hana, adviseur van de NGA, is erg blij met de beslissing. Hij zegt: “Volgens de Noorse Wet op Wedden en Gokken mogen alleen Norsk Tipping en Norsk Rikstoto weddenschappen aanbieden op de Noorse markt. Voor alle andere aanbieders is het verboden om te handelen, aangezien zij geen licentie hebben.”

“Dit is het gevolg van een strikte verantwoordelijkheid. De ultieme bedoeling is om Noorse consumenten te beschermen tegen eventuele verslavingsproblemen. Voor veel mensen levert wedden slechts plezier op, maar enkelen ondervinden er juist problemen mee.”

“Gokverslavingen moeten zeer serieus genomen worden en veel mensen verliezen meer geld dan ze kunnen veroorloven. Daarom zal de NGA ook altijd verslavingen blijven tegengaan, samen met hun negatieve consequenties, zoals financiële en sociale problemen.”