18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Australië weert wedreclames tijdens live sportwedstrijden

Tim Giesbers

De Australische overheid heeft aangekondigd dat het verbod op reclames voor wedden tijdens live sportwedstrijden ingaat vanaf 30 maart. Dit verbod gaat over wedstrijden die plaatsvinden tussen 5 uur ’s nachts en half negen ’s avonds. Het uiteindelijke doel is om blootstelling van wedgerelateerde advertenties aan kinderen te beperken.

Vanaf vijf minuten voor het begin van de sportwedstrijd tot vijf minuten na het einde mogen televisiezenders geen wedadvertenties laten zien. Wanneer de wedstrijd plaatsvindt tussen half negen ’s avonds en vijf uur ’s nachts, is dit wel toegestaan.

Niet voor ESPN of paardenraces

De Australische associatie voor abonnementstelevisie (ASTRA) maakte bekend dat er een uitzondering wordt gemaakt voor bepaalde zogeheten ‘low-audience’-zenders, sportkanalen met een kleine achterban. Het zou hier gaan om bijvoorbeeld ESPN, ESPN2 en Eurosport. “Het principe is dat kleine kanalen disproportioneel belast zouden worden, terwijl weinig kinderen naar deze zenders kijken”, vertelt Bruce Meagher, bestuurslid van ASTRA.

Het verbod geldt daarnaast niet voor paarden- en hondenraces. Ook was er eerst nog sprake van dat tijdens deze uren eveneens niet online geadverteerd mocht worden. Onder het nieuwe verbod is dit echter wel toegestaan. Het federale parlement gaat later nog onderzoeken of hiervoor een aparte wet voor ingevoerd kan worden.

“Open voor interpretatie”

Stephen Mayne, woordvoerder namens de Alliantie voor Wedhervorming, bekritiseert het aangekondigde verbod. “Het verbod is te complex en bepaalde onderdelen staan open voor interpretatie. Zo is het niet duidelijk of kijkers in West-Australië vanwege het tijdsverschil bepaalde advertenties eerder te zien kunnen krijgen dan kijkers in Oost-Australië.”