18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wedgids Formule 1 seizoen 2020

Bob Ligthart

Het nieuwe seizoen van de Formule 1 zit eraan te komen, want de GP van Australië is de officiële start en deze vindt plaats op 15 maart. Nemen de mannen van Mercedes weer de leiding of gaat dit dan het jaar van Max Verstappen worden? Dit is de wedgids van de Formule 1 voor dit seizoen.

Onduidelijkheid door coronavirus

Het is nog onduidelijk of het seizoen daadwerkelijk op 15 maart in Australië gaat beginnen door de ontwikkelingen van het coronavirus. De GP van China is vooralsnog de enige race die is uitgesteld, maar hier zouden er dus nog meer bij kunnen komen. Wanneer de races in Australië, Bahrein en Vietnam ook uitgesteld worden, kan het dus zomaar zijn dat de GP van Zandvoort de opening van het seizoen is.

Welke teams doen er dit seizoen mee?

Er zijn weinig wijzigingen in teams ten opzichte van het einde van vorig seizoen. De verandering van Scuderia Toro Roso valt wel op, want dit team heet in 2020 Scuderia Alpha Tauri en de coureurs hiervan rijden dit seizoen in een witte bolide.
De teams waar de meeste liefhebbers weer vooral naar kijken zijn natuurlijk Mercedes, Ferrari en Red Bull Racing. Dit was ook de volgorde als je kijkt naar de eindstand van vorig seizoen. Bookmakers verwachten dat hier dit seizoen verandering in kan komen. De quotes voor de winnaar van het constructeurskampioenschap 2020 zijn namelijk: Mercedes (1.25), Red Bull (5.50) en Ferrari (7.00).

Welke coureurs racen voor welke teams?

Ongewijzigde coureurs bij top 3

De top 3 teams gaan door met de coureurs waarmee ze vorig seizoen het jaar afsloten. Dit betekent dat zesvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton samen met zijn kompaan Valtteri Botas Mercedes vertegenwoordigd. Hamilton is natuurlijk de kopman en het doel is dan ook om hem zijn zevende kampioenschap te bezorgen.
Ferrari gaat in 2020 ook gewoon door met Sebastian Vettel en Charles Leclerc. In dit team is de teamverdeling wat onduidelijker, want Leclerc eindigde in zijn eerste seizoen bij Ferrari al gelijk boven viervoudig wereldkampioen Vettel.
Max Verstappen heeft Red Bull Racing ook niet verlaten en gaat samen met Alexander Albon, die na de zomerstop bij het team kwam, beginnen aan het nieuwe seizoen. Albon staat nog in de schaduw van Verstappen en mag nu voor het eerst een heel seizoen racen voor Red Bull als hij blijft presteren.

Nieuwe teamgenoot voor Daniel Ricciardo

Esteban Ocon vervangt Nico Hülkenberg bij Renault en wordt dus de nieuwe teamgenoot van Daniel Ricciardo. De talentvolle Franse coureur zat een jaar op de reservebank bij Mercedes, maar mag het nu dus weer gaan laten zien.

Wie zijn de grootste kanshebbers voor de wereldtitel?

Teams

De teams met de grootste kans op het wereldkampioenschap zijn zoals bekend Mercedes (1.25), Red Bull Racing (5.50) en Ferrari (7.00). Het gat tussen de rest van de teams is erg groot, want de volgende drie die het meeste kans zouden maken zijn Racing Point (301.00), Renault (501.00) en McLaren (501.00).

Coureurs

Lewis Hamilton is de gedoodverfde favoriet om het wereldkampioenschap te winnen. Op deze voorspelling staat dan ook maar een quotering van 1.50. Het is ook mogelijk om te wedden op het feit dat de Amerikaan geen wereldkampioen wordt en dit heeft een quote van 2.40. De bookmakers zien Max Verstappen als zijn grootste concurrent met 5.00 als quotering, gevolgd door Valtteri Bottas en Charles Leclerc met 7.50 en Sebastian Vettel met 12.00.
De kans is heel erg klein dat een andere coureur er met de wereldtitel vandoor gaat en dit is dan ook terug te zien in de quoteringen. Op Alexander Albon staat al een quote van 101.00, op Sergio Pérez 351.00 en op Carlos Sainz jr. en Lance Stroll zelfs 501.00.
De beste keuze lijkt dus Hamilton te zijn en wanneer je zoekt naar een verrassing zijn Verstappen, Bottas, Leclerc en Vettel de beste opties. Dit was vorig seizoen de top vijf en hier komt dit jaar ook niet zomaar verandering in.

Manieren van wedden op Formule 1

Seizoen

Voorafgaand aan het wereldkampioenschap zijn er al meerdere manieren waarop je kan wedden. Er is al behandeld dat er in te zetten is op de winnende coureur en het winnende team. Een andere optie is de vergelijking tussen teamgenoten. Je kunt voorspellen welke coureur binnen een team het hoogst gaat eindigen. Zo is dat bij Mercedes Hamilton (1.13) tegen Bottas (5.10), bij Red Bull Racing Verstappen (1.05) tegen Albon (8.00) en bij Ferrari Vettel (2.75) tegen Leclerc (1.40).
Aan de volgende weddenschap is te zien hoe erg Hamilton de favoriet is om wereldkampioen te worden. ‘Winnaar zonder Hamilton’ is namelijk ook een optie en hierbij zijn Bottas en Verstappen de grootste kanshebbers met een quote van 2.75. Daarna komen de mannen van Ferrari, Leclerc (3.75) en Vettel 7.00.

GP

Het is ook al mogelijk om op enkele GP’s in te zetten, met als eerste Australië. Bij zo’n GP kun je bijvoorbeeld op de winnaar inzetten en dit is de meest gebruikte manier. De quotes voor het openingsnummer van het seizoen zijn vrij identiek aan die voor de uiteindelijke winnaar van het gehele jaar.
Dit is niet het enige speltype, want er zijn ook nog h2h races mogelijk. Dit is een soort wedstrijd tussen twee coureurs en wie het hoogst eindigt, die wint. Een voorbeeld kan zijn dat je kunt voorspellen dat Hamilton hoger eindigt dan Verstappen of juist andersom. Zo zijn er dus erg veel verschillende manieren van wedden wedden op het nieuwe seizoen van de Formule 1.