18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Belgische profvoetballers krijgen bijscholing over wedden

Tim Giesbers

De Belgische voetbalcompetitie Jupiler Pro League trekt samen op met de Belgische Kansspelcommissies om spelers bij te scholen rondom wedden. Samen tekenden de partijen een protocolakkoord waarin afspraken zijn gemaakt over wedden in het profvoetbal. De bijscholing is hier een belangrijk onderdeel van.

Het is al vaker zo geweest dat Belgische spelers in de problemen kwamen rondom gokken. Een goed voorbeeld hiervan is Olivier Deschacht, die tussen 2003 en 2015 uiteindelijk tot twintig interlands voor het Belgische elftal kwam. De oud-Anderlechtspeler (nu Lokeren) kreeg in 2017 een boete van 24.000 euro vanwege het wedden op voetbalwedstrijden.

Regels

Net als in veel andere landen is het ook in België niet toegestaan voor profvoetballers om weddenschappen te plaatsen op duels, ongeacht of ze daar zelf ook in meespelen of niet. In een eerder artikel op onze website lees je meerdere voorbeelden van spelers die zich aan deze regel niet altijd aan hebben weten te houden.

Wedden is sowieso op een negatieve manier betrokken bij het Belgische voetbal. De afgelopen jaren komt vaker in het nieuws dat spelers worden verdacht van het uitbrengen van weddenschappen op voetbalwedstrijden, wat dus tegen de regels van de Belgische voetbalbond KBVB is.

Onderzoek

Vorig jaar degradeerde KV Mechelen uit de Jupiler Pro League. Naar die club loopt een onderzoek voor matchfixing, maar ook Eupen, dat net op het hoogste niveau bleef, wordt nog bekeken. Er heerst namelijk het gerucht dat spelers van die ploeg zouden hebben gewed op wedstrijden van hun eigen team.