18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

EFL verdedigt sponsordeals met wedkantoren

Tim Giesbers

De English Football League (EFL) heeft de toenemende invloed van wedkantoren als commerciële partners in het voetbal verdedigd. Hierop is kritiek gekomen van lobbygroepen die waarschuwen voor het volgens hen te hoge aantal bookmakers met sponsordeals in het Engelse voetbal.

De EFL is verantwoordelijk voor het Championship, de League One en de League Two, het tweede, derde en vierde niveau van de Engelse voetbalpiramide. De EFL heeft zelf Sky Bet als naamsponsor. Ook geven critici aan dat 17 van de 24 Championshipclubs op dit moment een wedkantoor als shirtsponsor hebben.

Verantwoord

Een woordvoerder van de EFL zegt dat bookmakers ‘een significante bijdrage leveren aan de financiële houdbaarheid van het professionele voetbal in Engeland’. Daarnaast is er een overeenkomst getekend tussen de EFL en Sky Bet, waarin bepaalde voorwaarden staan die de samenwerking ‘sociaal verantwoord’ maken. Zo is een campagne opgestart waarmee spelers en stafleden van clubs geïnformeerd worden over verantwoord wedden.

Negen van de twintig clubs in de Premier League hebben eveneens een wedkantoor als shirtsponsor. Hiermee komt het totaal uit op ongeveer zestig procent van de clubs op de hoogste twee niveaus. Jim Orford, professor van de Gambling Watch UK noemt het ‘een zorgwekkende ontwikkeling’.

Omslagpunt

“Er is bewijs dat wedden steeds meer genormaliseerd wordt, zeker onder jonge mensen. De toename in het aantal afgesloten weddenschappen is een duidelijk gevolg van het supporten van je favoriete voetbalteam, wanneer deze een wedbedrijf als shirtsponsor heeft”, zegt Orford.

Orford: “Veel mensen denken dat de toename in het wedden uit de hand loopt in Groot-Brittannië, dat nu een van de meest liberale wetgevingen heeft op dat gebied in heel Europa.” Marc Etches, CEO van GambleAware, vult aan dat hij denkt dat “we op een omslagpunt zijn wat betreft de relatie tussen de professionele sport en de gokindustrie”.