18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wedden op de Formule 1 Rusland 2021 – tips en quotes

Tim Giesbers

De vijftiende race van dit seizoen van de Formule 1 staat op het programma. Twee weken na de GP van Italië wordt er ditmaal geracet op het circuit Sochi Autodrom in Sotsji. Gaat een van de favorieten Lewis Hamilton of Max Verstappen er met de zege vandoor of komt er een verrassing? Lees in dit artikel een voorbeschouwing op deze race.

Om een goed beeld te kunnen schetsen van deze race, gaan we eerst terug in de tijd. We kijken naar de editie van vorig jaar en blikken daarna terug op de gehele geschiedenis van de GP van Rusland. Vervolgens gaan we inzoomen naar de aanstaande race van aankomende zondag 26 september. Wie zijn de grote kanshebbers en waarop kun je wedden?

Historie GP van Rusland

We beginnen even met een terugblik naar de GP van Rusland van vorig jaar. Destijds wist Hamilton de kwalificatie te winnen, gevolgd door Verstappen en teamgenoot Valtteri Bottas. Uiteindelijk wist die laatste er met de zege in de wedstrijd vandoor te gaan, gevolgd door Verstappen en Hamilton. De Fin kreeg ook nog een punt extra omdat hij de snelste raceronde had gereden.

De Grand Prix van Rusland is er niet een die heel erg vaak gereden is in de Formule 1. In 1913 en 1914 werd deze wedstrijd verreden in Sint-Petersburg en daarna moest men wachten tot 2014 voor Rusland weer op het programma stond, ditmaal in Sotsji. Destijds won Hamilton, die later nog drie overwinningen op zijn naam zou zetten. Andere zeges waren voor Nico Rosberg (2016) en Bottas (2017 en 2020). Voor Verstappen is het nog wachten op een eerste overwinning in Rusland.

Voorspelling winst kwalificatie

Dit weekend begint de GP natuurlijk eerst met de vrije trainingen en de kwalificatie. Met die trainingen kun je niet zoveel. Er zijn bij Toto geen weddenschappen te vinden over de vrije trainingen. Maar wel over de kwalificatie. De grote favoriet om de eerste plek op de startbaan te behalen is Lewis Hamilton, die een quotering van 1.70 krijgt voor kwalificatiewinst. Outsiders zijn Max Verstappen (3.50) en Valtteri Bottas (4.50).

De rest lijkt vrij kansloos als we kijken naar de quoteringen die het wedkantoor uitdeelt aan de winst van de kwalificatie voor deze Grand Prix. Lando Norris komt met 20.00 nog een beetje in de buurt, gevolgd door Daniel Ricciardo (30.00), Sergio Pérez (35.00) en Charles Leclerc (50.00). Voor de rest van de coureurs kom je uit op een quote van boven de 100.00.

Deze quoteringen zijn ook niet zo gek. In de veertien GP’s die tot nu toe verreden werden, werd Verstappen liefst acht keer de winnaar van de kwalificatie. Hamilton volgt met drie overwinningen en Leclerc heeft er twee achter zijn naam staan. De laatste kwalificatiewinst ging naar Bottas. Zo bekeken is Verstappen samen met Hamilton de grootste favoriet om poleposition te pakken.

Voorspelling winst race

De kwalificatie is een mooi voorzetje voor de uiteindelijke race. Het is natuurlijk makkelijker een race te winnen wanneer je vooraan mag starten dan wanneer je als laatste moet starten. Toch betekent een poleposition niet direct een racewinst. Van de veertien edities tot nu toe wist in zes edities ook daadwerkelijk de kwalificatiewinnaar de race zelf te winnen, vijfmaal Verstappen en één keer Hamilton.

De races leveren over het algemeen meer verrassingen op dan de kwalificaties. Zo gingen Sergio Pérez, Esteban Ocon en Daniel Ricciardo er al een keer met een zege vandoor. Verder won Verstappen zeven keer en Hamilton viermaal. Toch is Verstappen niet de grote favoriet voor een zege in Rusland. Hamilton (1.58) en Bottas (4.30) doen het bij de bookmaker beter dan Verstappen, die het moet doen met een odd van 5.15. Pérez (23.50), Norris (24.50) en Ricciardo (27.50) volgen.

De reden moge duidelijk zijn: Verstappen hield aan de vorige race op Monza een gridstraf van drie posities over, nadat hij en Hamilton elkaar raakten en samen uit de race vlogen. Hamilton werd niet bestraft.
Mogelijk wordt Verstappen nog verder naar achteren op de grid gezet, als hij met zijn team besluit een motorwissel toe te passen. Deze race zou hiervoor tactisch een handig moment kunnen zijn, aangezien Verstappen toch al is gestraft en nog een keer van motor wil wisselen dit seizoen.

Het is met dit alles in gedachten dan ook niet zo gek dat bij de constructeurs Mercedes het hoogste scoort. De twee coureurs van die ploeg zijn de grote favorieten en dat is Mercedes dan ook, met een quote van 1.25. Red Bull Racing volgt met een quotering van 4.50. De nummer drie is McLaren, ook de nummer drie in de stand tot nu toe voor dit seizoen. Die ploeg krijgt een quotering van 11.00.

Snelste raceronde GP van Rusland

Dan behandelen we nog twee andere weddenschappen waarop je kunt inzetten. Als eerste de snelste raceronde. Wordt deze behaald door iemand die ook in de top tien eindigt, dan levert het een punt extra op. Hamilton en Verstappen waren allebei viermaal de snelste, Bottas twee keer, Pérez, Pierre Glasy en Ricciardo allemaal één keer.

Voor deze GP is Hamilton volgens Toto de favoriet om de snelste ronde te rijden. Hij krijgt een quotering van 2.51. Achter hem komt rivaal Verstappen (3.30) en teamgenoot Bottas (3.80). De enige andere coureurs met een odd van onder de 20.00 zijn Pérez (5.20) en Norris (19.50). De rest lijkt geen grote kanshebber om een extra punt binnen te halen met een snelle ronde.