18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Zaak Kindred tegen Noorse autoriteiten verworpen

Tim Giesbers

Het Noorse Hooggerechtshof heeft de behandeling van een zaak afgewezen die was aangespannen door de Noorse dochteronderneming van Kindred Group. Deze zaak was tegen de kansspeltoezichthouder van Noorwegen. Die zou ongrondwettelijk hebben gehandeld door oneerlijke beperkingen op te leggen.

De Beroepscommissie van het Hooggerechtshof bepaalde unaniem dat er onvoldoende gronden waren voor de rechtbank om de zaak te gaan behandelen. De oorsprong van deze rechtszaak ligt in december 2018, toen Kindred het oneens werd met een uitspraak van het Ministerie van Cultuur.

Apps

Trannel International, een dochteronderneming van het in Stockholm gevestigde Kindred, beweerde dat toezichthouder Lotteritilsynet buiten de wet heeft gehandeld. Dat zou het gedaan hebben tijdens een poging om te voorkomen dat Trannel online kansspelen in het land zou aanbieden.

De oorspronkelijke indiening beschuldigde Lotteritilsynet van het opleggen van oneerlijke beperkingen aan de aanbieder. Hieronder vielen het blokkeren van betalingen tussen de site en consumenten. En er kwam een verbod op de vermelding van Kindred-apps in de Apple App Store voor Noorwegen.

Verloren

Volgens Trannel (en Kindred) mag de autoriteit dit helemaal niet beslissen. De zaak werd eerst verloren bij de gemeentelijke rechtbank en daarna bij het Gerechtshof. Nu heeft ook het Hooggerechtshof besloten dat de kansspelwaakhond volledig in zijn recht stond.

Een woordvoerder van Kindred zegt over de zaak: “We hebben erkend dat het Hooggerechtshof ervoor heeft gekozen om het beroep van Trannel in de zaak niet in behandeling te nemen. We vinden dit jammer omdat het veel principiële problemen oproept met betrekking tot het toezicht van de Noorse Kansspelautoriteit.”