18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Spanje denkt na over invoeren advertentielimiet

Tim Giesbers

Het Spaanse ministerie van Consumentenzaken heeft aanbevolen om reclames over kansspelen te beperken tot een advertentieperiode van vier uur die ingevoerd moet worden van 01.00 tot 05.00 uur. Deze strikte maatregel van het ministerie volgt op een ontmoeting met de leiders van de Spaanse wedverenigingen CeJuego (fysieke winkels) en Jdigital (online kansspelen).

De tijdsbeperking wordt in eerste instantie gericht op reclames op televisie en radio. Dit vormt samen de ‘eerste ronde’ van belangrijke wijzigingen in de herziening van de landelijke advertentieregels van Spanje. Alberto Garzón, de nieuwe minister van Consumentenzaken, is verantwoordelijk voor deze veranderingen.

Wetswijziging

De bepaling inzake kansspelen zal onderdeel worden van de langverwachte wetswijziging over adverteren. Garzón wil deze nieuwe regels rond aankomende zomer invoeren. Hiervoor komt een overgangsperiode die Spaanse media in staat stellen zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden.

Naast de nieuwe tv- en radioregels zou het Spaanse ministerie van Consumentenzaken nieuwe beperkingen opstellen voor online advertentiemogelijkheden. Een beslissing over deze reclames zal echter genomen worden buiten het hiervoor genoemde wetsvoorstel.

Commentaar

Mikel López de Torre, voorzitter van Jdigital, verklaarde dat in de discussies een ‘positieve beoordeling’ van Spaanse kansspelen was opgenomen. Hij zei echter ook dat de brancheorganisatie voor online kansspelen geen commentaar zou geven op wijzigingen totdat het volledige voorstel is beoordeeld.