18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Politie doet invallen vanwege onderzoek naar illegaal gokken

Tim Giesbers

De Nederlandse Kansspelautoriteit heeft samen met de politie een onderzoek opgestart naar illegaal wedden. Als onderdeel van dit onderzoek heeft de politie in Rotterdam en Enschede diverse woonhuizen en bedrijfspanden doorzocht. Het onderzoek richt zich op een nieuwe vorm van illegaal gokken, door middel van een soort betaalautomaat.

Illegaal

Bij deze betaalautomaten, zogeheten cash centers, kunnen consumenten hun contant geld deponeren om daarmee vervolgens online hun weddenschappen af te sluiten. Het is illegaal om in Nederland weddenschappen aan te bieden zonder een officiële licentie. Momenteel is Toto de enige aanbieder met een officiële licentie. Wel is er wetgeving in de maak die ook andere aanbieders de kans zal geven een licentie te bemachtigen voor de Nederlandse wedmarkt.

Eén van de redenen dat de Kansspelautoriteit het illegale wedden wil aanpakken, is het beschermen van de consumenten. Vanwege het ontbreken van een licentie kan er geen controle worden gedaan bij deze bedrijven. Hierdoor kan de Kansspelautoriteit niet garanderen dat de weddenschappen eerlijk gebeuren en of er geen problemen zijn met de uitbetaling van de winst. Een andere reden is dat bedrijven zonder licentie geen kansspelbelasting afdragen, waardoor de Nederlandse Staat veel geld misloopt.

Gegevensdragers

Behalve de Kansspelautoriteit en de politie zijn ook justitie en de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) bij het onderzoek betrokken. Bij de invallen werden gegevensdragers in beslag genomen, net als veel administratie. Er werd niemand opgepakt, al zijn er wel vijftien verdachten in beeld, zowel in het binnen- als buitenland. Justitie buigt zich later over mogelijke strafrechtelijke vervolgingen.