18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Songfestival: Nederland door naar finale, 58% winstkans volgens bookmakers

Tim Giesbers

In de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival heeft Duncan Laurence zich geplaatst voor de finale. Hij trad als zestiende op van de achttien landen en tijdens het omroepen van de landen die zich plaatsten voor de finale werd The Netherlands als tweede genoemd. Volgens de bookmakers neemt de kans op eindwinst voor Nederland alleen maar toe.

Tijdens de halve finale trad Laurence op na Noorwegen en hij bracht zijn nummer Arcade ten gehore. Dit viel blijkbaar in de smaak bij de nationale jury’s (die al gestemd hebben) en het Europese publiek, want hij schaarde zich bij de tien landen die deze halve finale overleefden en zich plaatsen voor de finale, die zaterdagavond plaatsvindt.

Winstkans

Voorafgaand aan het toernooi verscheen op deze site als een voorbeschouwing op het Eurovisiesongfestival met de quoteringen van de favorieten. Hierin werd Nederland genoemd als koploper bij de bookmakers met een quote van 2.75. Deze favorietenrol heeft hij nog steeds, maar zijn quotering is inmiddels gezakt naar 1.72.

Gaan we berekenen hoe groot percentueel de kans volgens de wedkantoren is dat Duncan Laurence dit jaar het Eurovisiesongfestival wint, dan komen we uit op de grote kans van 58 procent. Hiermee is hij huizenhoog favoriet. In onze eerdere voorbeschouwing kwam hij nog uit op een winstkans van 36 procent.

Uitdager

Rusland werd genoemd als de grote uitdager van Nederland maar na gisteren zakte zanger Sergej Lazarev flink in de peilingen. Hij had eerder een quote van 6.00, maar nu van 17.00. Hiermee daalde zijn kans op winst volgens de bookmakers ook van 17 procent naar 6 procent.

De nieuwe uitdager van Nederland is Australië, dat zich dinsdag al via de eerste halve finale plaatste voor de finale. Zij hebben nu een quote van 6.00, dus 17 procent kans op winst. Daarna volgen Zweden, Zwitserland en Azerbeidzjan. Opvallend is dat die laatste drie landen samen met Nederland in de tweede halve finale zaten.