18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wedden op snooker voor beginners

Dirk Maas

Ieder jaar vindt in april en mei het wereldkampioenschap snooker in Sheffield plaats. Het Verenigd Koninkrijk vaardigt jaarlijks de meeste deelnemers af. Naast Groot-Brittannië kan dit biljartspel ook in Zuidoost-Azië op een grote populariteit rekenen.

In Nederland en België is snooker een wat onderbelichte sport. Weliswaar wordt er veel gesnookerd, maar niet op zo’n hoog niveau (uitzonderingen als de Belg Luca Brecel daargelaten).

Zoals bij veel sporten, kan er ook op snooker worden gewed. Voor degenen die niet bekend zijn met de snookersport, volgt hieronder een korte speluitleg en daarna een aantal tips en wedmogelijkheden.

Speluitleg snooker

Een snookertafel, die ongeveer 3,6 meter lang en 1,8 meter breed is, is het speelveld waarop snooker gespeeld wordt. Er zitten zes gaten, genaamd pockets, in een snookertafel. Vier van die pockets bevinden zich in de hoeken van de snookertafel en twee aan de lange zijde in het midden.

De punten, de zogeheten ‘spots’, markeren de plaats op het biljartlaken waar bepaalde ballen moeten worden geplaatst. Snooker wordt gespeeld met 22 ballen: één witte speel- of stootbal, vijftien rode ballen, een gele, groene, bruine, blauwe, roze en zwarte. Alle ballen, behalve de vijftien rode ballen en de witte bal, liggen op hun eigen spot. De vijftien rode ballen worden in de vorm van een diamant tegen de roze bal aangelegd.

Snooker wordt gespeeld volgens een ‘best of… frames’. Het frame is een enkel spelletje. De speler die na het potten van de laatste bal de meeste punten heeft, wint het frame.

De punten per gepotte bal verschillen, afhankelijk van welke kleur bal er in de pocket gaat. Een rode bal, die bij het begin van het frame als eerste gepot dient te worden, levert 1 punt op, een gele 2 punten en een groene 3 punten. Een bruine bal is goed voor 4 punten, een blauwe voor 5 punten en een roze voor 6 punten. Aan de zwarte bal wordt de hoogste puntenwaardering toegekend: 7 punten.

Als de rode bal in de pocket verdwijnt, moet er een andere kleur gepot worden. Lukt dat, dan wordt de bal met een andere kleur dan rood teruggelegd op tafel, te weten op zijn toegekende spot. Na het potten van een niet-rode bal gaat de speler verder met een rode bal. Dat proces zet zich voort, totdat de speler mist of de rode ballen op zijn. Na het potten van de laatste rode bal, mag de speler vervolgens nog een bal in de pocket stoten. Die bal, met een andere kleur dan rood, keert terug op de tafel. Vervolgens worden alle kleuren op volgorde van laagste naar hoogste puntenaantal weggespeeld.

1. Research doen naar het toernooi-format

Voor je gaat wedden op snooker is het van belang eerst naar het format van een toernooi te kijken. De grootste, meest prestigieuze toernooien zijn evenementen als het WK, de Masters, het UK Championship, de Champion of Champions en de Championship League. Het merendeel van deze toernooien wordt via een knock-outsysteem gespeeld.

Bij een groot evenement als een WK is het gebruikelijk dat een snookermatch over twee dagen wordt uitgesmeerd. Bij een WK gebeurt dat vanaf de tweede ronde. Deze snookerduels kennen een aantal sessies, die verdeeld worden over een middag en een avond. De partijen liggen in een zogeheten ‘interval’ voor enige tijd stil. Via het scoreverloop op de site van een bookmaker of via een livestream kun je de ontwikkelingen volgen.

Er zijn ook toernooien die volgens het zogeheten ’round robin’-systeem, anders gezegd een poulefase, worden gespeeld. De Championship League is daar een voorbeeld van. In een dergelijk format hoeft een nederlaag niet direct fataal te zijn. Er rest een speler in zo’n geval nog vijf duels om de zaken recht te trekken en zich zodoende te plaatsen voor de halve finale.

2. Zoeken naar de statistieken van een speler

Bij het wedden op snooker is enige kennis over spelers vereist. Je kunt proberen blindelings op de odds af te gaan, maar dat is niet aan te bevelen. Verrassingen doen zich altijd voor. Kijk maar naar dit WK: titelverdediger en drievoudig wereldkampioen Mark Selby vloog er in de eerste ronde uit.

