18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wedden op teams die gaan degraderen

Dirk Maas

In de meeste competities zit twee derde van het seizoen er op. Voor de clubs die zich momenteel in de gevarenzone bevinden, breken onzekere tijden aan. Clubs die naar een lagere divisie afzakken, hebben minder inkomsten. De beste spelers vertrekken en er is minder budget om adequate vervangers aan te trekken.

Ook voor wedders kan degradatievoetbal zenuwslopend zijn. Wat is de beste strategie om te wedden op een club die degradeert? Tips en factoren die een rol spelen bij degradatievoetbal komen in dit artikel aan bod.

Wedden op clubs met quoteringen die de moeite van het wedden waard zijn

Diverse bookmakers bieden de weddenschap ‘Team(s) to be relegated’ aan. Zo heeft Toto de weddenschappen ‘Premier League 2018/19 – Relegation’ en ‘La Liga 2018/19 – Relegation’ in de aanbieding. Clubs met quoteringen die net boven de 1.00 uitkomen, zijn in feite al opgegeven door de bookmakers.

Daarom zijn clubs voor wie het nog alle kanten op kan gaan veel interessanter om op te wedden. Zo zijn er teams die vaak op een degradatieplek stonden op twee derde van de competitie, maar alsnog het vege lijf wisten te redden. Dat kan een paar keer goed gaan, maar er komt een seizoen waar het niet lukt. Denk bijvoorbeeld aan Hamburger SV dat seizoenen lang flirtte met degradatie en waarvoor een nieuwe Houdini-act vorig seizoen uitbleef.

Dit soort clubs hebben vaak quoteringen die tussen de 2.00 en 4.00 liggen omdat de bookmakers erop vertrouwen dat deze clubs, met al hun routine wat betreft het spelen van degradatievoetbal, zich toch zullen handhaven. Als u denkt dat de bookmakers het bij het verkeerde eind hebben, kan het wedden op een degradant lucratief uitpakken.

Ploegen die aan een vrije val bezig zijn

Anderzijds komt het ook regelmatig voor dat een club die op twee derde van het seizoen nog een flink aantal plaatsen boven de degradatiestreep staat in het slot van de competitie een inzinking krijgt Die inzinking is zo groot dat het tot degradatie tot gevolg had.

Dat overkwam bijvoorbeeld VfB Stuttgart in het seizoen 2015/16. Deze club behaalde slechts 1 zege in de laatste 11 speelronden waardoor Stuttgart in een vrije val kwam en van de 12e naar de 17e plaats zakte.

Factoren die tot een vrije val kunnen leiden, zijn blessures en schorsingen van bepalende spelers. Indien de selectie niet breed genoeg is en het wegvallen van sleutelspelers niet kan worden opgevangen, komt een ploeg in de problemen. Daarom is het van belang te weten wat de stand van zaken is in een selectie. Het overzicht van geblesseerde en geschorste spelers geeft u deze informatie.

Speelschema kan van invloed zijn

Een ploeg die op twee derde van de competitie nog veilig lijkt, maar vanwege blessures en schorsingen verzwakt is, kan in rap tempo naar de gevarenzone afdalen. Niet iedere bookmaker zal rekening houden met deze informatie en zich puur baseren op de stand van de ranglijst en de recente vorm.

De quoteringen voor een ploeg die verzwakt door blessures en schorsingen, maar nog wel ruim boven de degradatiestreep staat, kunnen hoog zijn (bijvoorbeeld tussen de 4.00 en 7.00) indien de bookmaker niet over deze informatie beschikt. Dat maakt het voorspellen dat een dergelijke club degradeert des te aanlokkelijker.

Het speelschema kan eveneens een rol van betekenis gaan spelen. Een ploeg die in de degradatiezone verkeert, kan clubs treffen die in het slot van de competitie nergens meer voor spelen. Bij zulke clubs is het mogelijk dat de motivatie ontbreekt in de laatste wedstrijden van het seizoen. Een degradatiekandidaat kan daarvan profiteren. Anderzijds wordt het voor een degradatiekandidaat er niet gemakkelijker op als deze clubs treft die nog voor de titel of Europees voetbal strijden.

Gewenst schokeffect blijft vaak uit bij een trainerswissel

Soms besluit het bestuur van een club die in slechte papieren zit om een trainer op ongeveer twee derde van het seizoen te ontslaan in de hoop een schokeffect teweeg te brengen. Statistieken tonen aan dat een dergelijke maatregel zelden effect sorteert.

Een spelersgroep moet tijd krijgen om te wennen aan een nieuwe trainer. Vaak is de tijd echter te kort om resultaten te kunnen boeken. De prestatiecurve gaat er eerder op achteruit dan vooruit. Dat is een punt om rekening mee te houden bij het wedden op teams die gaan degraderen.

Moment van inzetten

Zoals eerder vermeld kunnen blessures, schorsingen en het speelschema factoren zijn die invloed hebben op het verloop van de strijd tegen degradatie. De vraag is op welk moment die factoren een rol gaan spelen. U kunt ervoor kiezen om vroeg in zetten, dat wil zeggen zo’n twee maanden tot anderhalve maand voordat de competitie is afgelopen.

Het voordeel daarvan is dat de quoteringen hoger zijn omdat de strijd tegen degradatie nog helemaal open ligt. Dat de strijd tegen degradatie nog helemaal open ligt, is tevens een nadeel van het vroeg inzetten. Zo’n twee maanden tot anderhalve maand voor het einde van de competitie is het allerminst overzichtelijk welke ploeg degradeert. Daarom is het wellicht raadzamer om te wachten met wedden tot het absolute slot van de competitie. De quoteringen zijn dan weliswaar lager, maar de kans op een juiste voorspelling is in een later stadium groter.