18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wedden op UFC: uitleg, tips en strategie

Joris Gemen

De bokssport is met name in Amerika erg populair. In Nederland is het de laatste jaren steeds meer in opkomst. In dit artikel gaan we dieper in op die bokssport. We geven uitleg over wedden op UFC en er komen onder andere tips en strategieën voorbij.

UFC in vogelvlucht

We beginnen even met een korte introductie van deze sport. The Ultimate Fighting Championship (UFC) is de grootste op het gebied van de gemengde vechtsport. Het is de grootste organisatie onder de vleugels van de MMA (Mixed Martial Arts).

De vechters nemen het in verschillende gewichtsklassen tegen elkaar op. Het laagste bij de mannen is het vlieggewicht en het hoogste is het zwaargewicht. Bij de vrouwen is het strogewicht het laagste en het vedergewicht het hoogste.

Een ronde in de UFC duurt in totaal vijf minuten. De titelgevechten tellen vijf ronden en de reguliere wedstrijden drie ronden.

Wie zijn de huidige UFC-kampioenen?

Als je gaat wedden op een bepaalde sport, dan is het altijd handig om te weten wie er de huidige kampioenen zijn. In deze paragraaf lichten we de kampioen bij de mannen en de kampioen bij de vrouwen uit.

Bij de mannen is de huidige kampioen, in gewichtsklasse zwaargewicht, Stipe Miocic. De Amerikaan werd op 16 augustus 2019 voor de tweede keer UFC-wereldkampioen zwaargewicht.

Bij de vrouwen is de huidige kampioene, in gewichtsklasse vedergewicht, Amanda Nunes. De Braziliaanse werd in december 2018 UFC-kampioen vedergewicht. In juli 2016 kroonde ze zich al tot UFC-wereldkampioen bantamgewicht.

Welke soorten weddenschappen heb je binnen de UFC?

Nu er wat achtergrondinformatie is gegeven over UFC, is het tijd om te gaan kijken naar de verschillende weddenschappen die er zijn.

‘Fight Winner’-weddenschap

Net als bij veel andere sporten heb je ook binnen de UFC de simpele en gangbare weddenschap die alleen gaat over het wedden op de winnaar van de wedstrijd. Dit wordt de ‘Fight Winner’-weddenschap genoemd.

Wedden op het aantal ronden

Een ander soort weddenschap is het wedden op het aantal ronden in een wedstrijd. Deze weddenschap komt niet altijd bij elke bookmaker voor. Meestal heb je de keuze uit de volgende twee opties: minder dan 2.5 ronden en meer dan 2.5 ronden. Bij deze weddenschap is het handig om naar de kwaliteit van de twee boksers te kijken. Stel dat een er een kwalitatief goede bokser tegenover een kwalitatief mindere bokser staat. De kans is aanwezig dat de betere bokser relatief snel klaar is met de mindere bokser. Dan is het dus raadzaam om te wedden op minder dan 2.5 ronden.

Proposition-weddenschap

Een andere manier van wedden op de UFC is de zogeheten ‘Proposition-weddenschap’. Bij deze weddenschap wed je op bepaalde gebeurtenissen in de desbetreffende bokswedstrijd. Een voorbeeld uit de voetballerij: je wedt op het team dat als eerste een gele kaart ontvangt. Bij UFC kun je bijvoorbeeld wedden op het aantal takedowns of het aantal knockdowns in een wedstrijd.

Hoe kun je je het beste voorbereiden op een UFC-weddenschap?

Nu we enkele voorbeelden van weddenschappen hebben gegeven, is het tijd om over te gaan op de voorbereiding.

Individuele kwaliteiten

Allereerst is het goed om de individuele kwaliteiten van de verschillende boksers onder de loep te nemen. Veel informatie hierover is gewoon op het internet te vinden.

Specifieke kwaliteiten

Naast het totale plaatje is het ook raadzaam om te kijken naar de specifieke kwaliteiten van de boksers. Wat maakt hen uniek in de sport? Wat is hun specialiteit? Je kunt hierbij denken aan: de vechtstijl die ze hanteren, de verdediging en de zogeheten ‘Reach’. De Reach is de totale lengte van beide armen van de bokser.

Als je er tijd voor hebt, dan is het aan te raden om eens een wedstrijd van je beoogde bokser te bekijken. Ook websites met statistieken bieden vaak uitkomst.

Enkele Usual Suspects

Deze paragraaf gaat over de usual suspects in de UFC-wereld. We lichten een aantal goede boksers uit, die je in de gaten kan houden voor een eventuele weddenschap.

Conor McGregor

Conor McGregor is afkomstig uit Ierland en is inmiddels een ware grootheid op het gebied van boksen. McGregor is UFC-kampioen vedergewicht en UFC-kampioen lichtgewicht geworden. Daarnaast is hij een succesvol MMA-vechter. Van de 25 wedstrijden die hij speelde, won hij er maar liefst 21. Slechts 4 keer moest hij het onderspit delven

Chabib Noermagomedov

Deze Russische bokser is ook een ware vechtmachine. Veel mensen zullen hem herkennen van de legendarische UFC-finale tegen McGregor. Noermagomedov versloeg McGregor uiteindelijk en kroonde zich tot UFC-kampioen vedergewicht.

De statistieken van deze MMA-vechter zijn heel erg goed. In totaal vocht hij in 28 wedstrijden en hij wist ze allemaal winnend af te sluiten.

Amanda Nunes

In de categorie vrouwen is Amanda Nunes een bekende en goede vechter. Op dit moment is de UFC-kampioen vedergewicht en UFC-kampioen bantamgewicht. De Braziliaanse won 18 van de in 22 gespeelde wedstrijden. Ze moest 4 keer het hoofd buigen voor haar tegenstander.