Om je een beeld te vormen van een bepaalde speler, moet je kijken naar zijn recente vorm, zijn fysieke staat (of hij regelmatig met blessures kampt), zijn ‘head to head’ ten opzichte van andere spelers en specifieke statistieken. Bij zulke statistieken kun je denken aan winnen met grote marges, winnen van beslissende frames en winstpercentage.

Er zijn op internet diverse sites die een database hebben van allerlei snookerspelers. Die sites beschikken over een schat aan informatie. Deze zijn openbaar toegankelijk, daar hoeft geen betaling aan te pas te komen. Vaak is het invoeren van de zoekopdracht ‘snooker player statistics’ voldoende om deze sites te achterhalen.

3. Raadplegen van de online experts

Als snooker-leek is het niet gemakkelijk wegwijs te worden in het scala aan weddenschappen. Een handig hulpmiddel is het online raadplegen van mensen die er verstand hebben (of pretenderen dat te hebben). Dit zijn de zogeheten ‘snookerbackers’. Zij geven een analyse van de wedstrijd, zowel vooraf als live en sluiten hun beschouwing af met een aantal ‘recommended bets’.

Deze online experts zijn er in overvloed. Het volstaat de woorden ‘snooker predictions tips’ in een zoekmachine in te voeren om deze lijst van kenners op het internet te vinden.

4. Snooker bets voor beginners

Wedders die onbekend zijn met het wedden op snooker hoeven zich er desondanks niet van te laten weerhouden een bet te plaatsen op deze biljartsport. Er zijn genoeg bets voor de niet-gevorderde wedder op snooker.

Zo is er het wedden op de winnaar van een match. Die vorm van weddenschap wordt bij iedere sport aangeboden, snooker vormt daar geen uitzondering op. Dit zijn de zogenoemde ‘1×2 markets’: je wedt welke van de twee spelers wint.

Daarnaast heb je verschillende mogelijkheden om te wedden op een frame. Bijvoorbeeld hoeveel frames, under/over frames, er in een wedstrijd gespeeld gaan worden. Dat aantal ligt normaal gesproken in een eerste of tweede ronde-partij lager dan in een vergevorderd stadium van een toernooi aangezien de krachtsverschillen in de beginfase van een toernooi groter zullen zijn. Je kunt ook wedden op degene die het eerste frame wint. Een andere mogelijkheid is het wedden op een even of oneven totaal aantal frames.

Tot slot is er de mogelijkheid om op de nationaliteit van de winnaar van een toernooi te wedden. De mondiale top in het hedendaagse snooker is niet heel breed. Met name Engeland en verder Schotland, Wales en China maken de dienst uit. Via de woorden ‘snooker database country ranking’ in een zoekmachine kom je te weten welke landen de top 10 vormen in het snooker.

5. Live wedden

Beginnende wedders op snooker die enthousiast raken van deze sport zullen hun ogen uitkijken als ze het aanbod aan live weddenschappen zien. Die zijn er namelijk in overvloed. Sommige daarvan zijn ook voor beginners heel aanlokkelijk.

Het potten van de bal kent bijvoorbeeld verschillende wedmogelijkheden. Je kunt wedden wie aan het begin van elk frame als eerste een rode bal in de pocket krijgt. Je hebt tevens de optie om te kiezen wat de eerste gekleurde bal, niet zijnde de rode, is die gepot wordt in ieder frame.

Bij een groot evenement als een WK zijn de wedstrijden opgedeeld in kwarten. Je kunt aan de hand van het scoreverloop of een livestream kijken welke speler in vorm is of, aan de hand van statistieken, nagaan welke speler een echte ‘comeback kid’ is. Dat kan een hulpmiddel zijn om via live wedden een bet te plaatsen op een speler die een bepaald frame wint.

Een andere live-wedmogelijkheid, ten slotte, is ‘de race naar een aantal frames’. Die weddenschap komt erop neer welke speler het eerst bijvoorbeeld zes of zeven frames wint.

Het interessante aan live wedden is dat je haast onmiddellijk weet of je een weddenschap gewonnen of verloren hebt en daardoor niet lang in spanning hoeft te zitten over de uitkomst van een weddenschap.