18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Zweedse risicogevoelige spelers wedden meer sinds coronavirus

Tim Giesbers

Meer consumenten in Zweden hebben sinds de uitbraak van het coronavirus hun wedactiviteit verminderd. Volgens een studie van de Lund University is er wel een mindere ontwikkeling; een kwart van de consumenten met verhoogd risico is namelijk wel meer gaan wedden.

Anders C. Håkansson, hoogleraar psychiatrie aan de universiteit, leidde het onderzoek. Hierbij werden tussen 28 april en 4 mei 2.016 Zweden ondervraagd. Van deze deelnemers vertelden 1.246 dat ze de afgelopen twaalf maanden in een of andere vorm hadden gegokt.

Poker

De enquête stelde respondenten vragen over veranderingen in wedgedrag sinds het begin van de corona-pandemie. 5,9 procent van de wedders zegt nu meer te wedden, vergeleken met 11,6 procent die minder gokt. Spelers van online poker waren het meest geneigd meer in te zetten, gevolgd door spelers van online bingo en online casinospellen.

Op elk vlak bleek uit de studie dat mensen minder gokken. De kloof tussen meer en minder spelen was het kleinst voor paardenraces, maar het grootst voor sportweddenschappen. Dit duidt erop dat consumenten zich onthouden van plaats van over te stappen op andere diensten.

Risico

Daarnaast gebruikt het onderzoek de zogeheten Problem Gambling Severity Index (PGSI), waaruit blijkt of mensen risico lopen met hun wedgedrag. Mensen met een lage score, die ‘geen risico’ zijn, (79 procent van alle spelers) meldden slechts 1,8 procent meer te gokken tijdens de lockdown.

Voor de mensen met een ‘laag risico’ is dit 12,4 procent en voor een ‘gemiddeld risico’ 21,1 procent. De zorgen zijn om degenen in de categorie ‘hoog risico’. Zij hebben namelijk aangegeven in de afgelopen periode 27,4 procent meer te zijn gaan deelnemen aan kansspelen.