18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Voorspelling kampioen Premier League 2018/19: wedden, tips & quoteringen

Dirk Maas

Of het de beste competitie ter wereld is, daar wordt over getwist. De Premier League is in ieder geval de rijkste competitie van de wereld. Op vrijdag 10 augustus 2018 gaat het voetbal op het hoogste Engelse profniveau van start.

Kandidaten om kampioen te worden zijn er in overvloed. Die passeren in dit artikel de revue bij het wedden en voorspellen wie Manchester City opvolgt als kampioen van Engeland. Tips en quoteringen ontbreken evenmin.

Korte geschiedenis van de kampioen van de Premier League

De naam Premier League bestaat sinds het seizoen 1992/93. Daarvoor was de First Division de hoogste Engelse voetbalafdeling. In de afgelopen 26 jaar was er weinig variatie wat betreft PL-kampioenen.

Manchester United is de grote slokop met 13 landstitels. Chelsea was vijf keer de beste van Engeland. Arsenal en Manchester City veroverden drie keer het Premier League-kampioenschap. De meest verrassende kampioenen zijn Blackburn Rovers en Leicester City. Zij waren in respectievelijk 1994/95 en 2015/16 de beste van Engeland.

Liverpool, tot 2011 recordkampioen van Engeland, wist opmerkelijk genoeg nog nooit een landstitel te behalen in het Premier League-tijdperk. Toch schatten de bookmakers de kansen van de Reds dit seizoen hoog in. Zij voorspellen dat Liverpool in 2018/19 een serieuze gegadigde voor de titel is. Liverpool als landskampioen 2018/19 heeft een quotering van ongeveer van 5.00 bij de meeste bookmakers. Sommige online wedkantoren hanteren een quotering van 5.50.

Van de Grote Vier naar de Grote Zes

In het eerste decennium van deze eeuw gaf de top 4 van de Premier League een vertrouwde aanblik. Tussen seizoenen 2003/04 en 2008/09 kwam het vijf keer voor dat Arsenal, Chelsea, Liverpool en Manchester United de eerste vier plaatsen bezetten.

Vanaf 2009/10 werd de hegemonie van de Grote Vier doorbroken. Manchester City eindigde vanaf dat seizoen telkens in de top 4. Tottenham Hotspur’s laagste klassering in de afgelopen drie jaar was de derde plek. Die verschuiving in de hiërarchie ging ten koste van Arsenal, Chelsea en Manchester United. Deze drie teams noteerden elk slechts één top 4-klassering in de laatste drie Premier League-jaargangen.

Met zes gegadigden voor de bovenste vier plaatsen, en dus Champions League-voetbal, is het lastig een voorspelling te doen welke clubs dat gaan worden. De online wedkantoren geven, op basis van de quotes, Manchester City en Liverpool de meeste kans. City heeft een zeer lage quotering van 1.06. Liverpool is qequoteerd op 1.18. Wedden op Manchester United in de top 4 heeft een quotering van 1.36. Voor Chelsea bedraagt de quotering voor dezelfde weddenschap 1.65. Tottenham is voor een top 4-klassering gequoteerd op 1.80. Wedden op Arsenal in de top 4 is het lucratiefst: die weddenschap heeft een quotering van ongeveer 3.00.

Transfers topclubs

Begin 2015 kregen de tv-stations Sky Sports en BT Sports de uitzendrechten in handen van de Premier League. Voor de seizoenen 2016/2017 t/m 2018/2019 werd een bedrag van zeven miljard euro betaald. De clubs uit de Premier League zagen daardoor hun budget enorm toenemen.

Deze zomer werden door de topclubs al vele miljoenen neergeteld. De teams uit Manchester spendeerden gezamenlijk ongeveer 150 miljoen euro. City haalde Riyad Mahrez voor ongeveer 70 miljoen euro. United nam middenvelder Fred voor 59 miljoen euro over van Shakhtar Donetsk en contracteerde daarnaast de jonge rechtsback Diogo Dalot van FC Porto. Die kostte 22 miljoen euro.

Liverpool kocht er lustig op los: doelman Alisson voor ongeveer 63 miljoen euro, middenvelders Keïta en Fabinho voor respectievelijk 60 miljoen euro en 45 miljoen euro.

De Londense clubs hielden er tot nu toe een wisselend transferbeleid op na. Arsenal, dat de afgelopen twee jaar naast Champions League-voetbal greep, investeerde fors: middenvelder Torreira, doelman Bernd Leno, verdediger Sokratis en middenvelder Guendouzi kostten in totaal ongeveer 80 miljoen euro. Chelsea gaf 57 miljoen euro uit. Dat bedrag werd betaald aan Napoli om Jorginho over te nemen. Bij Tottenham Hotspur vonden vooralsnog geen mutaties plaats.

De zomertransferperiode in Engeland duurt tot en met 9 augustus, een dag voor het begin van de Premier League 2018/19. Premier League-clubs mogen nog wel spelers verkopen aan buitenlandse competities met een langere transferperiode.

Behalve het enkele wedden op de kampioen bieden bookmakers combinatieweddenschappen aan. Wedden op ‘de topscorer en zijn team wint de Premier League’ bijvoorbeeld. Het is niet moeilijk te voorspellen wie bovenaan de lijst staan bij de bookmakers. Wedden op Sergio Aguëro en Manchester City is gequoteerd op 11.00. Dezelfde quotering heeft het wedden op Liverpool en Mohamed Salah. Wedden op Harry Kane en Tottenham Hotspur heeft een quotering van ongeveer 29.00.

Wedden op de kampioen Premier League 2018/19

Zoals eerder vermeld hanteren de meeste bookmakers een quotering van 5.00 voor een kampioenschap van Liverpool. Alleen Manchester City heeft een lagere quotering, die bij de verschillende online wedkantoren tussen de 1.66 en 1.72 ligt.

Manchester United completeert de top 3 van titelfavorieten bij de bookmakers. Wedden op ‘Manchester United kampioen Premier League 2018/19’ heeft bij de meeste online wedkantoren een quotering van 8.00. De laagste quotering bedraagt 7.50, de hoogste 9.00.

De bookmakers zijn weinig optimistisch gestemd wat betreft de voorspelling dat een Londense club kampioen van de Premier League 2018/19 wordt. Wedden op Chelsea heeft bij haast alle online wedkantoren een quotering van 13.00. Tottenham is in de meeste gevallen gequoteerd op 18.00. Daarnaast hebben de Spurs nog quoteringen van ongeveer 15.00 en 17.00. Arsenal, tot slot, heeft voornamelijk quotes van 21.00 bij het wedden op een landstitel voor de Gunners.