18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Bookmakers: Ajax favoriet om door te gaan tegen Tottenham

Tim Giesbers

Het leek voorafgaand aan dit seizoen een onmogelijke opgave, maar opeens lijkt het mogelijk dat Ajax de finale van de Champions League haalt. Sterker nog: volgens de Britse bookmakers zijn de Amsterdammers de favoriet in het tweeluik met Tottenham Hotspur in de halve finales. Lees in dit artikel meer over de verschillende quotes van dit duel.

Hoe verliep het Champions League-seizoen voor de teams?

Eerst werpen we even een blik op de eerdere wedstrijden van beide teams in de Champions League. Ajax moest aanvangen in de eerste voorronde voor niet-landskampioenen. In de voorrondes schakelde de ploeg van Erik ten Hag achtereenvolgens Sturm Graz, Standard Luik en Dynamo Kiev uit. In de poulefase werd Ajax tweede achter Bayern München, maar vóór Benfica en AEK Athene. Vervolgens moesten Real Madrid en Juventus hun meerdere erkennen in Ajax.

Tottenham Hotspur speelde dit seizoen zes wedstrijden minder, aangezien de Londenaren mochten beginnen in de poulefase. Hierin werd geloot tegen Barcelona, Internazionale en PSV. Tottenham ging als runner-up achter de Spanjaarden door naar de knock-outfase. Achtereenvolgens bleken hierin Borussia Dortmund en Manchester City niet sterk genoeg om Tottenham uit het kampioenenbal te knikkeren.

Wie gaat door naar de volgende ronde?

Uiteindelijk vechten Tottenham Hotspur en Ajax nu dus om een ticket voor de finale van de Champions League, die op 1 juni wordt gespeeld in Madrid.  Wie heeft de meeste kans om die finale te bereiken? Toto ziet Ajax als lichte favoriet, met een To Qualify quotering van 1.80. De Londenaren krijgen een quote van 1.90 om de finale te bereiken.

Kijk je naar de Britse wedkantoren, dan zie je dat ze ook Ajax nipt als favoriet zien om de eindstrijd van de Champions League te halen. Dat zou voor de Amsterdammers de eerste CL-finale worden sinds 1996. Ajax krijgt van sommige bookmakers een quotering van 1.83 om de finale te halen, waar dit voor Tottenham rond de 1.95 ligt. Dan zou Ajax dus de favoriet zijn van dit tweetal. Dit heeft er waarschijnlijk mee te maken dat Tottenham niet al te best in vorm is, en met de nodige blessures kampt. Lees hierover meer in onze voorbeschouwing op Tottenham – Ajax.

Wel lijkt het volgens de bookmakers duidelijk dat geen van de twee uiteindelijk de finale gaat winnen, ook al zouden ze de halve finales overleven. De grote favoriet voor eindwinst is Barcelona, met een quote van 2.50. Liverpool volgt met 3.45, waarna Ajax en Tottenham beiden een quotering tussen de 5.00 en 5.50 krijgen.

Welke speler gaat tot scoren komen?

Behalve het wedden op de uitslag van de wedstrijd, kan ook de voorspelling van een doelpuntenmaker interessant zijn voor deze ontmoetingen. Er zijn twee grote favorieten voor het maken van een doelpunt, als we de wedkantoren mogen geloven. Fernando Llorente (rond de 1.75) en Dušan Tadić (rond de 2.80) krijgen de laagste quoteringen.

Llorente is normaliter niet de eerste spits voor Tottenham Hotspur, maar Harry Kane is geblesseerd en Son Heung-min zit in de heenwedstrijd een schorsing uit, waardoor de wens naar doelpunten bij de Spanjaard neer wordt gelegd. In de kwartfinales maakte hij de belangrijke 4-3 tegen Manchester City, waardoor Tottenham op basis van de gemaakte uitdoelpunten doorbekerde.

Bij Ajax is de hoop gericht op Tadić, die afgelopen zomer overkwam van Southampton. De Serviër maakte al zes doelpunten in tien Champions Leaguewedstrijden en staat gedeeld derde op de topscorerslijst achter Lionel Messi (Barcelona) en Robert Lewandowski (Bayern München). Achter Llorente en Tadić worden ook Kasper Dolberg, Klaas-Jan Huntelaar en Lucas Moura genoemd (allemaal rond de 3.50).

Hoe vaak wordt er gescoord?

Het kan ook interessant zijn om te kijken naar het aantal doelpunten dat de teams mogelijk gaan maken. Het lukte Ajax bijvoorbeeld in de laatste vijf duels in de Champions League niet om de nul te houden, waar dit Tottenham bijvoorbeeld wel in drie van de laatste vier Europese wedstrijden lukte.

Zodoende zien we bij de wedkantoren ook dat Ajax waarschijnlijk een tegendoelpunt gaat krijgen. De voorspelling ‘Ajax houdt de nul’ krijgt een hoge quotering van 3.60 mee, tegenover 1.25 voor een tegendoelpunt. Voor Tottenham liggen deze verhoudingen ongeveer hetzelfde: 3.30 om 1.28. Zodoende lijken de bookmakers ervan uit te gaan dat beide teams gaan scoren. Dat krijgt een quote van 1.70, tegenover 2.10 voor ‘niet beide teams scoren’.

Zijn er nog speciale weddenschappen?

Toto pakt bij grote wedstrijden zoals deze vaak uit met aparte weddenschappen, behalve gangbare voorspellingen zoals die hierboven genoemd werden. Zo kun je wedden op een combinatie van een doelpuntenmaker en de uitslag. De voorspelling ‘Tadić scoort en Ajax wint’ krijgt bijvoorbeeld een quote van 4.20, tegenover 4.00 voor ‘Llorente scoort en Tottenham wint’.

‘Tottenham scoort in de eerste 15 minuten’ levert een quote van 4.50 op en voor Ajax is dit 5.50. Niet zo gek, gezien het feit dat de Amsterdammers vaak in de tweede helft toeslaan. Ook is het interessant om een blik te werpen op de manier van scoren. Een aantal voorbeelden van dergelijke weddenschappen: ‘Ziyech scoort van buiten het zestienmetergebied’ (7.50), ‘Schöne scoort directe vrije trap’ (10.00), ‘Eriksen scoort van buiten het zestienmetergebied’ (11.00) of ‘De Ligt scoort kopgoal’ (19.00).

Ten slotte kijken we nog naar andere combinaties, zoals ‘Ziyech scoort eerste of laatste goal’ (4.20), ‘Lucas Moura scoort, wint en beide teams scoren’ (6.50) en ‘Tadić scoort en wint 1-0, 2-0 of 2-1’ (8.50). Zoals je ziet, zijn er veel verschillende weddenschappen rondom Tottenham Hotspur – Ajax. Kijk gerust bij Toto wat voor voorspellingen je nog meer kunt plaatsen.