18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Australisch advertentieverbod uitgebreid naar streams

Tim Giesbers

Wedkantoren in Australië mogen nog strengere regelgeving tegemoet zien wat betreft het adviseren van hun activiteiten en diensten. Tot nu toe was het verboden reclames van bookmakers te tonen tijdens live sportuitzendingen. Dit verbod wordt nu door de Australische overheid uitgebreid, waarmee deze advertenties ook tijdens streams verboden worden.

Regels

De Australische Communications and Media Authority (ACMA) maakte bekend deze stap te willen gaan zetten. Hierbij zou het gaan om alle streams van sportwedstrijden, uitgezonden tussen 5 uur ‘s nachts en half 9 ‘s avonds. Tussen deze twee tijden mogen er geen advertenties van wedkantoren getoond worden.

In maart werd het initiële verbod ingesteld door de ACMA. De autoriteit paste diverse wijzigingen toe in de regelgeving om mee te werken aan de wens van de Australische overheid om striktere regels voor wedadvertenties te krijgen.

Veiliger

De nieuwe regelgeving wordt van kracht vanaf 28 september. Nerida O’Loughlin, bestuurslid van de ACMA, zegt: “Dit is de eerste keer dat online diensten die live sportwedstrijden streamen worden aangepakt om hun advertenties van wedkantoren.”

“Met deze nieuwe regelgeving wordt online adverteren gelijkgetrokken met televisie en radio”, vervolgt ze. “Het belangrijkste is dat het veiliger wordt voor kinderen en gezinnen om niet alleen via televisie of radio, maar ook online live sportevenementen te kunnen volgen.”

Wijziging

Er is nog een wijziging in de eerder aangekondigde wet. Hier werd namelijk een uitzondering gemaakt voor zogeheten ‘low-audience’-zenders, sportkanalen met een kleine achterban van maximaal 100.000 unieke kijkers per maand. Deze uitzondering is inmiddels uit de wet gehaald.