18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Bekende voetballers die van wedden houden

Tim Giesbers

Vorige maand besloot de Engelse voetbalbond FA om oud-speler Paul Scholes aan te klagen omdat hij gewed had op ongeveer 140 wedstrijden in het Engelse profvoetbal. Hij is zeker niet de eerste speler die over de schreef gaat en regels rondom wedden overtreedt. Lees in dit artikel welke bekende voetballers eerder negatief in het nieuws kwamen vanwege hun wedgedrag.

Joey Barton

We beginnen direct met misschien wel het ergste geval. Joey Barton werd eerst door de Schotse voetbalbond aangeklaagd vanwege het wedden op 44 wedstrijden in 2015 en 2016. Hierdoor werd hij uiteindelijk één wedstrijd geschorst bij zijn nieuwe club Burnley. Voor de middenvelder zou het uiteindelijk nog erger worden.

De Engelse voetbalbond vond namelijk uit dat Barton op minimaal 1260 wedstrijden had gewed in een periode van zo’n tien jaar. Het ergste van deze overtreding van de regels is dat uit het onderzoek ook bleek dat de enkelvoudig international in minimaal dertig gevallen had gewed op wedstrijden van de club waar hij op dat moment zelf onder contract stond.

Volgens Barton zelf was dat niet erg, omdat het in alle gevallen ging om wedstrijden waarin hij zelf niet mee kon spelen door blessures of schorsingen. Dat bleek later waar te zijn toen hij zijn wedgeschiedenis deelde met de wereld. Daaruit bleek wel dat hij had ingezet op nederlagen van zijn eigen team, wat niet voor Barton sprak. Uiteindelijk deelde de FA een schorsing van 18 maanden uit. Burnley, waar hij toen speelde, verscheurde hierop zijn contract.

Matt Le Tissier

In sommige gevallen zijn spelers niet geschorst voor een overtreding. In het geval van Matt Le Tissier is het plan van de speler zelfs niet gelukt. Hij had namelijk gewed op het moment van de eerste inworp, in de eerste minuut van de wedstrijd tussen Southampton en Wimbledon. De oud-speler vertelde later in zijn biografie waarom het mis ging voor hem.

Le Tissier stond een mooie winst te wachten bij een snelle inworp en toen hij de bal had in de eerste minuut probeerde hij dan ook deze over de zijlijn te schieten. Teamgenoot Neil Shipperley, die natuurlijk van niks wist, wist de bal nog net binnen te houden. Le Tissier probeerde hierop de rest van de eerste minuut opnieuw in balbezit te komen om de bal buiten te schieten, maar dat lukte niet.

De weddenschap was dus verloren en Le Tissier heeft zijn lesje geleerd. In zijn biografie schrijft hij daarna nooit meer te hebben gewed. Omdat de voetbalbond hier nooit achter kwam voor het uitkomen van de biografie is de middenvelder ook nooit gestraft geweest voor deze capriolen.

Paul Merson

Wedden kan een hoop kapot maken wanneer het verslavend gaat worden. Vraag dat maar aan Paul Merson, oud-speler van Arsenal, Brentford, Middlesbrough, Aston Villa, Portsmouth en Walsall. Hij staat vooral bekend vanwege zijn periode bij die eerste club. Hij was verslaafd aan alcohol en cocaïne en verloor uiteindelijk ook veel geld aan een gokverslaving.

De analist van Sky Sports vertelde twee maanden geleden op televisie dat hij moeite had met zijn leven vanwege gokproblemen. Tijdens zijn carrière heeft hij zo’n 7 miljoen pond verloren vanwege weddenschappen. Hij vertelde ook ooit getwijfeld te hebben om zijn vingers te breken zodat hij als speler van Aston Villa geen weddenschappen kon plaatsen.

Zijn verslaving ging zo ver dat hij zijn vrouw vroeg zelf naar het ziekenhuis te rijden toen ze zwanger was. Hij moest namelijk weddenschappen volgen voor een wedstrijd American football. Het wedden had volgens Merson te maken met zijn drankverslaving. Sinds een tijd drinkt hij geen alcohol meer en doet hij ook niet meer aan wedden.

David Bentley

David Bentley staat voornamelijk bekend vanwege zijn periodes bij Blackburn Rovers en Tottenham Hotspur. In dienst van die eerste club bereikte hij zelfs het Engelse nationale elftal, waarvoor hij uiteindelijk tot zeven interlands wist te komen. Al sinds zijn jeugd had hij een wedverslaving, maakte hij later bekend.

Sterker nog: al op zijn veertiende begon de middenvelder met het plaatsen van weddenschappen. Dit zou uiteindelijk uitgroeien tot een ware verslaving, waarbij hij soms wel meer dan 100 weddenschappen per dag zou plaatsen. Hij werd ouder en ging meer geld verdienen, waardoor hij ook weer vaker kon gaan wedden. Hij liet het wel na te wedden op voetbal, maar het ging naar paardenraces, poker, bingo en nog veel meer weddenschappen.

Hij heeft het al die tijd voor zichzelf gehouden en tegen zijn familie ontkende hij een probleem te hebben. Hij zou niet voor het geld wedden, maar alleen voor zijn plezier. Uiteindelijk was zijn vriendin degene die hem overhaalde om te stoppen met wedden.

Andros Townsend

Onwetendheid en verveling waren volgens Andros Townsend de redenen dat hij ging wedden. Een dagje weddenschappen plaatsen op zijn hotelkamer bleek uiteindelijk een duur dagje door een boete van 18.000 pond en een schorsing van vier maanden. Uiteindelijk hoefde hij geen wedstrijd te missen.

De Tottenham Hotspur-speler was dat seizoen verhuurd geweest aan Queens Park Rangers en besloot op zijn hotelkamer uit verveling te gaan wedden. Hij werd aangespoord door een reclame van een wedkantoor die hij op televisie zag. Hij downloadde een app en ging kleine weddenschappen plaatsen op wedstrijden die hij toch keek.

Hij wist niet dat hij iets verkeerd deed, maar de Engelse voetbalbond wilde hem wel degelijk straffen. Hij verloor door dit schandaal zijn plek in de selectie van Engeland -21 voor het EK -21. Gezien de zomerstop en het missen van het toernooi hoefde Townsend uiteindelijk geen duel te missen. Naar eigen zeggen heeft hij daarna nooit meer een weddenschap geplaatst.