18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

GambleAware haalt doel donaties uit industrie niet

Tim Giesbers

GambleAware heeft wedkantoren in het Verenigd Koninkrijk opgeroepen om meer financiële steun te geven. De organisatie wil problematisch wedden aanpakken in het land, maar de industrie moet dat wel mede financieren. Nu wordt duidelijk dat de financiële doelen voor het seizoen 2018/19 niet zijn gehaald.

In de twaalf maanden tot aan 31 maart 2019 is via diverse donaties vanuit de wedindustrie omgerekend zo’n 11,1 miljoen euro opgehaald. Dat is een kleine verbetering ten opzichte van het seizoen 2017/18, toen het om circa 10,9 miljoen euro ging. Het doel was echter 11,6 miljoen en dat is dus opnieuw niet gehaald.

Boetes

GVC Holdings is het bedrijf met de meeste donaties, samen goed voor ongeveer 1,7 miljoen, gevolgd door William Hill (1,1 miljoen) en Bet365 (1 miljoen). Andere grote donateurs zijn onder meer Paddy Power Betfair (515.000 euro) en Camelot UK Lotteries, verantwoordelijk voor de nationale loterij in het Verenigd Koninkrijk (450.000 euro).

Naast de donaties vanuit de industrie zijn er andere inkomsten voor GambleAware. Zo worden bookmakers soms gestraft door de UK Gambling Commission wanneer ze de regels overtreden. Een van de mogelijke straffen is dat ze een bedrag moeten overmaken naar GambleAware. Vorig jaar kreeg deze organisatie voor circa 8,5 miljoen aan boetes overgemaakt.

Vertrouwen

Samen met de National Health Service van het Verenigd Koninkrijk en organisaties als Citizens Advice is GambleAware bezig om mensen met gokproblemen te helpen. Dit kan volgens de organisatie alleen voortgezet worden als de wedindustrie zorgt dat het doel van 10,9 miljoen euro gehaald wordt. Daarbij spreekt GambleAware wel het vertrouwen uit in de wedkantoren dat dit ook daadwerkelijk gaat lukken.